Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ

22.09.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
E. O. Chirovici
Μετάφραση
Αντώνης Καλοκύρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7564-0
Σελίδες
342
                                                            Η υποκειμενικότητα των ειδώλων

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που σου κάνουν «κλικ» με το που τα εντοπίσεις στο διαδίκτυο κι εν συνεχεία τα πιάσεις στα χέρια σου. Ο τίτλος, το εξώφυλλο, η περίληψη αποτελούν στοιχεία που μερικές φορές επιτελούν το εμπορικό τους έργο. Όμως, είναι κάτι πέρα από τα παραπάνω, μια διαίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο που λαχταράς να το πιάσεις στα χέρια σου, να το ξεκινήσεις και δεν θα θες να τελειώσει. Ακριβώς μια τέτοια περίπτωση είναι «Το βιβλίο των κατόπτρων», ένα εξαιρετικό δείγμα λογοτεχνικής μυθοπλασίας.

1987. Ο διάσημος καθηγητής ψυχολογίας Τζότζεφ Βίντερ δολοφονείται στο σπίτι του. Η υπόθεση παίρνει μεγάλες διαστάσεις λόγω της φήμης του θανόντος. Οι έρευνες δεν καρποφορούν και ο δολοφόνος παραμένει ελεύθερος. Είκοσι πέντε χρόνια μετά ο λογοτεχνικός ατζέντης Πίτερ Κατς λαμβάνει το πρώτο τμήμα ενός χειρογράφου που αφηγείται τα γεγονότα εκείνης της περιόδου μέχρι τον θάνατο του καθηγητή Βίντερ. Ο Κατς δεν μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του κι όταν ολοκληρώνει την ανάγνωση, αναζητά τον συγγραφέα και το υπόλοιπο κομμάτι του χειρογράφου.

Στη συνέχεια ο Πίτερ Κατς ζητά τη συνδρομή ενός γνωστού του δημοσιογράφου για να βρει περισσότερα στοιχεία για τη δολοφονία του Βίντερ και για τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Ο δημοσιογράφος έρχεται σ’ επαφή με φοιτητές του Βίντερ, αλλά και με τον αστυνομικό που διερεύνησε τότε το σκηνικό του φόνου και ανέκρινε τους μάρτυρες. Και το νήμα της αληθινής ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται…

Το μυθιστόρημα του Chirovici χωρίζεται σε τρία μέρη, με διαφορετικούς αφηγητές, ατζέντης, δημοσιογράφος, αστυνομικός. Και τα τρία αφηγηματικά μέρη δομούνται από κεφάλαια, όλα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο. Ο συγγραφέας χειρίζεται άψογα τις διαφορετικές οπτικές, χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη, διαποτίζοντας με τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων τα συστατικά στοιχεία της κάθε αφηγηματικής πλευράς. Η πλοκή δομείται σταδιακά και με προσεκτικό και άρτιο τρόπο, ώστε δεν υπάρχουν τυφλά σημεία ή στοιχεία που δεν αιτιολογούνται. Επίσης, ο συγγραφέας χτίζει βαθμιαία το προφίλ των βασικών χαρακτήρων της υπόθεσης, με τρόπο ρεαλιστικό, σαν σαν να είναι πραγματικά πρόσωπα, όπου το καθένα επιτελεί τον ρόλο του στην εξέλιξη της ιστορίας.

Πέρα από την αφηγηματική μαεστρία του συγγραφέα, την ιδιαίτερη πλοκή, ο θεματικός άξονας και ο τρόπος χειρισμού του είναι τα στοιχεία που κερδίζουν τον αναγνώστη. Η κεντρική ιδέα θα μπορούσε να συνοψιστεί στη γνωστή φράση, ότι όσοι μάρτυρες υπάρχουν για ένα συμβάν, τόσες διαφορετικές εικόνες θα υφίστανται για το συμβάν καθ’ εαυτό. Όμως, εδώ ο συγγραφέας προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα: πώς λειτουργεί η ψυχολογία του καθενός μπροστά σ’ ένα σοβαρό γεγονός, και πώς κάθε χαρακτήρας διαχειρίζεται την κρίση, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η κρίση αφορά έναν δολοφονημένο άνθρωπο;

«Το βιβλίο των κατόπτρων» είναι ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό από κάθε άποψη, που θυμίζει τον Ζοέλ Ντικέρ στην πιο σύντομη εκδοχή του. Τελειώνοντας το βιβλίο, υπήρξε εκείνη η στιγμή όπου κλείνεις το βιβλίο, το αφήνεις δίπλα σου, το κοιτάς και μονολογείς «ωραίο βιβλίο».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ