Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΧΕΡΙΑ ΜΙΚΡΑ

25.05.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΧΕΡΙΑ ΜΙΚΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Andres Barba
Μετάφραση
Βασιλική Κνήτου
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1254-6
Σελίδες
120
                                                                    Κόσμος παιδικός

«Ο πατέρας μου πέθανε επιτόπου, η μητέρα μου στο νοσοκομείο». Απώλεια. Από την πρώτη αράδα, κατευθείαν στο θέμα.

Ένα μικρό κορίτσι μένει ολομόναχο στον κόσμο, έπειτα από τον θάνατο των γονιών του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, και μεταφέρεται σε ορφανοτροφείο. Από τη στιγμή που η Μαρίνα εμφανίζεται εκεί, όλα αλλάζουν για τα κορίτσια που μένουν ήδη στο οίκημα. Ξαφνικά όλα καταρρέουν, καθώς αρχίζουν να συνειδητοποιούν –με επίπονο και ξαφνικό τρόπο κάποιες φορές– ότι ό,τι γνώριζαν μέχρι τότε δεν υφίσταται πλέον ως τέτοιο. Το νεοαφιχθέν κορίτσι διαφέρει σε όλα σχεδόν από τις υπόλοιπες κοπέλες – αρχής γενομένης από την ουλή στο μπράτσο του.

Σκέψεις, εντυπώσεις, συγκρίσεις, συνειδητοποίηση, αυτογνωσία έρχονται στο προσκήνιο. Ζήλια για τις αναμνήσεις της Μαρίνας, το παρελθόν της, όλα όσα πρόλαβε να ζήσει με τους γονείς της και που δεν μπορούν να κάνουν δικά τους τα υπόλοιπα κορίτσια. Ζήλια και οργή, γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν με την αγάπη τους, πώς να τη διαχειριστούν, θέλουν να πλησιάσουν τη Μαρίνα, να την αγγίξουν, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να κάνουν κάτι τέτοιο. Λαχταρούν μια επαφή. Επιθυμούν. Συναισθήματα και καταστάσεις ιδωμένες, με υποβλητικό και υπνωτιστικό ρυθμό, εναλλάξ, από την οπτική της Μαρίνας και από αυτή των κοριτσιών.

Κι έπειτα έρχεται ο φόβος, αόριστος και ύπουλος, καραδοκεί κάθε βράδυ, καθώς η Μαρίνα επινοεί ένα παιχνίδι με κούκλες σε μια ύστατη προσπάθεια να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον. Θα τα καταφέρει;

«Χέρια μικρά» ο τίτλος, μικρό σε έκταση και το ίδιο το βιβλίο του Αντρές Μπάρμπα. Μικρό, αλλά θαυματουργό, καθώς συνοψίζει έναν ολόκληρο κόσμο, επώδυνο και βάναυσο. Αυτόν της παιδικής ηλικίας όσων ζουν και μεγαλώνουν σε ορφανοτροφείο.

Σοκαριστικό, σκληρό, ωμό, αληθινό, σκοτεινό. Ποιος είπε ότι στον κόσμο των παιδιών κατοικούν αποκλειστικά, και μόνο, η αθωότητα και η αγνότητα;

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην εξαιρετική μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ