Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

27.03.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Dianele Calvo-Platero
Μετάφραση
Μίρκα Σκάρα
Κατηγορία
ISBN
978-96014-3171-0
Σελίδες
398
                                                         Μάγισσα, Βασίλισσα, Μητέρα

Ιστορία και μύθος συνθέτουν αυτή τη λογοτεχνική βιογραφία της «κοκκινομάλλας μάγισσας», όπως την αποκαλούσαν, της μητέρας του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπως είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου. Με λυρική γραφή, γεμάτη όμορφες μα και σκληρές εικόνες που εντυπώνονται στον αναγνώστη, αναπλάθεται μία μακρινή εποχή και η προσωπικότητα μίας σημαντικής γυναίκας, και αρκετά συκοφαντημένης όπως όλες οι γυναίκες με ισχυρή προσωπικότητα και φιλοδοξίες πέραν των κοινωνικά αποδεκτών σε κάθε εποχή (σε όλες τις εποχές, αλλά αυτό είναι μία ευρύτερη συζήτηση). Φωτίζονται επίσης, πάντα μέσω της λογοτεχνικής ανάπλασης, και οι προσωπικότητες του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, εκτιμώ αρκετά ρεαλιστικά και δίκαια.

Χωρίς να ξεφεύγει πολύ από τα ιστορικά γεγονότα, αλλά σίγουρα με ένα μεγάλο κομμάτι φαντασίας να το κάνει αναγνωστικά πιο ενδιαφέρον, το βιβλίο αφηγείται τη ζωή της Ολυμπιάδας, που είναι ίσως η πιο διάσημη μάγισσα της ελληνικής ιστορίας: όχι πια ένα πρόσωπο του μύθου, αλλά ένα ιστορικό πρόσωπο. Η πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου γεννήθηκε το 373 π.Χ., και ήταν κόρη του βασιλιά Νεοπτόλεμου B΄. Όταν ο πατέρας της πέθανε, ο θείος της Αρρύβας αφιέρωσε την Πολυξένη (το όνομα που της δόθηκε από τους γονείς της) στο μαντείο της Δωδώνης. Εκεί μετά τα εισόδιά της, της δίδεται το όνομα Μυρτάλη. Έζησε ως εσωτερική στο μαντείο επτά χρόνια. Έχοντας αποκτήσει υψηλή για την εποχή μόρφωση, πέρα από την εκπαίδευσή της ως ιέρεια, και έχοντας ήδη μυηθεί στα Βακχικά και Ορφικά Μυστήρια, μυείται και στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης όπου γνωρίζει τον Φίλιππο ως συμμυούμενο. Η Μυρτάλη γίνεται νόμιμη και μοναδική βασίλισσα, πλέον με το όνομα Ολυμπιάδα (εκείνη που κατοικεί στον Όλυμπο, ανήκει δηλαδή στους Ολύμπιους), όταν γεννά τον Αλέξανδρο το 356 π.Χ. , την ίδια χρονιά που ο Φίλιππος κερδίζει στους ολυμπιακούς αγώνες.

Είχε λουστεί στα νερά του ποταμού Αχέροντα, του ποταμού που οδηγούσε στον Κάτω Κόσμο, ήταν επομένως νεκρομάντισσα: επικοινωνούσε με τους νεκρούς και «περπατούσε» στον κόσμο τους, κι από εκεί αντλούσε τις δυνάμεις της. Η ιδιότητά της αυτή δηλώνεται και από το γεγονός ότι εμφανιζόταν δημοσίως με μεγάλα, ημερωμένα φίδια, με τα οποία είχε προφανώς εξοικειωθεί κατά τα καθήκοντά της ως ιέρεια (τα φίδια είναι χθόνια και ιερά σε όλες τις αρχαίες παραδόσεις), ενώ σύμφωνα με τον μύθο συνέλαβε τον Αλέξανδρο από τον Δία, μεταμορφωμένο σε φίδι.

Η Ολυμπιάδα, λοιπόν, με τα ιερά φίδια στην υπηρεσία της, ήταν το αρχέτυπο της Μάγισσας-Βασίλισσας, που κυριαρχεί με τη δύναμη, τις γνώσεις της και την τέχνη της, όχι μόνο στον αντεστραμμένο κόσμο της μαγείας αλλά και στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της εποχής που έζησε. Ίσως γι’ αυτό το τέλος της ήταν εκείνο του λιθοβολισμού (ποινή που παραδοσιακά, σε πολλές κοινωνίες, επιφυλάσσεται ακόμα και σήμερα για τις γυναίκες που παραβαίνουν τους «ηθικούς νόμους») ενώ το νεκρό της σώμα έμεινε άταφο ώστε να σαπίσει…

Αν μέχρι τώρα δεν έχετε διαβάσει την ιστορία της, το παρόν ανάγνωσμα, καλογραμμένο και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, και αρκετά τολμηρό θα έλεγα σε ορισμένα σημεία, είναι μία καλή αρχή και σίγουρα θα γίνει το έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση και μελέτη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ