Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΟΡΤΑ

18.10.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΟΡΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Paul Halter
Μετάφραση
Τατιάνα Γαλάτουλα
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-287-3
Σελίδες
264
                                                            Locked Room Mystery

Μια κατηγορία που προφανώς είναι πιο συναφής με τα μυθιστορήματα μυστηρίου και τα αστυνομικά είναι αυτή όπου η υπόθεση εξελίσσεται γύρω από κάποιο κλειστό, κλειδωμένο δωμάτιο. Ο Paul Halter, που έχει γίνει ευρέως γνωστός για τα βιβλία του που αφορούν την ανωτέρω κατηγορία, μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στην οικία των Ντάρνλι συνέβη μια αυτοκτονία πριν από κάποια χρόνια. Έκτοτε, μια λάμψη φαίνεται κάποιες νύχτες, ενώ τριξίματα ακούγονται από το δωμάτιο της σοφίτας όπου η κυρία Ντάρνλι είχε αυτοκτονήσει. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ο χρόνος περνά και ο Τζον, ο γιος των Ντάρνλι, ο Τζέιμς και ο Χένρι Ουάιτ, αποτελούν μια παρέα αγοριών που τα σπίτια τους γειτνιάζουν. Ένα βράδυ ο Τζέιμς με τον Χένρι ξοδεύουν τον χρόνο, ώσπου τους παίρνει ο ύπνος. Ένα περίεργο όνειρο ξυπνά τα δύο παιδιά. Χτυπάει το τηλέφωνο και τα νέα είναι δυσάρεστα. Η γειτονιά ταράζεται για ακόμα μια φορά…

Καθώς οι μεταφυσικές ερμηνείες και φήμες γύρω από τις λάμψεις και τους ήχους στην οικία των Ντάρνλι μεγαλώνουν, ένα ζευγάρι, η Άλις και ο Πάτρικ Λάτιμερ, ζητούν να νοικιάσουν τον επάνω όροφο της οικίας των Ντάρνλι. Η Άλις έχει μεταφυσικές ικανότητες, ενώ ο κύριος Ντάρνλι αποζητά να επικοινωνήσει με την αυτόχειρα σύζυγό του. Ο Πάτρικ συναινεί να μείνει κλειδωμένος στο δωμάτιο της σοφίτας, προκειμένου να εμφανιστεί το πνεύμα που ταράσσει το σπίτι. Κάθε μισή ώρα του χτυπούν την πόρτα κι εκείνος απαντά. Μέχρι τη στιγμή που καμία απάντηση δεν έρχεται μέσα από το δωμάτιο.

Το βιβλίο του Paul Halter κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1987. Αξιοσημείωτο εν προκειμένω, ότι ένα βιβλίο γραμμένο πριν από 30 χρόνια διαβάζεται άνετα σήμερα. Για να ακριβολογήσω: διαβάζεται απνευστί εν μια νυκτί. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, καθώς ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας από την πλευρά του Τζέιμς, ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές του έργου. Η δομή απαρτίζεται από κεφάλαια που φέρουν τίτλους προϊδεάζοντας τους αναγνώστες για όσα επακολουθούν. Η γραφή του Halter είναι ισορροπημένη, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον, χωρίς να πλατειάζει ή να κουράζει τον αναγνώστη.

Τις περισσότερες φορές, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, σε ανάλογα έργα είτε του γραπτού λόγου, είτε της μεγάλης οθόνης, η πορεία προς την επίλυση του μυστηρίου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ίδια τη λύση. Παρόλα αυτά η διαδρομή προς τη λογική εξήγηση, μέσα από μεταφυσικά, ταχυδακτυλουργικά, μυστηριακά σημεία αποτελεί μεγάλο πυρήνα ενδιαφέροντος για κάθε θιασώτη ή μη της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κι εδώ, ο συγγραφέας επιτυγχάνει απόλυτα με ένα κόλπο προς το τέλος του βιβλίου, να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία κυριολεκτικά γραμμή.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ανακάλυψα ακόμα έναν συγγραφέα που θα αναζητήσω τα βιβλία του και θα περιμένω να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ