Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΜΑΝΙΤΟΥ

17.05.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΜΑΝΙΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
JEMMA PRESS
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ροζίνα Μπέρκνερ
Κατηγορία
ISBN
978-960-87829-3-8
Σελίδες
270
                                             «Πολύ σύντομα θα σε σκοτώσω, μικρέ αδελφέ από τις πεδιάδες»

Καλοκαιρινές διακοπές, τότε που φάνταζαν περίπου ατελείωτες. Εκείνο το καλοκαίρι ανήκα στην αγέλη της άχαρης προεφηβικής ηλικίας. Είχα μόλις την προηγούμενη σχολική χρονιά μυηθεί στο πρώτο βιβλίο τρόμου που διάβασα στη ζωή μου: «Το μωρό της Ρόζμαρυ». Ήταν το εισιτήριό μου και ο κόσμος στον οποίο είχα μπει με είχε μαγέψει… ήθελα κι άλλο και το βρήκα στο μικρό μαγαζί όπου πουλούσε σχεδόν τα πάντα: ψάχνοντας ανάμεσα στα καινούρια και τα μεταχειρισμένα βιβλία, ήρθε στα χέρια μου το «Μανιτού» του Γκράχαμ Μάστερτον. Σοκ και δέος. Αλλά και ηδονή: η ηδονή να ανοίγεις το πιο σκοτεινό δωμάτιο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, να συναντάς τους δαίμονες τους οποίους λάτρευαν και έτρεμαν οι πρώτοι του γένους μας, τότε που οι δεσμοί με τους κόσμους που συνυπάρχουν με τον κόσμο μας δεν είχαν τόσο πολύ εξασθενίσει. Να τους συναντάς εκ του ασφαλούς μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

Στο «Μανιτού» που είναι και το πρώτο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1976 και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, ένας απατεώνας μέντιουμ, ένας γιατρός και ένας Ινδιάνος σαμάνος (με το υπέροχο όνομα Βράχος που Τραγουδάει), θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σώσουν τη ζωή μίας νέας γυναίκας, από μία πολύ ισχυρή απειλή από παρελθόν: από το μανιτού (το πνεύμα δηλ.) ενός πανίσχυρου Ινδιάνου μάγου από το 1650, την εποχή του αποικισμού της Βορείου Αμερικής από τους «Λευκούς», που είναι αποφασισμένος να ενσαρκωθεί στη σύγχρονη Νέα Υόρκη και να πάρει εκδίκηση για όσα συνέβησαν τότε εις βάρος της φυλής του… Και αυτή η μάχη θα είναι σκληρή, ακραία, γεμάτη εικόνες φρίκης που δεν θα ξεχάσετε εύκολα…

Παρά τη δίκαιη σε πολλά σημεία κριτική για τη γραφή του, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος συγγραφέας του είδους που μπορεί να σε τρομοκρατήσει τόσο πολύ και τόσο αυθεντικά, με τόσο «φτηνά κόλπα». Κανείς δεν μπορεί να το κάνει τόσο καλά όσο Μάστερτον: σκηνές τρόμου που ξεπηδούν από το υποσυνείδητο και σε σοκάρουν, σαν να σε ρίχνει κάποιος ξαφνικά σε μια σκοτεινή καταπακτή όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσεις φόβους τους οποίους δεν ήξερες καν ότι είχες. Κι αυτό για μένα είναι σημαντικό γιατί ο τρόμος, πέρα από την ηδονή που εμπεριέχει, αν τον εμπιστευτείς μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό σου τα οποία αγνοούσες. Το γιατί φοβάσαι αυτά που φοβάσαι, είναι μια ερώτηση αποκαλυπτική για το ποιος είσαι.

Υπάρχει και κάτι ακόμα σημαντικό στα βιβλία του Μάστερτον. Η βάση τους είναι η ύπαρξη του μαγικού κόσμου, του κόσμου της παγκόσμιας μυθολογίας, του κόσμου που αποκαλούμε μάλλον εύκολα «υπερφυσικό». Αν δεν πιστεύεις σε αυτόν τον κόσμο ή τους κόσμους, δεν μπορείς να περάσεις το κατώφλι τους. Κι αν δεν πιστεύεις στις οντότητες που τους κατοικούν, ούτε εκείνες μπορούν να περάσουν αυτό το κατώφλι. Όταν διαβάζεις τα βιβλία του, ο τρόμος που έχει την ικανότητα να σου προκαλεί είναι τόσο έντονος και ρεαλιστικός, ώστε καταργεί σχεδόν αυτομάτως αυτό το σύνορο. Ο Μάστερτον δεν χρησιμοποιεί τον γοτθικό τρόμο, δεν είναι ατμοσφαιρικός, δεν είναι τεχνίτης του λόγου, δεν είναι πλάστης κόσμων, δεν γράφει για το ανθρώπινο σκοτάδι. Είναι πρωτόγονος, αρχετυπικός, βίαιος, ωμός και γράφει για το σκοτάδι πριν τον άνθρωπο. Είναι εκείνος που θα σε τρομάξει πραγματικά με αυτό που πραγματικά πρέπει να φοβάσαι…

Δεν ξέρω αν θα με είχε επηρεάσει τόσο, αν τον είχα πρωτοδιαβάσει σε μεγαλύτερη ηλικία με διαμορφωμένο ήδη λογοτεχνικό γούστο, δεδομένου πως ό,τι διαβάζουμε σε σχετικά μικρή ηλικία, εντυπώνεται πιο έντονα μέσα μας. Όμως έτσι συνέβησαν τα πράγματα. Ο Μάστερτον ήταν η πρώτη μου αγάπη στη λογοτεχνία του τρόμου. Και τις πρώτες μας αγάπες δεν τις λησμονούμε, ακόμα κι αν γνωρίσουμε μεγαλύτερους έρωτες στην πορεία της ζωής μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ