Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ

26.06.2018
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΘΙΝΕΣ
Συγγραφέας
Dany Laferriere
Μετάφραση
Αναστασία Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Σπυροπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-618-82802-3-6
Σελίδες
288
«Κυκλοφορούμε στους φωταγωγημένους δρόμους των μεγάλων μητροπόλεων του κόσμου με το ύφος των αστών και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς που διδαχθήκαμε αγνοώντας ότι οι ζωές μας είναι πλημμυρισμένες από μυστικά συναισθήματα και ιερά τραγούδια κάπου ξεχασμένα μέσα μας και που θα βγουν ξανά στην επιφάνεια μόνο στην κηδεία μας» (σελ. 261). 

Το «Αίνιγμα του γυρισμού» είναι το τελευταίο έργο της περιόδου που ονομάζεται «Αμερικανική Αυτοβιογραφία» του γαλλόφωνου συγγραφέα Ντανί Λαφεριέρ, που γεννήθηκε το 1953 στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής και από το 1976 ζει στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το συγκεκριμένο έργο απέσπασε το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Médicis το 2009. Αποτελείται από δύο μέρη, «Αργόσυρτες προετοιμασίες για την αναχώρηση» και «Γυρισμός». Το βιβλίο ξεκινά με την είδηση του θανάτου του πατέρα του συγγραφέα, ο οποίος ζούσε στο Μπρούκλιν. Εξόριστος κι ο ίδιος, είχε φτάσει να απαρνιέται ότι είχε οικογένεια, μία σύζυγο και δυο μικρά παιδιά, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω της αντίθεσής του στη δικτατορία του Φρανσουά Ντιβαλιέ. Ο γιος, που φέρει το ίδιο όνομα, Ουίνδσορ, πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κηδεία του πατέρα του. Γράφει υπαινικτικά για τον πατέρα του, για τα δικά του βιώματα στην εξορία, για τον βαρύ χειμώνα στο Μόντρεαλ, για την ποίηση των στίχων του Αιμέ Σεζαίρ από τη Μαρτινίκα που μόλις τώρα ανακαλύπτει αν και ταξιδεύει χρόνια μαζί τους.

Κι ύστερα επιστρέφει στην Αϊτή απ΄ όπου έφυγε στα 23 του (τώρα είναι 56), μετά τη δολοφονία ενός συναδέλφου και φίλου του από τον υιό Ντιβαλιέ, τον Μπέιμπι Ντοκ. Ξαναβλέπει τη μητέρα του, την αδελφή του∙ τώρα έχει και έναν ανιψιό, τον Ντανύ, 23 ετών, φοιτητή. Ξανασυναντά ή έρχονται και τον βρίσκουν φίλοι και γνωστοί δικοί του ή του πατέρα του∙ διανοούμενους, ζωγράφους. Ταξιδεύει στην ενδοχώρα, ανακτά τη μνήμη, τα χρώματα, ανακαλύπτει ξανά τις συνήθειες των ανθρώπων της χώρας του. Πηγαίνει στο χωριό του πατέρα του για να τον θάψει, χωρίς σώμα.

Το κείμενο του Λαφεριέρ είναι μια εναλλαγή στίχων σαν χαϊκού και πεζού λόγου, μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού κόσμου, όπως σημειώνει στην κατατοπιστικότατη εισαγωγή της η Κατερίνα Σπυροπούλου. Μας οδηγεί, «από το παράθυρο του μυθιστορήματος», στην «επιστροφή» σε μια πολύπαθη μικρή χώρα, στην πλούσια ιστορία της και στους ανθρώπους της. Μπορεί το κυρίαρχο θέμα του να είναι η νοσταλγία, όμως ο συγγραφέας γνωρίζει καλά τι σημαίνει το «εδώ» και τι το «εκεί» και μπορεί να είναι ταυτόχρονα κριτικός και τρυφερός όταν αναφέρεται σε αυτήν. Λιτός και ακριβής στην έκφραση, γράφει για την πείνα, τις κοινωνικές ανισότητες, το έγκλημα από ανάγκη ή από επιλογή∙ για την εξορία και τη μετανάστευση, αλλά και για την ευτυχισμένη παιδική ηλικία, τις τοπικές παραδόσεις, γνωρίζοντάς μας μια χώρα πολύχρωμη όπως οι πίνακες ναΐφ των ζωγράφων της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ