Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

15.09.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Eric Vuillard
Μετάφραση
Μανώλης Πιμπλής
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-604-1
Σελίδες
160
                                                             Η ολιγωρία των Συμμάχων και η άνοδος του ναζισμού

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών θέτει τους όρους που για πολλούς στο εσωτερικό της Γερμανίας ήταν επαχθείς. Οι οικονομικές συνθήκες είναι φτωχικές. Οι φωνές για την ανύψωση του εθνικού φρονήματος των Γερμανών πληθαίνουν και ο εθνικοσοσιαλισμός γίνεται σταδιακά υπολογίσιμη δύναμη.

Επακόλουθο της Συνθήκης των Βερσαλλιών ήταν η ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη. Το 1922 υπογράφεται η Συνθήκη του Ράπαλο που φαινόταν ως μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, αλλά στην ουσία ήταν μια πολιτικοστρατιωτική συνεργασία. Και οι Σύμμαχοι, θορυβημένοι από την επέκταση του μπολσεβικισμού, εθελοτυφλούσαν στη στρατιωτική ενίσχυση της Γερμανίας, μολονότι είχε απαγορευθεί ρητά με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Σ’ αυτό το κλίμα φτάνουμε στις εκλογές του 1933. Ο Χίτλερ ζητά τη συνδρομή επιφανών επιχειρηματιών της Γερμανίας για να κερδίσει τις εκλογές. Opel, Siemens, Agfa, είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που οι επικεφαλής τους συμφωνούν να ενισχύσουν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Η σύσκεψη για τη χρηματοδότηση έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 1933. Στις 5 Μαρτίου του ίδιου έτους ο Χίτλερ αναλαμβάνει την εξουσία. Λίγο καιρό μετά η σημαία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αντικαθίσταται από τον αγκυλωτό σταυρό. Η Βουλή παραχωρεί απεριόριστες εξουσίες στον καγκελάριο.

Από το σημείο της υποστήριξης των επιχειρηματιών στον Χίτλερ ξεκινά ο Vuillard την αφήγησή του. Περιγράφει τη συνάντηση, τις προθέσεις και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Στη συνέχεια παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε ο Χίτλερ στην Αυστρία, την άνευ όρων υποταγή χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται με τον Χίτλερ, όμως περισσότερο επιδίδονται σε φιλοφρονήσεις και σε δείπνα παρά σε ουσιαστική πρόληψη της επέκτασης του ναζισμού. Άνθρωποι που δεν διείδαν τη λαίλαπα που κατέφθανε. Η πολιτική κατευνασμού θα αποτύγχανε παταγωδώς. Άλλωστε, οι Σύμμαχοι ήθελαν μια δυνατή χώρα να ανακόψει την πορεία του μπολσεβικισμού προς τα ενδότερα της Ευρώπης. Εν ολίγοις θεωρήθηκε ότι ο ναζισμός αποτελεί πιο διαχειρίσιμη κατάσταση από τον κομμουνισμό. Και ο Χίτλερ ξεκινούσε την επεκτατική πολιτική του.

Το σκωπτικό ύφος του συγγραφέα δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Με όσα καταπιάνεται στο βιβλίο του, πρόσωπα, καταστάσεις, χώρες, τα λοιδορεί για τη στάση τους. Στηριζόμενος σε πηγές και βιογραφίες ο Vuillard φέρνει στο φως με τον απαράμιλλο αφηγηματικό του τρόπο, πτυχές της Ιστορίας που δεν είναι τόσο πολύ γνωστές, ορίζοντας ως συνυπεύθυνους τους αξιωματούχους εκείνους που δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της τραγωδίας που ερχόταν. Το βιβλίο κέρδισε το Βραβείο Goncourt το 2017. Η μετάφραση του Μανώλη Πιμπλή είναι παραπάνω από εξαιρετική.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ