Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

16.09.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτρης Νόλλας , Ηρώ Μακρή
Κατηγορία
ISBN
978-960-6781-24-7
Σελίδες
133

«Τι περίεργο! Τι παράξενο! Και τι σύμπτωση!»
Επαναλαμβανόμενη φράση στη σκηνή IV της «Φαλακρής τραγουδίστριας» του Ιονέσκο

Ο Μίχαελ Άουγκουστιν γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Λίμπεκ της Γερμανίας και σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Δουβλίνου και του Κιέλου. Ζει στη Βρέμη με τη σύζυγό του, Ινδή συγγραφέα Σουγιάτα Μπατ, και την κόρη τους Τζένη. Γράφει ποίηση, θεατρικά και μικρά πεζά. Του έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Friedrich- Hebbel και Kurt-Magnus.

Στο βιβλίο του «Η σύμπτωση και άλλες ιστορίες» περιλαμβάνονται μικρά πεζά κείμενα από τις συλλογές του. Στα κείμενα από την πρώτη συλλογή πρωταγωνιστούν διάφορα πρόσωπα, όπως ο χερ Λέμενσικ, η φράου Φίλσκε, για τα οποία σε λιγοστές γραμμές ο συγγραφέας μας περιγράφει μια περίεργη σκηνή από τη ζωή τους. Στα κείμενα της δεύτερης συλλογής πρωταγωνιστεί ο Κοσλόβσκι, ο οποίος λέγεται ότι το 1938 σ’ ένα καφενείο της Ζυρίχης είχε μοιραστεί, επί τρία σχεδόν τέταρτα, το ίδιο τραπέζι με τον Τζέιμς Τζόις. Ο Μίχαελ Άουγκουστιν καταγράφει στιγμές αξιοσημείωτες από τη ζωή του Κοσλόβσκι με συντομία. «Από καθαρά στατιστική άποψη», είπε ο Κοσλόβσκι, «ως άνθρωπος που δεν καπνίζω θα μπορούσα να καπνίσω εφτά χρόνια περισσότερο από έναν καπνιστή». Σε αυτά της τρίτης συλλογής έχουμε κείμενα πολύ σύντομα και με ιδιαιτέρως φιλοσοφικό περιεχόμενο. Σε αυτά της τέταρτης συλλογής προσεγγίζει τις σκέψεις, τις κινήσεις και τον τρόπο έκφρασης του ποιητή γενικότερα. Στα κείμενα από την πέμπτη συλλογή ο συγγραφέας συνεχίζει το φιλοσοφικό τρόπο γραφής με κάποια αποσπάσματα, τα οποία κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο: «Η ζωή προέρχεται απ΄ το νερό», γράφει με μεγάλα γράμματα στο μαγαζί του ο ιχθυοπώλης. «Για πείτε το αυτό σε έναν πνιγμένο». Επίσης, «Η διαφορά ανάμεσα στο ναι και το όχι βρίσκεται αποκλειστικά στην ερώτηση».

Ο Μίχαελ Άουγκουστιν στο βιβλίο του αυτό περιλαμβάνει από τις συλλογές του κάποια πεζά κείμενα με αποφθεγματικό χαρακτήρα, τα περισσότερα από αυτά. Μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως «έξυπνα κείμενα», καθώς περικλείουν πολύ εύστοχες παρατηρήσεις και σκέψεις με λακωνικό και χιουμοριστικό τρόπο. Ενώ σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν απλά αστεία, όταν τα ξαναδιαβάζεις, ανακαλύπτεις ότι κάποια από αυτά είναι ποιήματα. Αποκαλύπτουν το μεγαλείο, τη γελοιότητα και τη ματαιότητα της ζωής. Ο Άουγκουστιν χρησιμοποιεί στα κείμενά του το παράλογο, το υπονοούμενο, την ειρωνεία, το σαρκασμό και την ανατροπή. Επίσης, ο λόγος του είναι ελλειπτικός και συνοπτικός, πράγμα που αποδεικνύει την ποιητικότητά του. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα εισαγωγικό επίμετρο γραμμένο από τον Αργύρη Χιόνη, το οποίο για να γίνει κατανοητό πρέπει να ξαναδιαβαστεί μετά την ανάγνωση των εν λόγω κειμένων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ