Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΜΕΡΕΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

07.10.2018
facebook email
ΜΕΡΕΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Αγγελίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-241-8
Σελίδες
296
Παρά το γεγονός ότι έγινε γνωστός περισσότερο ως πετυχημένος θεατρικός συγγραφέας – το “The Steward of Christendom” συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα ιρλανδικά θεατρικά έργα–, τα τελευταία χρόνια ο Sebastian Barry κινείται με άνεση –και χαρακτηριστική επιτυχία– και στον χώρο του μυθιστορήματος, επιτυγχάνοντας να βρεθεί δύο φορές στη βραχεία λίστα για το βραβείο Man Booker (με τα μυθιστορήματα «Πολύ, πολύ μακριά» και «Μυστική γραφή»). Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Μέρες δίχως τέλος», που παρουσιάζεται στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ίκαρος, έχει λάβει διάφορα βραβεία, ανάμεσά τους και το Costa Book of the Year.

Μέσα του 19ου αιώνα και ο Τόμας ΜακΝάλτι, ένας έφηβος μετανάστης από την Ιρλανδία, βρίσκεται σε μια Αμερική που βράζει. Η τυχαία του συνάντηση με τον Τζον Κόουλ οδηγεί στη δημιουργία μιας σχέσης ζωής. Τα πρώτα χρόνια βγάζουν τα προς το ζην δουλεύοντας στο σαλούν μιας πόλης δίπλα στα ορυχεία· ντύνονται κορίτσια και απλά χορεύουν με τους μεταλλωρύχους. Όταν όμως χάνουν τη φρεσκάδα της εφηβείας και δεν μπορούν πια να εργαστούν εκεί, κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό. Αρχικά λαμβάνουν μέρους στους πολέμους με τους Ινδιάνους και αργότερα πολεμούν στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Μια μικρή Ινδιάνα που θα μπει απρόσμενα στη ζωή τους θα ολοκληρώσει κατά κάποιο τρόπο την οικογενειακή ευτυχία, αλλά θα αποτελέσει ταυτόχρονα και την αιτία της εμπλοκής τους σε νέες περιπέτειες.

Μπορεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα να είναι τόσο διαποτισμένο από σύγχρονους προβληματισμούς χωρίς παράλληλα να ηθικολογεί; Εάν ο συγγραφέας του είναι ο Sebastian Barry, τότε βεβαίως είναι εφικτό να συμβεί. Χρησιμοποιώντας το ιστορικό υπόβαθρο της Αμερικής των μέσων του 19ου αιώνα, μιας Αμερικής που δοκιμάζεται από συνεχόμενους πολέμους, που αφανίζει ό,τι στέκεται εμπόδιο στην κυρίαρχη τάξη (όχι απαραίτητα την άρχουσα τάξη της εποχής), προβάλλει την αγωνία για τη βιαιότητα ενάντια στον Άλλο, τον μετανάστη, τον διαφορετικό στην κυρίαρχη νοοτροπία, τον προβληματισμό του για την εκμετάλλευση των αδύναμων, αλλά και την ελπίδα ότι στην ατομική προσπάθεια για ικανοποίηση των εσωτερικών αναγκών κάποιοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν των ισοπεδωτικών προσπαθειών μιας κοινωνίας που εξυψώνει τον μέσο όρο και παραμερίζει όποιον παρεκκλίνει από αυτόν. Ο μετανάστης Τόμας ΜακΝάλτι, αυτός ο μετανάστης του 19ου, του 20ού αιώνα και του ρημαγμένου σήμερα, γνωρίζει την πείνα, την κακουχία, γίνεται κυνηγός αδίστακτος για να επιβιώσει, ωστόσο δεν χάνει την ανθρωπιά του εντελώς, αντλεί δύναμη από την αγάπη του για τον σύντροφό του και την Ινδιάνα κόρη του για να διεκδικήσει αυτό το κομματάκι ζωής που του ανήκει αποκλειστικά. Ο αφηγητής Τόμας ΜακΝάλτι, με γλώσσα έξοχη που συνδυάζει τον απλό, καθημερινό λόγο με τη φιλοσοφημένη σκέψη και τον λυρισμό της περιπετειώδους πορείας των πρωταγωνιστών, αναδεικνύεται σε μια δυνατή φωνή που εφιστά την προσοχή στα όσα τερατώδη είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε των μηχανισμών μιας Ιστορίας που είναι αποφασισμένη να μας ισοπεδώσει και να μας ελέγξει.

Η πολύ καλή μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση ενός πραγματικά σημαντικού μυθιστορήματος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ