Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

18.03.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Luigi Bartolini
Μετάφραση
Κούλα Καφετζή
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1067-2
Σελίδες
192
                                                 Εγχειρίδιο κλεφτών ή τιμιότης μηδέν

Ένας καλλιτέχνης πέφτει θύμα κλοπής του ποδηλάτου του, γεγονός που του δένει τα χέρια. Πέρα από κάθε λογική, θυμωμένος όσο δεν πάει, ξεκινά μια απεγνωσμένη αναζήτηση στα στενά της Ρώμης, στις πλατείες και τις γειτονιές της προκειμένου να ξετρυπώσει τον κλέφτη και να πάρει πίσω ό,τι του ανήκει.

Στο βιβλίο με τίτλο «Ο κλέφτης των ποδηλάτων», με αφορμή την κλοπή ενός ποδηλάτου, ο Λουίτζι Μπαρτολίνι δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να περιηγηθούν στη μεταπολεμική Ρώμη, σε μια εποχή που ο κόσμος πεινούσε, που αγωνιζόταν να επιβιώσει και να ζήσει αξιοπρεπώς. Σε μια εποχή που μοναδικό μέσο μεταφοράς ήταν το ποδήλατο: αν δε διέθετες τέτοιο, ήσουν χαμένος. Σε μια εποχή και μια πόλη, όπου το «επάγγελμα» των κλεφτών γνώριζε εντυπωσιακή άνθιση.

Εξάλλου στο βιβλίο όλα περιστρέφονται γύρω από τους κλέφτες και τις απατεωνιές τους.

Με καυστικό χιούμορ, αλλά και σοβαρότητα, και με το ιδιαίτερο εκρηκτικό ταμπεραμέντο που διακρίνει τους Ιταλούς, ο ήρωας αφηγείται τις περιπέτειές του από τη στιγμή της κλοπής μέχρι την τελική ανεύρεση του ποδηλάτου, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι συχνές αναδρομές στο παρελθόν. Στην περιπλάνησή του έρχεται αντιμέτωπος και καλείται να τα βγάλει πέρα με κάθε καρυδιάς καρύδι, με ψεύτες, λωποδύτες, απατεώνες, που τους δένει η αλληλεγγύη και η συνενοχή, ενώ τελικά αναγκάζεται να συνεργαστεί με κάποιους από αυτούς για να επιτύχει τον σκοπό του.

Παράλληλα ο συγγραφέας δεν παραλείπει να διανθίσει την αφήγησή του με αστεία επεισόδια και με αφορμή αυτά να σχολιάσει και να αναλύσει λεπτομερώς τις απόψεις του, διά στόματος του αφηγητή, πάνω στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της πόλης, να παρουσιάσει τους κατοίκους της και τις συμπεριφορές τους, να μιλήσει εκτενώς για το κεφάλαιο «κλέφτης», όπως και για θέματα καθολικού περιεχομένου.

Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι η ανάγνωση του κειμένου αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση.

«Ο κλέφτης των ποδηλάτων», που πρόσφατα εντάχθηκε, ως επανέκδοση, στη σειρά «Μεγάλες Αφηγήσεις» των εκδόσεων Μεταίχμιο, αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Βιτόριο Ντε Σίκα, ταινίας που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ