Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

WALDEN, ή Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

06.09.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
WALDEN, ή Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασίλης Αθανασιάδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3433-0
Σελίδες
424

Μετουσίωση της φύσης στον άνθρωπο

Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης το 1817. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και το διάστημα 1838-1841 δίδαξε στην Ακαδημία του Κόνκορντ. Εκτός από το κορυφαίο του έργο «Walden ή η ζωή στο δάσος» (1854), έχει γράψει μεταξύ άλλων: «A Week on the Concord and Merrimack Rivers» (Μια εβδομάδα στους ποταμούς Κόνκορντ και Μέριμακ, 1849), «Civil Disobedience» (Πολιτική Ανυπακοή, 1849), «The Maine Woods» (Τα δάση του Μέιν, 1864). Πέθανε από φυματίωση το 1862.
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια πραγματεία για τον άνθρωπο, τη φύση, τη μοναχικότητα. Ένας νεαρός άντρας αποφασίζει ν’ αφήσει τη ζωή στην πολιτισμένη κοινωνία και να ζήσει μέσα στο δάσος. Εκεί, δίπλα στη λίμνη Ουόλντεν επισκευάζει μια παλιά καλύβα γεμίζοντάς τη με τα απολύτως απαραίτητα, φυτεύει διάφορα λαχανικά, ψαρεύει στη λίμνη και ελαχιστοποιεί στο έπακρο τις ανάγκες του. Μόνος του, μακριά από τον πολιτισμό βυθίζεται στον εαυτό του και αφήνεται στην αγκαλιά της φύσης. Οι κυνηγοί ή οι ταξιδιώτες που περνάνε από την καλύβα του τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, καχύποπτα ή πολλές φορές ως τρελό. Κάθε φορά, όμως, που κάποιος φεύγει από το μικρό ανθρώπινο καταφύγιο του Θορώ, νιώθει πλήρης, αληθινός και βρίσκεται ενώπιον των αληθινών αναγκών του. Δεν τον ξεχνά, όμως οι περισσότερες επισκέπτες προτιμούν να βυθίζονται στην ψευδαίσθηση της ανθρώπινης πολυτέλειας παρά να βρεθούν οι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Ο Θορώ στέκεται έξω από την ευνομούμενη πολιτεία, ώστε να μπορεί να παρατηρεί, αλλά και να κρίνει ορθότερα τις ανθρώπινες σχέσεις, τους θεσμούς, την εξέλιξη και την πορεία του ανθρώπινου είδους.
      
Αφήνοντας την ψυχή του ελεύθερη και εκτεθειμένη στον καθάριο άνεμο και στο άπλετο φως, ο Θορώ γράφει τη μαρτυρία του για τα δυο χρόνια που έζησε μακριά από τους ανθρώπους. Το έργο, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, δίνει την αίσθηση της εξομολόγησης, ενώ η γλώσσα, απλή και ιδιαίτερη συνάμα, εκθέτει με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο την εμπειρία του συγγραφέα. Στο κείμενο διάχυτος είναι ο σαρκασμός του Θορώ για την κοινωνία, τους θεσμούς και τους νόμους, ωστόσο κατά σημεία γίνεται έντονη η αποστροφή του για την ψευδαίσθηση που ο άνθρωπος δημιούργησε για να καλύψει τις αδυναμίες του. Χαρακτηριστικό είναι πως με το πέρας των σελίδων διαφαίνεται στο ύφος του συγγραφέα η χρησιμοποίηση παρομοιώσεων και μεταφορών με ζώα, φυτά και γενικότερα στοιχεία του δάσους και της φύσης. Επίσης, συχνές είναι οι αναφορές του Θορώ στην προηγούμενη ζωή του, ως πολίτης, καθώς και οι αντιπαραβολές των δύο μορφών διαβίωσης. Τέλος, σε ευρύτερο βαθμό γίνεται σταδιακά έκδηλη η στωικότητα και διαύγεια που διακατέχουν τον συγγραφέα με την παραμονή του δίπλα στη λίμνη Ουόλντεν.
     
Το «Ουόλντεν ή η ζωή στο δάσος» είναι ένα βιβλίο που κάποιος μπορεί να αντικρίσει στις σελίδες του την ιστορία του ανθρώπου, την ανάγκη ή τη λύση για το παρόν και την ελπίδα ή το όνειρο για το μέλλον. Η μετάφραση του Βασίλη Δημητριάδη είναι πολύ καλή, προσδίδοντας στο κείμενο την εξομολογητική διάθεση του συγγραφέα. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ