Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

16.12.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Celeste Ng
Μετάφραση
Ρίτα Κολαΐτη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1543-1
Σελίδες
496
                                                                     Μητρότητα

«Μικρές φωτιές παντού» σιγοκαίνε στο σπίτι των Ρίτσαρντσον, το οποίο καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς, αλλά και στις καρδιές των ηρώων και απειλούν ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν σε μπουρλότο ισοπεδώνοντας τα πάντα γύρω τους. Και η ζωή να ξαναρχίσει από την αρχή.

Το Σέικερ Χάιτς είναι ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όπου όλα είναι σχεδιασμένα άψογα, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, και λειτουργούν στην εντέλεια βάσει απαράβατων κανόνων. Εκεί μένουν πλούσιοι με τακτοποιημένες, ευτυχισμένες –αλλά και τόσο προβλέψιμες– ζωές. Σε αυτό το προάστιο ζει, ευτυχισμένη και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες, και η κυρία Ρίτσαρντσον με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά τους.

Μέχρι που μια φωτογράφος με πολύ έμπειρη ματιά και την ικανότητα να διεισδύει στις ψυχές των ανθρώπων με μοναδικό τρόπο, και η έφηβη κόρη της εισβάλλουν στη ζωή τους με την ιδιότητα των ενοικιαστών. Τότε είναι που οι ισορροπίες ανατρέπονται, καθώς σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινότητα της οικογένειας εισχωρώντας για τα καλά στον πυρήνα της.

Παράλληλα με την κυρία Ρίτσαρντσον και με τη Μία και την κόρη της, σε δεύτερο πλάνο, εκτυλίσσεται η ιστορία της Μπίμπι που πάνω στην απόγνωσή της εγκατέλειψε τη νεογέννητη κόρη της σε έναν πυροσβεστικό σταθμό και τώρα παλεύει με νύχια και με δόντια να την πάρει από τους ανάδοχους γονείς.

Το νέο μυθιστόρημα της Celeste Ng «Μικρές φωτιές παντού» εισχωρεί στα άδυτα των οικογενειών, φέρνοντας στο φως ό,τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η συγγραφέας, με έναν μοναδικό τρόπο, εισχωρεί στο μυαλό των ηρώων της και τους αναγκάζει να την εμπιστευτούν και να εξομολογηθούν τα μυστικά τους.

Όλα συμβαίνουν και παρουσιάζονται στο εδώ και τώρα. Για ό,τι ανήκει στο μέλλον χρησιμοποιείται δυνητική οριστική. Ενώ το παρελθόν δηλώνεται με χρόνο αόριστο.

Η κυρία Ρίτσαρντσον είναι δημοσιογράφος και κάποια στιγμή μπαίνει στη διαδικασία να σκαλίσει το παρελθόν της νοικάρισσάς της. Μόνο που ό,τι αποκαλύπτεται, κάθε άλλο παρά «ηθικό» και «σωστό» μοιάζει. Όσο οι σελίδες γυρνούν, το παρελθόν αποκαλύπτεται και αυτά που κρύβει είναι ανατριχιαστικά.

Τότε είναι που η μητρότητα εισχωρεί στα κύτταρα της ιστορίας. Ποια γυναίκα μπορεί να κατέχει τον τίτλο της μητέρας; Αυτή που γεννά ένα παιδί ή αυτή που το μεγαλώνει; Και το DNA του παιδιού τι ρόλο παίζει; Κατ’ ουσίαν την ιστορία συνθέτει η μητρότητα σε όλες της τις εκφάνσεις.

Και οι ήρωες τελικά φτάνουν στα όριά τους. Όταν όλα έχουν τελειώσει και οι φωτιές έχουν σβηστεί, βρίσκονται στο σταυροδρόμι της ζωής τους και καλούνται να αποφασίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ