Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΡΟΥΖ

09.09.2018
facebook email
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΡΟΥΖ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Emile Gaboriau
Μετάφραση
Ωρίων Αρκομάνης, Τιτίκα Δημητρούλια
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-1919-0
Σελίδες
554
                                           Η αρχή του γαλλικού αστυνομικού μυθιστορήματος

Πατέρας του γαλλικού αστυνομικού μυθιστορήματος θεωρήθηκε από πολλούς ο Emile Gaboriau (1832-1873), ο δημιουργός του επιθεωρητή Λεκόκ, ο οποίος θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους λογοτεχνικούς ντετέκτιβ. Στο μυθιστόρημα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τις εκδόσεις Gutenberg, ο Λεκόκ κάνει την εμφάνισή του, αλλά κατέχει έναν δευτερεύοντα ρόλο, ενώ πρωταγωνιστική είναι η παρουσία ενός ηλικιωμένου συνεργάτη της γαλλικής δικαιοσύνης, του κυρίου Ταμπαρέ, γνωστού με το ψευδώνυμο μπαρμπα-Ξεδιαλύνης.

Η ιστορία του μυθιστορήματος ανοίγει την τελευταία μέρα του καρναβαλιού του 1862, όταν η Κλοντίν Λερούζ, μια μεσήλικη χήρα, βρίσκεται δολοφονημένη στο απομονωμένο σπίτι όπου κατοικούσε. Οι χωροφύλακες υποψιάζονται αρχικά ότι πρόκειται για ληστεία, όμως κατά την έρευνα του χώρου ανακαλύπτουν χρυσά νομίσματα σε ένα συρτάρι και αρχίζουν να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να αναζητήσουν αλλού το κίνητρο του φόνου. Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές ζητούν τη βοήθεια του ερασιτέχνη ντετέκτιβ κυρίου Ταμπαρέ. Η ανακάλυψη ερωτικών επιστολών από το παρελθόν ανάμεσα σε έναν αριστοκράτη και την ερωμένη του, ένας νόμιμος και ένας νόθος γιος, η εγγονή μιας ξεπεσμένης αριστοκράτισσας και η σπάταλη ερωμένη ενός δικηγόρου έρχονται να περιπλέξουν την υπόθεση. Ποιος από όλους είχε λόγο να θέλει νεκρή τη χήρα Λερούζ; Και ποιο είναι τελικά το τρομερό μυστικό που εκείνη γνώριζε και της στοίχισε τη ζωή της;

Το μυθιστόρημα του Gaboriau διαθέτει τον αέρα περιπετειώδους ιστορίας (μυστικά, απαγορευμένοι έρωτες, μπερδεμένες ταυτότητες, ανατροπές δεδομένων), μυστηρίου, κοινωνικού σχολιασμού (η παρουσίαση της αριστοκρατικής τάξης και νοοτροπίας κυμαίνεται από την αυστηρά ρεαλιστική απεικόνιση έως την καρικατούρα) και ψυχογραφήματος χαρακτήρων. Κάθε φορά που ο αναγνώστης πείθεται ότι μπορεί να βρίσκεται κοντά στην αποκάλυψη του δολοφόνου, τα δεδομένα ανατρέπονται και η αναζήτηση του δολοφόνου ξεκινά από το μηδέν. Με τον χαρακτηριστικό τρόπο των μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα, σκέψεις και συναισθήματα της στιγμής ξεδιπλώνονται στο χαρτί, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τον αναγνώστη, καθώς η εστίαση στις στιγμιαίες σκέψεις δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να παρέχει βαθύτερα κίνητρα ή να απομακρύνει υποψίες μέσα σε λίγες μόνο σελίδες.

Η «Υπόθεση Λερούζ» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία, χωρίς πλατειασμούς και περιττές λεπτομέρειες –όλα όσα αναφέρονται υπάρχουν στην εξιστόρηση για κάποιο λόγο– και διαβάζεται με γοργό ρυθμό, παρά τον όγκο του βιβλίου, χάρη και στην πολύ καλή μετάφραση του Ωρίωνα Αρκομάνη και της Τιτίκας Δημητρούλια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ