Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΛΥΚΟΦΩΣ

16.09.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΛΥΚΟΦΩΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασιλική Λατσίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6665-24-0
Σελίδες
507

Love bites

            A white well in a black cave
            A bright shell in a dark wave

                                                 Elinor Wylie

Το ''Λυκόφως'' είναι το πρώτο βιβλίο της ''Twilight Saga'' (Τετραλογία του Λυκόφωτος σε ελεύθερη απόδοση) που αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο δημοφιλές ανάγνωσμα στις ΗΠΑ: τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς έχουν ήδη πουλήσει οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το τέταρτο και τελευταίο, που μόλις κυκλοφόρησε, αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια. Δημιουργός τους η Στέφανι Μέγιερ, μια μέχρι πρότινος άσημη μορμόνα νοικοκυρά από την Αριζόνα, που έγραφε μανιωδώς τις νύχτες που ο σύζυγος και τα τρία παιδιά της κοιμόντουσαν ανυποψίαστοι (ενώ η τύχη τους, όπως αποδείχτηκε, δούλευε...).

Ομολογώ ότι, όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο, δεν είχα ιδέα για το γεγονός ότι θεωρείται το νέο εκδοτικό φαινόμενο. Μου κίνησε το ενδιαφέρον αρχικά το καλαίσθητο εξώφυλλό του και στη συνέχεια η διαφορετική του προσέγγιση στον κλασικό μύθο των βαμπίρ, που αποτελεί ξανά και ξανά την πρώτη ύλη για τη λογοτεχνία του Φανταστικού. Στο ''Λυκόφως'', η 17χρονη Μπέλλα ερωτεύεται έναν νεαρό με απόκοσμη ομορφιά και παράξενη συμπεριφορά: ο Έντουαρντ είναι μέλος μιας διαφορετικής οικογένειας, μιας ''σύναξης'' βαμπίρ που όμως αυτοδεσμεύονται από έναν ηθικό κώδικα: δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για αίμα αποκλειστικά με ζώα. Έτσι κατορθώνουν να συμβιώνουν με το ανθρώπινο είδος, κρατώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας ώστε να μην αποκαλυφθεί η αληθινή φύση τους. Ο έρωτας, όμως, ως συνήθως θα ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες: το μυστικό της ''σύναξης'' κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, ενώ το ερωτευμένο ζευγάρι θα βρεθεί να παίζει ένα οριακό παιχνίδι ανάμεσα στον πόθο και το θάνατο.

Το κείμενο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο, με ροή κινηματογραφική (ήδη η ταινία είναι στα γυρίσματα και θα βγει το Δεκέμβρη του 2008 στους κινηματογράφους) και γλώσσα σύγχρονη που αποδίδεται ικανοποιητικά στα ελληνικά από τη μετάφραση. Η αφήγηση είναι έτσι δομημένη ώστε το βιβλίο να διαβάζεται απνευστί, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει τον αναγνώστη κάνοντάς τον να θέλει οπωσδήποτε να παρακολουθήσει τη συνέχεια της ιστορίας. Δύο από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι τα ατμοσφαιρικά σκηνικά - το βροχερό Σιάτλ και τα σκοτεινά βόρεια δάση που τρέφουν από τις απαρχές της ανθρωπότητας τους θρύλους, καθώς και ο διπλός χειρισμός από τη συγγραφέα της μυθολογίας των βαμπίρ: υπάρχουν κλασικά στοιχεία του μύθου που διατηρούνται ακέραια, ενώ άλλα ανατρέπονται ή αναβαπτίζονται σε μια πολιτικώς ορθή εκδοχή τους. Το ''Λυκόφως'' παρουσιάζει τα βαμπίρ εξευγενισμένα, προσαρμοσμένα στον 21ο αιώνα, ως ένα είδος ''σούπερ ηρώων'' χωρίς κάστρα, φέρετρα και νυχτερίδες, χωρίς καν τους υπερμεγέθεις κυνόδοντές τους.

Και ενώ η βία και το σεξ απουσιάζουν σχεδόν εντελώς από το κείμενο συμβαδίζοντας με τον πουριτανισμό της αμερικανικής κοινωνίας, το βιβλίο διατρέχεται από την καταπιεσμένη δίψα για ανθρώπινο αίμα - και είναι τόσο έντονη αυτή η ανάγκη ώστε σχεδόν ταυτίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία. Έτσι, ενώ η Στέφανι Μέγιερ σε μια πρώτη ανάγνωση γράφει μια ιστορία αγάπης σκοτεινή μεν, αναίμακτη δε και κυρίως πλατωνική, αυτό που τελικά προκύπτει είναι ένα βιβλίο όπου το αίμα και το σεξ αναδεικνύονται σε αφανείς πρωταγωνιστές: υπάρχουν ως βασανιστικές επιθυμίες, υπονοούνται συνεχώς και φτάνουν κάθε φορά στο όριο της εκδήλωσής τους αλλά δεν πραγματώνονται - αποτελούν ταμπού, μια απαγορευμένη ζώνη για τους ήρωες του μυθιστορήματος, στην οποία δεν εισέρχονται. Αλλά έως πότε θ' αντιστέκονται στον πειρασμό; Και σ' αυτό ακριβώς το ερώτημα οφείλεται, κατά την εκτίμησή μου, η επιτυχία της τετραλογίας - το εκμαυλιστικό παιχνίδι με τα όρια του απαγορευμένου υπήρξε πάντοτε θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ