Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΟΛΛΑ

11.11.2018
email
ΚΟΛΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΞΥ
Συγγραφέας
Irvine Welsh
Μετάφραση
Άρτεμις Λόη
Κατηγορία
ISBN
978-960-436-527-2
Σελίδες
752
Η «Κόλλα» του Ίρβιν Γουέλς διαπνέεται από την ίδια ατμόσφαιρα του εμβληματικού «Trainspotting», του πρώτου του βιβλίου που διακρίθηκε και τον έκανε διάσημο. Η άγρια ορμητικότητα και η πιο κοφτή, αποσπασματική δομή του Trainspotting έχει αντικατασταθεί εδώ από ένα πιο συμβατικό, προσεκτικά δομημένο μυθιστόρημα, όμως τα βασικά θέματα φαίνεται να παραμένουν τα ίδια: οι εργατικές συνοικίες του Εδιμβούργου, απ' όπου ξεκινούν όλα, και οι τέσσερις φίλοι που είναι έτοιμοι να ρουφήξουν τη ζωή μέχρι το τέλος, με τον ηθικό τους κώδικα να σφυρηλατείται στον δρόμο: στα γήπεδα, στα νυχτερινά κλαμπ, σε μια ζωή που κυριαρχείται από το ποτό, τα ναρκωτικά και το απερίσκεπτο ξόδεμα των δυνάμεων και των δυνατοτήτων.

Κόλλα είναι εκείνο το απροσδιόριστο στοιχείο που κρατά τους τέσσερις φίλους μαζί, ενωμένους σε όλα τα στάδια της ζωής τους, καθώς τους παρακολουθούμε να μεγαλώνουν, από μικρά παιδιά τη δεκαετία του '70, εφήβους τη δεκαετία του '80, νεαρούς το '90 και μέχρι λίγο πριν από τα σαράντα με την είσοδο της νέας χιλιετίας. Καθώς ανδρώνονται στις λαϊκές συνοικίες του Εδιμβούργου, παίζοντας ξύλο όπως όλοι οι ταραξίες χούλιγκαν των τοπικών ομάδων, θα ακολουθήσουν παράλληλες πορείες. Ο Καρλ Γιούαρτ θα κληρονομήσει από τον πατέρα του την αγάπη για τη μουσική και το πάθος για τις γυναίκες, θα γίνει ντι-τζέι με το όνομα N-SIGN και θα εθιστεί στην έκσταση και την κοκαΐνη. Ο Μπίλι Μπίρελ θα γίνει επαγγελματίας μποξέρ, θα γνωρίσει την επιτυχία συνεργαζόμενος με γκάγκστερ και θα κατασταλάξει ως ιδιοκτήτης ενός φημισμένου μπαρ. Η κύρια απασχόληση του Τέρι Λόουσον θα είναι τα ποτά και το σεξ, χωρίς να μπορέσει να μείνει ποτέ σε κάποια δουλειά, ενώ ο πιο χαμένος απ' όλους είναι ο Άντριου Γκάλογουει, ο «Γκάλι», που φαίνεται να βασανίζεται από την κληρονομιά του εγκληματία πατέρα του, θα κολλήσει AIDS και θα οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

Παρακολουθώντας από πολύ κοντά τις ζωές των ηρώων του, δίνοντας ίσο χρόνο στον καθένα για να αναπτύξει τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του, ο Γουέλς πειραματίζεται με τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και τις «φωνές» των χαρακτήρων του. Μέσα από διάφορα σκηνικά και επεισόδια, τους αφήνει να ενεργήσουν και να αντιδράσουν σε ποικίλες καταστάσεις με το τελικό αποτέλεσμα να είναι άκρως ρεαλιστικό και πειστικό. Ωστόσο η «Κόλλα» δεν είναι ένα δύσκολο μυθιστόρημα, διαβάζεται εύκολα και γρήγορα και κερδίζει την προσοχή του αναγνώστη. Θα λέγαμε πως, εν τέλει, είναι ένα μυθιστόρημα που έχει κάτι το επικό, καθώς διατρέχει τέσσερις δεκαετίες και ολοκληρώνει τέσσερις ιδιότροπους χαρακτήρες, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν ύμνο στην αντρική φιλία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ