Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΜΠΡΙΝΤΑ

16.09.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΠΡΙΝΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μάτα Σαλογιάννη
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-1730-1
Σελίδες
307

Η μαγεία και η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης

Ο Πάουλο Κοέλο γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1947. Ανακάλυψε νωρίς τη συγγραφική του κλίση και εργάστηκε παράλληλα ως σκηνοθέτης, συνθέτης και δημοσιογράφος. Τα βιβλία του (π.χ. «Ο αλχημιστής», «Έντεκα λεπτά», «Ζαχίρ» κ.ά.) έχουν κυκλοφορήσει σε 150 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 62 γλώσσες. «Ο αλχημιστής» σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις από οποιοδήποτε άλλο πορτογαλικό βιβλίο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τη συνέχεια της «Μάγισσας του Πορτομπέλο». Εδώ ο Κοέλιο παρουσιάζει το δρόμο της μαγείας, της επαφής με τη φύση, τη σπουδαιότητα του έρωτα, αλλά και των επιλογών κάθε ανθρώπου. Η Μπρίντα είναι μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στο δάσος για να συναντήσει έναν Μεγάλο Δάσκαλο της μαγείας. Έπειτα από μερικές ώρες μαζί του, εκείνος την αφήνει μόνη της όλο το βράδυ μέσα σε μια σκηνή. Η Μπρίντα, όντας ακόμα εξαρτημένη από τα αμιγώς γήινα ένστικτά της, διακατέχεται από φόβο και αμφιβολίες. Όμως το άλλο πρωί, φεύγοντας από το δάσος, αντιλαμβάνεται πως ήδη είχε πάρει το πρώτο μάθημα: την επαφή με τον εαυτό της. Από ‘κει και πέρα η νεαρή ηρωίδα ξεκινά μια διαδρομή αναζήτησης, ώστε να μυηθεί στα μυστήρια της ζωής. Η επαφή με μάγισσες, οι εκστατικές εκρήξεις που συμβαίνουν εντός της, αλλά και τα ταξίδια στο χρόνο και σε άλλες διαστάσεις, την οδηγούν σταδιακά στη δική της μύηση.

Ο Πάουλο Κοέλο στην αρχή του βιβλίου γράφει πως πρόκειται για μια ιστορία που του διηγήθηκε μια φίλη του, όπως η ίδια τη βίωσε, την οποία πήρε ο ίδιος και αλλάζοντας μόνο τα ονόματα σχεδόν, τη μετέτρεψε σε βιβλίο. Από τη θέση του παρατηρητή απέναντι στην ιστορία, ο Κοέλο παραθέτει τα γεγονότα ως παντεπόπτης αφηγητής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διαφαίνονται στο κείμενο οι προσωπικές πινελιές του συγγραφέα, καθώς παραθέτει ρήσεις ή απόψεις για το μυστήριο της ζωής. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια και οι διάλογοι είναι λιτοί. Η στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων γίνεται μέσα από τη διαδρομή τους στην εξέλιξη της ιστορίας, ενώ γεγονός είναι πως ο Κοέλο αποφεύγει τις υπερβολικές σκιαγραφήσεις χώρων και προσώπων.

Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι η θεματολογία του βιβλίου στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τότε μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα αδύνατα σημεία του κειμένου ή κάποιες επαναλήψεις. Αν, όμως, πρόκειται για αποκύημα φαντασίας, τότε απλώς θα το χαρακτηρίζαμε «στερούμενο εμπνεύσεως». Επίσης, ως μυθιστόρημα δεν παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ωστόσο πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με δυνατό του σημείο κάποιες φράσεις που ανάγονται σε φιλοσοφικό, θεολογικό και μυστηριακό επίπεδο.

Το καινούργιο βιβλίο του Πάουλο Κοέλο είναι ένα κείμενο που εντάσσεται απολύτως στο λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα, ενώ διαφαίνεται μέσα στις σελίδες του η διάθεση του Κοέλο να ασχοληθεί για ακόμα μια φορά με ζητήματα πέραν της απλής καθημερινότητας. Η μετάφραση της Μάτας Σαλογιάννη είναι άρτια, αφού η μεταφράστρια διαθέτει και ιδιαίτερη εμπειρία στα κείμενα του Βραζιλιάνου συγγραφέα. .

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ