Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

09.06.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-408-2
Σελίδες
440
                                                 Ένα ιερό κειμήλιο αναδύεται από τα βάθη του χρόνου

Ο David Gibbins είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας, αρχαιολόγος και παγκόσμια αυθεντία στην εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων και καταποντισμένων πόλεων. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή, διετέλεσε, για μια ολόκληρη δεκαετία, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας διδάσκοντας, αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης και ιστορία των πολιτισμών. Τα βιβλία του, «Ατλαντίς», «Θησαυρός των Σταυροφόρων», «Το χειρόγραφο», «Οι φύλακες του μυστικού» και «Η μάσκα της Τροίας», πούλησαν πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε 29 γλώσσες.

Καθώς ο αρχαιολόγος Τζακ Χάουαρντ ερευνά τον υποθαλάσσιο χώρο στις ακτές της Κορνουάλης, ανακαλύπτει το ναυάγιο ενός πλοίου. Όμως, η ιστορία του πλοίου συνδέεται με την εκκένωση της Ταγγέρης από τους Βρετανούς και την πορεία ενός από τα πιο ιερά κειμήλια στην Ιστορία της ανθρωπότητας: του Ιερού Δισκοπότηρου. Στη συνέχεια ο Τζακ θα βρεθεί με την ομάδα του στην Τζαμάικα όπου θα ερευνήσουν μια βυθισμένη πειρατική πόλη, ακολουθώντας τα ίχνη του Ιερού Δισκοπότηρου, τα οποία έχουν χαθεί για σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια. Κι από κει θα οδηγηθούν στα βουνά της Τζαμάικα, ενώ τις κινήσεις τους παρακολουθεί στενά μια οργάνωση, απομεινάρι της Ιεράς Εξέτασης, που επιδιώκει να πάρει στα χέρια της το ιερό κειμήλιο για να αυξήσει την ισχύ της.

O David Gibbins ακολουθεί και σ’ αυτό το μυθιστόρημα ανάλογη δομή και αφηγηματική τεχνική με αυτές των προηγούμενων μυθιστορημάτων του: χωρίζει το κείμενο σε τρία μέρη: πρώτο μέρος, που είναι και το μικρότερο σε έκταση, το 258 μ.Χ. που ξεκινά η διαφυγή του Ιερού Δισκοπότηρου από τους μαινόμενους Ρωμαίους διώκτες των χριστιανών. Δεύτερο μέρος, το 1684 όπου πραγματοποιείται η εκκένωση της Ταγγέρης και το Ιερό Δισκοπότηρο εμφανίζεται έπειτα από πολλούς αιώνες. Και το τρίτο μέρος, που είναι στη σύγχρονη εποχή και αφηγείται την περιπέτεια του Τζακ Χάουαρντ και της ομάδας του στις υποθαλάσσιες έρευνες και στην αναζήτηση του ιερού κειμηλίου. Η γραφή είναι τριτοπρόσωπη και το κείμενο είναι ρέον.

Ο David Gibbins, γνώστης της αρχαιολογίας, ειδικός στην υποθαλάσσια εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων, προφανώς και μεταφέρει πολλά στοιχεία από τις δικές του εμπειρίες στα μυθιστορήματά του. Και αυτό, μαζί με την κινηματογραφική γραφή του, συντελεί στη ρεαλιστική απεικόνιση των αρχαιολογικών ερευνών και την τεκμηριωμένη ιστορικά ανάδειξη των ευρημάτων. Προσθέτοντας στα αληθινά βιώματά του και τη μυθοπλαστική δόση με τον ήρωά του Τζακ Χάουαρντ, συνθέτει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους θιασώτες ή μη του είδους. Τα βιβλία του διαβάζονται ευχάριστα, οι ιστορικές αναδρομές και αναφορές είναι από τα πιο ωραία σημεία των μυθιστορημάτων του, και ο πρωταγωνιστής του ένας ρεαλιστικός χαρακτήρας, που διακατέχεται από το πάθος του για την αρχαιολογία, όπως ακριβώς και ο δημιουργός του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ