Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ

06.10.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Jorn-Lier Horst
Μετάφραση
Δέσποινα Παπαγρηγοράκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-283-5
Σελίδες
464
                                                       Ο θάνατος παραμονεύει

Ο Jorn Lier Horst έχει γίνει γνωστός με τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν. Στην εν λόγω σειρά ενεργό ρόλο διαδραματίζει και η κόρη του Βίλιαμ, Λίνε, δημοσιογράφος σε μεγάλη εφημερίδα. Το βιβλίο «Πρωτόγονο ένστικτο» βραβεύτηκε με το “Petrona Award” ως καλύτερο αστυνομικό σκανδιναβικό μυθιστόρημα για το 2016.

Μερικά σπίτια παραδίπλα από το σπίτι του Βίλιαμ Βίστιν ανακαλύπτεται ένα πτώμα, καθισμένο στην πολυθρόνα, έχοντας μπροστά του ανοικτή την τηλεόραση. Σύμφωνα με τη νεκροψία έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες από τότε που πέθανε. Κανείς από τη γειτονιά δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, ούτε προφανώς, έλειψε σε κανέναν, ώστε να τον αναζητήσει. Όμως ο Βίλιαμ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σκάψει πολύ βαθιά για να ανακαλύψει την άκρη του νήματος.

Παράλληλα, ένα άλλο πτώμα βρίσκεται στο χιονισμένο δάσος. Κι αυτό το δολοφονημένο σώμα είχε μείνει αρκετό καιρό κρυμμένο στους θάμνους. Οι έρευνες δεν οδηγούν σε καμία κατεύθυνση και τα στοιχεία που υπάρχουν είναι λιγοστά. Η επίσκεψη, όμως, Αμερικανών πρακτόρων για την αναζήτηση ενός κατηγορούμενου για τη δολοφονία έξι κοριτσιών, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις δύο περιπτώσεις. Ο Βίλιαμ Βίστιν αφουγκράζεται ότι πιθανόν να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις τρεις υποθέσεις, που τα στοιχεία σύνδεσής τους είναι καλά κρυμμένα.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Jorn Lier Horst είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ακολουθώντας, όπως είναι φυσικό, την αφηγηματική τεχνική της σειράς. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα η ατμόσφαιρα είναι πιο σκοτεινή και ασφυκτική από τα προηγούμενα, καθ’ ότι και η πλοκή και η χειμωνιάτικη κακοκαιρία συμβάλλουν δραστικά στο ιδιαίτερο κλίμα του βιβλίου. Ο ενεργός ρόλος της κόρης του Βίλιαμ, φέρνει τον πρωταγωνιστή σ’ έναν πιο ανθρωποκεντρικό και εξωστρεφή ρόλο, κάνοντάς τον πιο οικείο και προσιτό στον αναγνώστη.

Το βιβλίο «Πρωτόγονο ένστικτο» είναι κατά την προσωπική άποψή μου το καλύτερο απ’ όσα έχω διαβάσει του Jorn Lier Horst, διαθέτοντας σε ιδανικό βαθμό όλα εκείνα τα στοιχεία –δράση, σασπένς, πλοκή, χαρακτήρες– που καθιστούν την ανάγνωση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος ενδιαφέρουσα και απολαυστική.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ