Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΚΥΝΗΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

30.06.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΥΝΗΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ισμήνη Κανσή
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-133-0
Σελίδες
248
                                                      Κιβωτός ιστοριών

Ο «Κυνηγός ιστοριών» είναι το τελευταίο έργο που είχε ετοιμάσει ο ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, πριν τον θάνατό του το 2015. Στις σελίδες του βιβλίου κάνει αυτό ακριβώς που δεικνύει ο τίτλος: καταθέτει αγαπημένες του ιστορίες που συγκέντρωσε κυρίως από το παρελθόν, μακρινό και πιο πρόσφατο, καθώς και μύθους και λαϊκές παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής, και δημιουργεί μία μείξη λογοτεχνικής αφήγησης, σε πολλά σημεία ποιητικής, χρονικού και δοκιμίου, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της συγγραφικής δημιουργίας του. Στην παρούσα έκδοση, οι Ισπανοί εκδότες ενσωμάτωσαν και κάποιες ιστορίες από ένα νέο βιβλίο που σκεφτόταν να το ονομάσει «Ορνιθοσκαλίσματα».

Κατεξοχήν πολιτικός συγγραφέας, μέσα από αυτό το κολάζ προσώπων και γεγονότων που διατρέχουν τον χρόνο, την Ιστορία και τους τόπους, αναδεικνύει με τον μοναδικό του τρόπο το σημαντικό και το αληθινό, το διαχρονικό και το εφήμερο, το ηρωικό και το τερατώδες. Γιατί η Ιστορία που τον ενδιαφέρει δεν είναι εκείνη που γράφουν τα σχολικά βιβλία, η επίσημη, αλλά αυτή του ανθρώπινου είδους στο μεγαλείο του, όπως οι δημοφιλείς ή οι αφανείς ήρωες που ύψωσαν το ανάστημά τους στο άδικο, αλλά και στον ξεπεσμό του, με αιμοσταγείς δικτάτορες όπως ο Φράνκο.

Οι αριστουργηματικές στην πυκνότητα του περιεχομένου και στην απλότητα του λόγου βινιέτες, περιλαμβάνουν και προσωπικές αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, τα ταξίδια του, τους ανθρώπους που συνάντησε και εντυπώθηκαν μέσα του, σκέψεις για τη ζωή και τον θάνατο που είναι σαφές πως τον ένιωθε κοντά του, χωρίς φόβο, όπως όλοι όσοι χορταίνουν τη ζωή με όλες τις χαρές και τις πίκρες της. Και μοιάζει ακριβώς με αυτό το βιβλίο να θέλει να αποχαιρετίσει αλλά και να διασώσει ταυτόχρονα τη δική του κιβωτό αναμνήσεων και ιστοριών, που θέλει να χαρίσει στους αναγνώστες του πριν φύγει.

Ο Γκαλεάνο γράφει απλά και βαθιά, έχει αυτό το χάρισμα, γράφει ποιητικά όπως οι περισσότεροι λατινοαμερικανοί συγγραφείς λες και η ποίηση τρέχει στις φλέβες τους, γράφει με χιούμορ και ενίοτε με σαρκασμό, όχι για να κάνει επίδειξη πνεύματος, αλλά για να βρει το παράδοξο, το αστείο, το λοξό, ακόμα και στην πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής. Και είναι απόλυτα ταιριαστό με το γούστο του για την παραδοξότητα και τη λοξή ματιά, το γοητευτικό «τέρας του Μπουένος Άιρες» που κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης, ένα σκίτσο του ιερέα Λουί Φεϊγιέ από το βιβλίο των αναμνήσεών του στη Νότια Αμερική, ανάμεσα στα 1707 και 1712.

Για το κλείσιμο αυτής της παρουσίασης, διάλεξα ένα απόσπασμα από ένα κείμενό του για τη δική του πορεία στη συγγραφή, που προσωπικά με συγκίνησε ιδιαίτερα. Το περιστατικό διαδραματίστηκε σε ένα φτωχό χωριό μεταλλωρύχων στη Βολιβία το 1968. Στην αποχαιρετιστήρια γιορτή που του ετοίμασαν, του ζήτησαν να τους πει πώς είναι η θάλασσα:
«Οι μεταλλωρύχοι ήταν άντρες καταδικασμένοι να πεθάνουν νέοι, εξαιτίας της σκόνης σιλικόνης στα έγκατα της γης. Ήξερα πως δεν θα έβλεπαν ποτέ τη θάλασσα, ότι θα πέθαιναν πολύ νωρίτερα απ’ οποιαδήποτε πιθανότητα θα είχαν να τη δουν. Γι’ αυτό κι εγώ είχα την ευθύνη να τους πάω στη θάλασσα, έπρεπε να βρω τα λόγια που θα τους έκαναν να βρέξουν τα πόδια τους. Εκείνη ήταν η πρώτη πρόκληση που είχα ως συγγραφέας, κι ένιωσα πως το γράψιμο σε κάτι χρησίμευε».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ