Έχουμε διαβάσει 2710 βιβλία

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

01.07.2018
facebook email
Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Anthony Trollope
Μετάφραση
Σάντυ Παπαϊωάννου
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-1907-7
Σελίδες
331
                                             Ένας σπουδαίος συγγραφέας της βικτωριανής λογοτεχνίας

Ο Anthony Trollope (1815-1882) είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και μπορεί επάξια να σταθεί δίπλα στους σπουδαίους Dickens και Thackeray. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε την ευκαιρία το ελληνικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει το έργο αυτού του συγγραφέα, που μέσα από τη χιουμοριστική και συχνά καυστική γραφή του προσπάθησε να αποδώσει στο χαρτί τους κοινωνικούς προβληματισμούς του. Χάρη στην πρωτοβουλία των εκδόσεων Gutenberg, ο Έλληνας αναγνώστης μπορεί τώρα να γνωρίσει αυτό τον προσεκτικό μελετητή της κοινωνίας και των ηθών της εποχής του ξεκινώντας με τον «Επίτροπο» (“The Warden”), μυθιστόρημα με το οποίο ο Anthony Trollope άνοιξε τη σειρά μυθιστορημάτων «Τα χρονικά του Μπάρτσεστερ» (1855-1867).

Το μυθιστόρημα μάς μεταφέρει στη φανταστική πόλη Μπάρτσεστερ, όπου ο κύριος Χάρντινγκ εκτελεί χρέη επιτρόπου σε ένα ίδρυμα για ηλικιωμένους το οποίο έχει φτιαχτεί χάρη σε ένα κληροδότημα που είχε δοθεί πριν από σχεδόν τέσσερις αιώνες. Το κληροδότημα καλύπτει τα έξοδα των ηλικιωμένων καθώς και τον μισθό και την οικία του επιτρόπου. Ο κύριος Χάρντινγκ ζει με τη μικρότερη κόρη του Έλινορ, καθώς η μεγάλη του κόρη είναι παντρεμένη με τον συντηρητικό αρχιδιάκονο Γκράντλι. Η ζωή του αναστατώνεται αναπάντεχα, όταν ο νεαρός γιατρός Τζον Μπολντ αρχίζει μια ολόκληρη εκστρατεία σχετικά με το συγκεκριμένο κληροδότημα, κρίνοντας ότι τα χρήματα που λαμβάνει ο κύριος Χάρντινγκ ανήκουν στην πραγματικότητα στους γέροντες που φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Το όλο συμβάν αποτελεί την ιδανικότερη ιστορία για μια φιλόδοξη εφημερίδα, όπως ο «Τζούπιτερ», που δεν διστάζει να δημοσιεύσει λίβελους για τον δύστυχο επίτροπο, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με πράγματα που δεν είχε ποτέ συλλογιστεί και που, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρχιδιακόνου και του επισκόπου για την ορθότητα της διαχείρισης του ιδρύματος, τον κάνουν να αμφισβητεί τα δικαιώματα που ως τότε θεωρούσε δεδομένα.

Αντλώντας έμπνευση από ένα πραγματικό σκάνδαλο που είχε απασχολήσει την Αγγλία της εποχής, ο Trollope προσπαθεί να αναδείξει το θέμα του μέσω της κωμικής οδού, χωρίς φυσικά αυτό να κάνει τον σχολιασμό του λιγότερο αιχμηρό. Η πλοκή και η αλληλουχία των γεγονότων είναι απλή και ξεκάθαρη και στην πραγματικότητα φαίνεται να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς το ενδιαφέρον του συγγραφέα επικεντρώνεται στη στάση των τριών βασικών χαρακτήρων αναφορικά με τα διλήμματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο κύριος Χάρντινγκ, παρά τις νομικές διαβεβαιώσεις για τη δίκαιη εκτέλεση της διαθήκης, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ηθικές ευθύνες που μπορεί να τον βαραίνουν, έστω και εάν όλα όσα έχει του έχουν δοθεί χωρίς ποτέ ο ίδιος να στοχεύει στην εξαπάτηση των άλλων. Ο νεαρός μεταρρυθμιστής Τζον Μπολντ αποφασίζει ότι πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα, παρά το γεγονός ότι τρέφει αισθήματα για την κόρη του ανθρώπου που μπαίνει στο στόχαστρο, ενώ ο αρχιδιάκονος Γκράντλι, απόλυτος και ανυποχώρητος, κρατάει μια σκληρή στάση απέναντι σε όσους τολμούν να θίξουν την Εκκλησία και τα ζητήματά της. Μέσω αυτών διακρίνονται και οι διαφορετικές συμπεριφορές που εμφανίζονται στη βικτωριανή κοινωνία, ενώ ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να φέρει στο προσκήνιο τη στάση του Τύπου, που σαν αδηφάγο τέρας δεν διστάζει να καταστρέψει υπολήψεις χωρίς να έχει καν όλα τα πραγματικά στοιχεία στη διάθεσή του.

Το αξιόλογο αυτό μυθιστόρημα του Trollope έτυχε μιας εξαιρετικής μετάφρασης από την κυρία Σάντυ Παπαϊωάννου, ενώ στο εισαγωγικό σημείωμά του ο David Skilton ρίχνει μια προσεκτική ματιά στο έργο και στις συνθήκες που βοήθησαν στη γέννησή του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Comic Corner / Laid Back Camp

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Laid Back Camp
11.11.2018
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Middleman

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Middleman
11.11.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Σεπτέμβριος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
21.10.2018
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ANGEL EYES III: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ANGEL EYES III: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ελληνική Λογοτεχνία Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου MOMENTUM ΑΛΙΚΕΣ ΣΙΩΠΕΣ ΑΛΙΚΕΣ ΣΙΩΠΕΣ Ελληνική Λογοτεχνία Κλαίρη Θεοδώρου ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΜΟΝΤΕΣΤ ΜΙΝΙΟΝ Η ΜΟΝΤΕΣΤ ΜΙΝΙΟΝ Ξένη Λογοτεχνία Honore de Balzac GUTENBERG ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ Ελληνική Λογοτεχνία Βασίλης Ν. Κουνέλης ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΚΟΝΓΚΟ ΚΟΝΓΚΟ Ξένη Λογοτεχνία Eric Vuillard ΠΟΛΙΣ ΜΑΘΗΜΑ ΩΔΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΩΔΙΚΗΣ Ποίηση Γιάννης Ευσταθιάδης ΜΕΛΑΝΙ ΜΕΙΟΝ ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΜΕΙΟΝ ΔΕΚΑΟΧΤΩ Ξένη Λογοτεχνία Stefan Ahnhem ΔΙΟΠΤΡΑ ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Celeste Ng ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ Ξένη Λογοτεχνία Nele Neuhaus ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ο ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ Ο ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Charles Dickens ΑΓΡΑ ΟΛΓΑ ΟΛΓΑ Ξένη Λογοτεχνία Bernhard Schlink ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΠΛΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΠΛΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γιώργος Δάμτσιος BELL ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΟΛΑ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Γιώργος Μαυρογορδάτος ΠΑΤΑΚΗΣ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΓΕΛΟΥΝ Ελληνική Λογοτεχνία Εύα Στάμου ΑΡΜΟΣ ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ Ξένη Λογοτεχνία Philip Kerr ΚΕΔΡΟΣ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ