Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΟΥΝ ΧΑΟΥΖ

20.04.2018
facebook email
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΟΥΝ ΧΑΟΥΖ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ
Συγγραφέας
Edgar Wallace
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
ISBN
978-618-82645-8-8
Σελίδες
160
                                               Μυστήριο ενός (σχεδόν) κλειστού δωματίου

Ο Edgar Wallace (1875-1932) υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών και θρίλερ του 20ού αιώνα. Οι αριθμοί και μόνο δείχνουν την αφοσίωσή του και το πάθος του για τη συγγραφή: 170 μυθιστορήματα, 31 θεατρικά έργα και σχεδόν χίλιες νουβέλες και διηγήματα. Πολλά είναι και τα κινηματογραφικά έργα που έχουν βασιστεί σε ιστορίες ή μυθιστορήματά του, με γνωστότερο τον Κινγκ Κονγκ.

«Το μυστήριο του Λόουν Χάουζ» τοποθετείται σε μια παραποτάμια περιοχή κοντά στο Ρέντιγκ. Ένας επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ επισκέπτεται το σπίτι του Μαξ Βος για να ελέγξει την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος (φοβάται την ύπαρξη μηχανών που τυπώνουν πλαστά νομίσματα), αλλά συναντά έναν σχεδόν ανάπηρο μεσήλικα που χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο και ασανσέρ. Καταλήγει να μείνει εκεί εκείνο το βράδυ και την επόμενη μέρα έρχεται αντιμέτωπος με έναν φόνο: ο ιδιοκτήτης του Λόουν Χάουζ, το οποίο βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού, βρίσκεται δολοφονημένος, ενώ η γραμματέας του είναι κλειδωμένη στο διπλανό δωμάτιο. Κανένας δεν φαίνεται να είχε πλησιάσει το σπίτι και όλοι οι πιθανοί ύποπτοι είτε έχουν άλλοθι, είτε εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο όταν ο επιθεωρητής και ο οικοδεσπότης του, ο κύριος Βος, δέχονται και αυτοί επίθεση. Ποιος είναι αυτός που προσπαθεί να τρομάξει τους δύο άντρες και να τους εμποδίσει να βρουν την αλήθεια; Ποιος είναι ο ρόλος της Αφρικανής και του γιου της που επισκέπτονταν συχνά το θύμα; Και, κυρίως, πώς μπορεί να βρεθεί ένας δολοφόνος που δεν έχει αφήσει σχεδόν καθόλου ίχνη;

Η νουβέλα του Wallace είναι ατμοσφαιρική – σχεδόν μπορείς να νιώσεις την υγρασία του ποταμού και την ομορφιά της φύσης γύρω από τα δύο σπίτια της ιστορίας– και διαθέτει έναν εξαιρετικό αφηγητή: ο επιθεωρητής Μίντερ δεν είναι απλά ένας ευσυνείδητος αστυνόμος, διαθέτει χιούμορ και αυτοσαρκαστική διάθεση, ενώ τα έξυπνα σχόλιά του για άτομα και καταστάσεις προκαλούν το χαμόγελο του αναγνώστη. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά κάνουν τη νουβέλα να ξεχωρίζει, καθώς κατά τα άλλα πατάει στα κλασικά μοτίβα των whodunit ιστοριών: ένα θύμα με πολλούς εχθρούς, πολλοί ύποπτοι, περιορισμένος χώρος και περίεργες σχέσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Οι υποψίες του αναγνώστη στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η αποκάλυψη του δολοφόνου είναι αρκετά απροσδόκητη.

Πολύ καλή η μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή και ιδιαίτερα κατατοπιστικό το εισαγωγικό σημείωμα για έναν συγγραφέα που υπήρξε από τους αγαπημένους του Μεσοπολέμου – και στην Ελλάδα, όπου διάφορα έργα του είχαν παρουσιαστεί από ελληνικούς θιάσους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ