Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΓΟΡΙ

03.06.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΓΟΡΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Tracy Chevalier
Μετάφραση
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1276-8
Σελίδες
250
                                                                       Black is beautiful

Μετά τον «Μακμπέθ», που για μένα αποτελεί το κορυφαίο έργο του Σαίξπηρ, το επόμενο αγαπημένο μου είναι ο «Οθέλλος», κυρίως γιατί η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το ίδιο το κείμενο ήταν μέσα σε μία πανεπιστημιακή τάξη όπου το «διδάχθηκα» από τον αξέχαστο δάσκαλο Σπύρο Ευαγγελάτο – ακόμα έχω στα μάτια μου τη μορφή του και στα αυτιά μου τη φωνή του καθώς έδινε ζωή στα πρόσωπα του έργου. Έτσι αγάπησα την ιστορία του τραγικού Μαυριτανού, της αδικοσκοτωμένης Δυσδαιμόνας και του πιο ενδιαφέροντος χαρακτήρα που νομίζω ότι δημιούργησε ποτέ ο Σαίξπηρ, του δαιμονικού Ιάγου.

Η συγγραφέας του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», παραδίδει τη δική της εκδοχή του Οθέλλου, στα πλαίσια του Hogarth Shakespeare Project όπου σύγχρονοι συγγραφείς ξαναγράφουν τα έργα του Σαίξπηρ. Η Δημοκρατία της Βενετίας γίνεται μία σχολική αυλή στην Ουάσινγκτον της δεκαετίας του 1970, όπου το καινούργιο αγόρι, ένας 12χρονος μαθητής από την Γκάνα, γιος διπλωμάτη, θα τραβήξει την προσοχή συμμαθητών και δασκάλων, με τον εντελώς λάθος τρόπο: εκτός από καινούργιος, χωρίς φίλους και παρέες, είναι και ο μόνος έγχρωμος ανάμεσά τους. Θα γίνει αυτομάτως στόχος υπαινιγμών, ρατσιστικών σχολίων και ενός ψυχολογικού πολέμου, στον οποίο όμως είναι συνηθισμένος ήδη και αρκετά εκπαιδευμένος, εξ ανάγκης, να διαχειρίζεται. Ώσπου το πιο δημοφιλές κορίτσι θα του δείξει φανερά μπροστά σε όλους την προτίμησή της. Κι αυτό δεν αρέσει σε κανέναν, και κυρίως στον νταή του σχολείου που περνάει τη μέρα του εκφοβίζοντας τα πιο αδύναμα παιδιά: θα αποφασίσει να καταστρέψει αυτό τον νεογέννητο, σχεδόν παιδικό ακόμα, έρωτα, με κάθε μέσο… Και το αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό στοιχείο της απιστίας για να κάνει έξαλλο τον αντίπαλό του, δεν είναι ένα κλεμμένο μαντήλι όπως στον Σαίξπηρ, αλλά μια ροζ κασετίνα στολισμένη με πλαστικές φράουλες…

Η Tracy Chevalier έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην απόδοση της εποχής, ως προς την ατμόσφαιρα αλλά και ως προς τις κυρίαρχες ιδεολογίες της τότε κοινωνίας, αποτυπώνοντας τα κινήματα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου μέρους της νεολαίας τους, που αντιδρούν με κάθε μέσο στην κουλτούρα της λευκής Αμερικής. Αλλά η αντίδρασή τους συναντά επίσης σθεναρή αντίσταση από τον σκληρό πυρήνα της ρατσιστικής ιδεολογίας στην καθημερινή ζωή: η σχολική αυλή και τα όσα συμβαίνουν σε αυτή, το αποδεικνύουν. Το καινούργιο αγόρι, είναι το λάθος καινούργιο αγόρι, λόγω του χρώματος που έχει το δέρμα του, και η ιταλικής καταγωγής αγαπημένη του, είναι η μόνη που δεν το βλέπει ή επιλέγει να μην το βλέπει.

Η ένταση στο προαύλιο θα κορυφωθεί και θα υπάρξουν θύματα αυτής της σιωπηλής μάχης, καθώς ο νεαρός «Ιάγος» θα ολοκληρώσει τη δολοπλοκία του, αλλά για το τέλος η συγγραφέας επιφυλάσσει στον αναγνώστη μία μεγάλη ανατροπή, παραπέμποντας σε ένα άλλο νεαρό ζευγάρι από τις ιστορίες του Σαίξπηρ… Κι αν μαντέψατε ποιο, και πάλι δεν θα μαντέψετε το τέλος αυτής της ιστορίας…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ