Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΤΟ ΜΑΤΑΙΟ ΧΘΕΣ

16.09.2008
facebook email
ΤΟ ΜΑΤΑΙΟ ΧΘΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κυριάκος Φιλιππίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-178-7
Σελίδες
344

Χαμογελώντας πονηρά απέναντι στην Ιστορία και τη λογοτεχνία

Ο Isaac Rosa άρχισε να ασχολείται πολύ νωρίς με τη λογοτεχνία και δημοσίευσε το πρώτο του αφήγημα το 1998 σε ηλικία 24 χρονών. Μέχρι στιγμής έχει δημοσιεύσει τέσσερα μυθιστορήματα, αλλά η μεγάλη του επιτυχία ήταν Το Μάταιο Χθες, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση τόσο στο αναγνωστικό κοινό όσο και στους κριτικούς. Το μυθιστόρημα κέρδισε πολλά βραβεία, όπως το Ojo Critico, και μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες.

Τη δεκαετία του 1960, στην Ισπανία της δικτατορίας του Φράνκο, ο καθηγητής πανεπιστημίου Χούλιο Ντένις συλλαμβάνεται και μετά από λίγο εξαφανίζεται. Η εξαφάνισή του είναι περίεργη γιατί ο καθηγητής δεν συμμετείχε ούτε στις παρέες των φιλοδικτατορικών, ούτε σε αυτές των αντιφρονούντων. Παράλληλα, όμως, εξαφανίζεται και ένας φοιτητής, ηγετικό στέλεχος του αντιστασιακού φοιτητικού κινήματος. Μήπως αυτές οι δυο εξαφανίσεις συνδέονται; Γιατί ο φοιτητής χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Γκιγιέρμο Μπιρόν, το όνομα του ντεντέκτιβ στις φτηνές αστυνομικές ιστορίες που γράφει ο Χούλιο για να επιβιώσει; Και, κυρίως, πού βρίσκονται αυτοί οι δυο άντρες μετά από τόσα χρόνια;

Το μυθιστόρημα είναι ένα κολάζ ειδών του αφηγηματικού λόγου, καθώς εκτός από την παραδοσιακή αφηγηματική δομή περιλαμβάνει αποκόμματα από εφημερίδες, συνεντεύξεις, παράλληλες εκδοχές γεγονότων και μια εκδοχή του ισπανικού εμφυλίου και της δικτατορίας σε μορφή παραμυθιού. Είναι αδύνατον να πει κάποιος ότι οι χαρακτήρες αναλύονται, γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας παραδέχεται ότι τα όσα παρουσιάζει είναι εικασίες δικές του και όσων τους γνώρισαν.

Στην ουσία έχουμε ένα βιβλίο που υπονομεύει τον ίδιο του το ρόλο και τα ιστορικά μυθιστορήματα γενικά. Ο συγγραφέας φαίνεται να αναρωτιέται για το πόσο είναι εφικτό να γράψει κάποιος ένα τέτοιου είδους βιβλίο: ποιες είναι οι πηγές του και πώς τις επεξεργάζεται; Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού αρχίζει η μυθοπλασία; Πώς μπορεί κάποιος να γράψει ένα ακόμα βιβλίο για τη δικτατορία του Φράνκο όταν έχουν γραφτεί τόσα; Ο Ρόσα, λοιπόν, γράφει ένα μυθιστόρημα με αστυνομική υπόθεση και παράλληλα ένα δοκίμιο για την ισπανική λογοτεχνία και την ανάγκη της να ασχολείται με ένα τόσο θλιβερά κομβικό σημείο στην ιστορία της. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια αποδόμησης της ιστορικής και λογοτεχνικής πραγματικότητας και για μια νέα σύνθεσή της σε ένα καινούριου τύπου ιστορικό μυθιστόρημα.

Η μετάφραση του Κυριάκου Φιλιππίδη και οι χρήσιμες υποσημειώσεις του βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ