Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΣΚΙΤΣΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

03.05.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΚΙΤΣΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
André Kubiczek
Μετάφραση
Απόστολος Στραγαλινός
Κατηγορία
ISBN
978-960-586-231-2
Σελίδες
384
                                                          Σκίτσο μιας ενηλικίωσης

Η λογοτεχνία, τα απαγορευμένα βιβλία, τα μουσικά γκρουπ και οι μπάντες, η φιλία, ο έρωτας έχουν τον πρώτο λόγο στο βιβλίο του Αντρέ Κούμπιτσεκ «Σκίτσο ενός καλοκαιριού».

Ανατολική Γερμανία, Πότσνταμ. Το καλοκαίρι του 1985 είναι το καλοκαίρι της ενηλικίωσης για τον δεκαεξάχρονο Ρενέ. Ένα ανέμελο, ξέγνοιαστο καλοκαίρι κατά το οποίο μένει ολομόναχος στο σπίτι με 1.000 μάρκα που του άφησε ο πατέρας του. Μαζί με τους φίλους του, Μάριο, Μίχαελ και Ντιρκ, διαβάζουν Μποντλέρ, Μπρεχτ και Σαρτρ, πίνουν, καπνίζουν, ερωτεύονται και διασχίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη την πόλη τους.

Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα πνίγεται μέσα στην ανούσια και γεμάτη νωχέλεια καθημερινότητα του ζεστού, μακρόσυρτου καλοκαιριού, ενώ ο Ρενέ δοκιμάζει τις αντοχές της σχέσης του με τους φίλους του και γνωρίζει για πρώτη φορά τον έρωτα.

Με background τον υπαρκτό σοσιαλισμό και την κατάρρευσή του, ο συγγραφέας, μέσα από τη ματιά του δεκαεξάχρονου ήρωά του και υπό την επήρεια μιας ταραγμένης και γεμάτης αμφιβολίες εφηβείας, παρουσιάζει την πολιτική κατάσταση της εποχής και σχολιάζει τα προβλήματα της ηλικίας.

Ρομαντικό, γλυκόπικρο, γεμάτο χιούμορ και ευαισθησία, αλλά ρεαλιστικό και αληθινό, με λόγο που δε χαρίζεται, το εν λόγω μυθιστόρημα αντικατοπτρίζει, σαν σε σκίτσο, την ενηλικίωση του κάθε ανθρώπου και το επώδυνο ταξίδι του προς την αυτογνωσία.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση του Απόστολου Στραγαλινού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ