Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ

16.09.2008
facebook email
ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3662-4
Σελίδες
250

Το βάρος ενός ονόματος

Ο Ιγνάσιο Παντίγια γεννήθηκε το 1968 στην Πόλη του Μεξικού. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και Λογοτεχνία και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα. Έχει διατελέσει μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας του Μεξικού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από μυθιστορήματα έχει δημοσιεύσει διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Το μυθιστόρημα Αμφιτρύων έλαβε το βραβείο Primavera το 2000.

Η ιστορία ξεκινά στα 1916, μέσα σε ένα τρένο που ταξιδεύει για το μέτωπο. Ο νεαρός Ταντέους Ντράγερ αλλάζει ταυτότητα με ένα συνταξιδιώτη του σε μια παρτίδα σκάκι. Έτσι, τοποθετείται κλειδούχος σε μια σιδηροδρομική γραμμή και ο νέος Ταντέους Ντράγερ στέλνεται στο μέτωπο. Ο Βίκτορ -αυτό είναι το νέο όνομα του στρατιώτη-, ψάχνει στις λίστες που δημοσιεύονται για να μάθει για την τύχη του συνταξιδιώτη του, ο Ταντέους, όμως, δεν εμφανίζεται πουθενά, ώσπου το 1933 ο Βίκτωρ μαθαίνει ότι ο Ταντέους έχει γίνει αντισυνταγματάρχης και έχει τιμηθεί με τον Σιδηρούν Σταυρό για πράξεις ανδρείας. Ο νέος Ταντέους έχει αρχίσει να αποκτά αξιώματα και όταν ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο Αμφιτρύων: ετοιμάζει ένα στρατό από σωσίες για να αντικαθιστούν τους αξιωματούχους του Τρίτου Ράιχ σε επικίνδυνες εμφανίσεις. Έτσι, όταν το 1960 ο ναζιστής Άντολφ Άιχμαν συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες και εκτελείται, κανένας δεν είναι απόλυτα σίγουρος εάν πρόκειται για τον αληθινό Άιχμαν ή για το σωσία του.

Το βιβλίο είναι δομημένο μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις ανθρώπων που άμεσα ή έμμεσα επηρεάστηκαν από την αλλαγή ταυτοτήτων των νεαρών στρατιωτών του 1916. Κάποιες αφηγήσεις είναι απολογητικές, κάποιες επεξηγηματικές και κάποιες εκφράζουν την απορία για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Όλες, όμως, οι αφηγήσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τοποθετούνται χρονικά στο μέλλον σε σχέση με τα γεγονότα που παρουσιάζουν. Κάθε αφηγητής περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της ιστορίας που σχετίζεται με το πρόσωπό του, άρα ο αναγνώστης πρέπει να φτάσει στο τέλος για να συμπληρώσει όλα τα κομμάτια του παζλ.

Ο Παντίγια δημιουργεί ένα θρίλερ που είναι εξαιρετικά δυνατό και με συνεχείς ανατροπές. Ίσως το πλεονέκτημά του είναι ότι στον πυρήνα της ιστορίας δεν βρίσκεται κάποιος χαρακτήρας ή ένα γεγονός, αλλά ένα όνομα: Ταντέους Ντράγερ. Αυτό το όνομα το παίρνουν διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία σταδιακά χάνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και φτάνουν να ταυτίζονται εξαιτίας της θέλησής τους να αλλάξουν την πορεία της Ιστορίας και να επηρεάσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους. Κάθε φορά που ο αναγνώστης διαβάζει το όνομα Ταντέους Ντράγερ είναι σα να διαβάζει ένα μικρό αίνιγμα: ποιος είναι τελικά αυτός ο άντρας;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ