Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

02.06.2018
facebook email
ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-221-0
Σελίδες
112
Στο οπισθόφυλλο του «Τεστ Δεξιοτήτων» διαβάζουμε το εξής: «Το να πούμε ότι το “Τεστ Δεξιοτήτων” αποτελεί μυθιστόρημα είναι εξίσου παρακινδυνευμένο με το να πούμε ότι δεν είναι». Πριν ακόμα λοιπόν ξεκινήσεις το βιβλίο έχεις ήδη προβληματιστεί: δηλαδή, δεν είναι μυθιστόρημα; Μήπως είναι συλλογή διηγημάτων; Ένα δοκίμιο; Ποίηση; Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και ταυτόχρονα είναι όλα αυτά μαζί. Επειδή ο εξαιρετικός Χιλιανός Αλεχάντρο Σάμπρα δανείζεται τη δομή του συστήματος εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της πατρίδας του, η οποία ήταν σε ισχύ από το 1967 έως το 2002, και με αυτή τη δομή –ασκήσεις πολλαπλών επιλογών– κάνει ένα ταξίδι από το άτομο στο σύνολο, στην κοινωνία, στην ιστορία, στο μέλλον.

Στο πρώτο μέρος οι ασκήσεις ζητούν τη διαγραφή της λέξης που δεν έχει σχέση ούτε με τη δοσμένη, αλλά ούτε και με τις υπόλοιπες επιλογές. Όταν όμως η άσκηση σου δίνει τις εξής επιλογές,

14. Ορκίζομαι
Α) σιωπή
Β) απόλυτη
Γ) ορκίζομαι
Δ) σιωπή
Ε) απόλυτη
(σ. 14),
τότε καταλαβαίνεις ότι στην πραγματικότητα δεν υφίστανται επιλογές ούτε στην άσκηση ούτε στη ζωή. Στα επόμενα μέρη οι ασκήσεις με τις λέξεις γίνονται ασκήσεις με προτάσεις, με παραγράφους, με κείμενα και οι οδηγίες για ορθή συμπλήρωση των κενών ή για διαγραφή όσων δεν ταιριάζουν στο νόημα αντί να διευκολύνουν, εμποδίζουν: όλα ταιριάζουν και όλα θα μπορούσαν (ή θα έπρεπε) να αφαιρεθούν.

Μπορεί να μοιάζει με ένα παιχνίδι, αλλά είναι ένα παιχνίδι ζωτικής σημασίας. Ο αρχικός ενθουσιασμός ότι θα μπορέσεις να ανταποκριθείς στην πρόκληση του συγγραφέα υποχωρεί γρήγορα μπροστά στην απελπισία των επιλογών που σου παρέχει. Τα πρώτα μέρη του βιβλίου –οι ασκήσεις με τις λέξεις και τις προτάσεις– θα μπορούσαν να διαβαστούν και σαν ποίηση, ποίηση που δίνει στον αναγνώστη την επιλογή της ολοκλήρωσής της. Και πάλι όμως πρόκειται για ποίηση αγωνίας για μια πραγματικότητα τόσο σημαδεμένη από ένα κακοποιημένο παρελθόν που δεν μπορεί παρά να είναι ασθματική. Τα επόμενα μέρη –αυτά με τις παραγράφους και τα κείμενα– αφήνουν να διαφανούν σχέσεις ξεφτισμένες, ένοχες ή ενοχής και ανοχής της κοινωνίας, της εκκλησίας, του εκπαιδευτικού συστήματος, της οικογένειας. Και το αίσθημα της αγωνίας δεν λέει να υποχωρήσει…

Επιστροφή στην αρχική απορία: πώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτό το βιβλίο; Δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο χαρακτηρισμός του, αλλά το περιεχόμενό του. Όπως κι αν διαβαστεί, αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η ικανότητα του συγγραφέα να τονίζει τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στη Γλώσσα και την Ιστορία ή ακόμα πιο πολύ ανάμεσα στη Λέξη και στο Ιστορικό Γεγονός. Και στη δική μας γλώσσα η δημιουργία του Αλεχάντρο Σάμπρα ευτύχησε να μεταφραστεί από τον κ. Αχιλλέα Κυριακίδη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ