Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

AURORA

20.10.2018
facebook email
AURORA
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Vincent Peillon
Μετάφραση
Μαριάννα Μαντά
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-554-9
Σελίδες
416
                                             Ανελέητες συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων

Διδάκτωρ φιλοσοφίας, ακαδημαϊκός, αλλά και πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας είναι μερικές από τις ιδιότητες του Βενσάν Πεγιόν, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική και τα παρασκηνιακά παιχνίδια (παγκοσμίως) καθορίζουν τις διαδρομές αλλά και τις αλλαγές που ακολουθούν και προωθούν τα διάφορα κέντρα εξουσίας. Αντλώντας έμπνευση από τα στρατηγικά παιχνίδια γεωπολιτικών συμφερόντων, που κατά καιρούς μεταβάλλουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, χτίζει ένα κινηματογραφικής ταχύτητας κατασκοπικό μυθιστόρημα.

“Aurora” είναι το όνομα μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον χώρο της ενέργειας. Στο τιμόνι της βρίσκεται ένας υπερήλικας πρώην Ναζί, που αδυνατεί να ξεχάσει την ήττα και την ταπείνωση που ακολούθησε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργά και μεθοδικά, πλαισιωμένος από εξίσου αδίστακτους συνεργάτες από διάφορες χώρες, επιδιώκει να μεταβάλει τις ισορροπίες στο παιχνίδι των ενεργειακών πόρων εκμεταλλευόμενος το παρθένο έδαφος της Γροιλανδίας. Έχοντας την υποστήριξη και την προστασία ακόμα και διεφθαρμένων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, δεν συναντά σχεδόν κανένα εμπόδιο στον δρόμο του προς την απόλυτη επιτυχία. Σχεδόν… Ξαφνικά η εξαφάνιση ενός Δανού επιχειρηματία, του Ρομπέρ Ελμόν, θέτει σε κίνηση έναν μηχανισμό εκδίκησης που κανένας δεν προσδοκούσε. Μια ομάδα βετεράνων κατασκόπων της Μοσάντ, απόλυτα πειθαρχημένη και αποφασισμένη να καθαρίσει τη βρωμιά που έχει κυριαρχήσει στους φορείς εξουσίας και να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα κακώς κείμενα των κέντρων αποφάσεων, αναλαμβάνει δράση και σπέρνει τον πανικό σε όσους μπλέκονται σε αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια. Από τη Γροιλανδία και την Κοπεγχάγη μέχρι το Τελ Αβίβ, οι πρώην κατάσκοποι στήνουν τις παγίδες τους και αφήνουν πτώματα στο πέρασμά τους. Είναι όμως και οι ίδιοι απόλυτα ασφαλείς ή κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν;

Όπως σημειώσαμε και στην αρχή του κειμένου, το μυθιστόρημα του Πεγιόν ξεχωρίζει για τον καταιγιστικό ρυθμό του. Είναι αλήθεια ότι τα πολλά πρόσωπα που εμφανίζονται μπορεί αρχικά να προκαλέσουν σύγχυση στον αναγνώστη, αλλά καθώς η ιστορία προχωράει και ο ρόλος τους ξεκαθαρίζει γίνεται φανερό ότι κανένας χαρακτήρας δεν περισσεύει, όχι μόνο επειδή είναι απαραίτητος για τη λογική εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και γιατί αυτό που εκπροσωπεί είναι απαραίτητο για την κατανόηση των συμφερόντων και των παρασκηνιακών παζαριών που καθορίζουν όχι απλά την πορεία ενός τόπου, αλλά ενός ολόκληρου πλανήτη. Το γεγονός ότι ο ιθύνων νους αυτών των παιχνιδιών γεωπολιτικής εξουσίας είναι ένας πρώην Ναζί σίγουρα έχει τη σημασία του, δεν μεταφέρει ωστόσο τη σύγκρουση μόνο στο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συγκεκριμένες ιδεολογίες. Αντίθετα, τα άτομα που τον πλαισιώνουν ή τον στηρίζουν αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μια ιδεολογία, αυτή της απόλυτης εξουσίας και του πλούτου.

Γρήγορο και με συνεχείς ανατροπές, γεμάτο ευθείες και πλάγιες βολές ενάντια στα κέντρα εξουσίας και στα στρατηγικά τους παιχνίδια, το «Aurora» είναι ένα μυθιστόρημα που χαρίζει την απόλαυση μιας κατασκοπικής περιπέτειας και ταυτόχρονα προωθεί έναν έντονο προβληματισμό για όσα υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να συμβαίνουν, αλλά δεν έχουμε τις απαραίτητες αποδείξεις για να τα φέρουμε στο προσκήνιο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ