Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΟΤΕ

12.09.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΟΤΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Koethi Zan
Μετάφραση
Έφη Τσιρώνη
Κατηγορία
ISBN
978-960-496-776-6
Σελίδες
370
                                                                         Ποτέ ξανά

Δύο κορίτσια που επέζησαν από ένα ατύχημα στην παιδική τους ηλικία, είναι αποφασισμένες να μην κινδυνέψουν ποτέ ξανά, γι’ αυτό και φτιάχνουν τη «Λίστα των Ποτέ», με όλους τους πιθανούς κινδύνους και πώς να τους αποφύγουν. Και όμως, θα βρεθούν παγιδευμένες σε ένα υπόγειο για τρία χρόνια…

Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που συνδυάζει το αστυνομικό μυστήριο με την ψυχογραφία, είναι το ντεμπούτο της Αμερικανίδας συγγραφέως Κόδι Ζαν, η οποία επέλεξε ένα πολύ δύσκολο θέμα: η βασική της ηρωίδα έχει πέσει στο παρελθόν, όταν ήταν φοιτήτρια, θύμα απαγωγής και αιχμαλωσίας ενός σαδιστή που τη χρησιμοποιούσε, μαζί και άλλες κοπέλες, κυριολεκτικά ως σκλάβα, ασκώντας επάνω της κάθε μορφή ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων. Τώρα ζει απομονωμένη από κάθε ανθρώπινη επαφή στο διαμέρισμά της. Νιώθει ασφαλής σε αυτήν τη μη-ζωή, ώσπου μαθαίνει ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση ο βασανιστής της να αποφυλακιστεί: αναγκάζεται έτσι να αναλάβει δράση για να εμποδίσει με κάθε τρόπο αυτό το ενδεχόμενο.

Και τώρα πρέπει να πάει πίσω, κυριολεκτικά και ψυχολογικά, στον τόπο και στον χρόνο ερευνώντας τι ακριβώς συνέβη τότε, διότι το ψυχολογικό τραύμα έχει σκιάσει μεγάλο μέρος της μνήμης της, αναζητώντας στοιχεία που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναζωντανέψουν οι εφιάλτες της. Αλλά και για να δώσει ένα τέλος στο εσωτερικό της βασανιστήριο: να ανακαλύψει μετά από τόσα χρόνια τι απέγινε η φίλη της που μεγάλωσαν μαζί και έπεσαν το ίδιο βράδυ θύματα απαγωγής, αλλά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά την αιχμαλωσία τους. Η ηρωίδα μπαίνει σε έναν υπόγειο κόσμο κατοικημένο από μυστικές αδελφότητες, που επιδίδονται σε βασανιστήρια και σεξουαλικές διαστροφές. Αυτό που θα ανακαλύψει, θα αποδειχτεί πιο τρομακτικό από οτιδήποτε είχε φανταστεί…

Παρά το σκληρό θέμα του, που οπωσδήποτε χρειάζεται ανθεκτικούς ψυχολογικά αναγνώστες διότι περιγράφονται καταστάσεις που προκαλούν τρόμο, το βιβλίο έχει τόσο σασπένς και ανατροπές, άλλες πιο προβλέψιμες και άλλες εντελώς απρόβλεπτες, που διαβάζεται κυριολεκτικά σε μια καθισιά, στη δική μου περίπτωση σε μερικές ώρες: διότι είναι αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι την τελευταία σελίδα.

Όμως εκεί που η Κόδι Ζαν έχει κάνει απίστευτα καλή δουλειά συγγραφικά είναι στην απόδοση των χαρακτήρων, τόσο της πρωταγωνίστριας όσων και των άλλων κακοποιημένων γυναικών. Η ζωή τους πριν και μετά, η προσπάθειά τους να ξαναγίνουν άνθρωποι από αντικείμενα, διαλυμένες ψυχολογικά μαριονέτες στις οποίες τις είχε μετατρέψει ο βασανιστής τους, ο φόβος τους και ο αγώνας τους να τον ξεπεράσουν, το παρελθόν τους καθώς ξετυλίγεται κομμάτι κομμάτι σαν να το ανακαλύπτουν και εκείνες μαζί τον αναγνώστη, όλα τα παραπάνω χτίζονται μέσα στο κείμενο αριστοτεχνικά και ολοζώντανα. Και φυσικά η συγγραφέας είναι σαφέστατα με τη μεριά των γυναικών αυτών, αλλά και όλων των γυναικών που βιώνουν κακοποίηση, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για το σύστημα που κατηγορεί σχεδόν τα θύματα τέτοιων καταστάσεων περισσότερο από τον θύτη. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο βιβλίο και μία κοπέλα που έχει πουληθεί ως σκλάβα, η αστυνομία μπορεί και να τις κατηγορήσει για πορνεία.

Στο σύνολό του ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που παρά το τόσο σκοτεινό θέμα του, αποτελεί εντέλει έναν ύμνο στη δύναμη της ζωής και στο παράλογο σχεδόν θάρρος που είναι απαραίτητο ορισμένες φορές για να μην αφήσεις τον φόβο, που σου επιβάλλει κάθε εξουσιαστής, να σε τσακίσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ