Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

01.05.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΟΓΕΙΟΝ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Νίκος Ρούσσος
Κατηγορία
ISBN
978-960-99412-2-8
Σελίδες
182
                                                      Η εξουσία του απαγωγέα

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Jack Ketchum, που καθήλωσε το αναγνωστικό κοινό με το υποβλητικό «Το κορίτσι της διπλανής πόρτας», μας προσφέρει ακόμα μια ιστορία συγγενή με το «Κορίτσι» καθ’ ότι ο βασικός άξονας της πλοκής είναι ο ίδιος: η απαγωγή και τα βασανιστήρια.

Η Σάρα πηγαίνει με τον σύντροφό της Γκρεγκ στην κλινική για να κάνει έκτρωση. Το κυοφορούμενο μωρό δεν αποτελεί κάτι ευχάριστο για κανέναν από τους δύο: εκείνη έχει χάσει ένα αγοράκι από πνιγμό, εκείνος είναι παντρεμένος και δεν σκέφτεται ν’ αφήσει την οικογένειά του. Καθώς φτάνουν στην κλινική μια διαδήλωση κατά των εκτρώσεων λαμβάνει χώρα. Δεν μπορούν να προσεγγίσουν περισσότερο την κλινική και η Σάρα κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, ενώ ο Γκρεγκ φεύγει για να βρει θέση να παρκάρει. Όταν μερικά λεπτά αργότερα ο Γκρεγκ φτάνει στην κλινική, ρωτώντας κάθε εργαζόμενο, συνειδητοποιεί ότι η Σάρα δεν μπήκε ποτέ στην κλινική, δεν έφτασε στο προκαθορισμένο ραντεβού.

Η Σάρα βρίσκεται σ’ ένα υπόγειο, κλεισμένη σ’ ένα κουτί. Δεν πρόλαβε να καταλάβει τίποτα, πότε την άρπαξαν, την έβαλαν σ’ ένα αυτοκίνητο, και την οδήγησαν σ’ έναν χώρο που δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Μια αντρική φωνή της ψιθυρίζει ότι η έκτρωση είναι μεγάλη αμαρτία και ότι υπάρχει μια οργάνωση που γνωρίζει τα πάντα για την ίδια. Τον εγκλεισμό στο κουτί διαδέχονται μια σειρά από βασανιστήρια, που φέρνουν τη Σάρα πολλές φορές σε ημιθανή κατάσταση, πάντοτε όμως αφήνοντας ανέγγιχτη την περιοχή της κυοφορίας. Μόνη της συντροφιά μια γάτα που βοηθάει την απαχθείσα να διατηρήσει την πνευματική της ισορροπία.

Ο καιρός περνά και η εγκυμοσύνη της Σάρα προχωρά κανονικά. Η ίδια έχει γίνει μέλος της οικογένειας του ιδιότυπου ζευγαριού που την κρατά αιχμάλωτη. Μόλις γεννήσει πλέον η ζωή της δεν θα έχει κανένα νόημα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά…

Ο φόβος που προκαλεί ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο τρομακτικός απ’ οποιονδήποτε φόβο μπορεί να προκαλέσει κάποια απόκοσμη οντότητα. Και ο Ketchum το γνωρίζει καλά και, μάλιστα, αποδεικνύεται σε μετρ του είδους. Το χειριστικό ύφος απέναντι στους χαρακτήρες και μ’ ένα υποδόριο τρόπο και απέναντι στον αναγνώστη, δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, γεμάτη ρεαλισμό, απογυμνώνοντας τη σκοτεινή μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο λόγος του Ketchum είναι κοφτός, αφήνοντας τις παύσεις και τη σιωπή να δημιουργήσουν το κλίμα που επιθυμεί. Οι χαρακτήρες, ακόμα και οι δευτερεύοντες, είναι τόσο ζωντανοί, σχεδόν ορατοί στα μάτια του αναγνώστη.

Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η δομή του βιβλίου αποτελείται από κεφάλαια ανάλογα με τον χρόνο που έχει περάσει από την απαγωγή. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ο τρόπος που χειρίζεται ο συγγραφέας την κτητική εξουσία από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και τις εσωτερικές ζυμώσεις του απαχθέντα απέναντι στους εξουσιαστές του, στον εαυτό του, στη ζωή του γενικότερα. Μια μοναδική εμβάθυνση στα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης οντότητας από τον μετρ Jack Ketchum.

Η εξαιρετική μετάφραση ανήκει στον Νίκο Ρούσσο, ενώ η έκδοση συμπεριλαμβάνει και δύο μικρά διηγήματα του συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ