Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΧΗΡΕΣ PUNJABI

27.02.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΧΗΡΕΣ PUNJABI
Εκδοτικός Οίκος
ΑΙΩΡΑ
Συγγραφέας
Balli-Kaur Jazwal
Μετάφραση
Λένα Ταχμαζίδου
Κατηγορία
ISBN
978-618-5048-85-3
Σελίδες
424
Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο
                                                                     Φωνές γυναικών

Πώς διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές και ερωτικές, σήμερα; Πώς οι σύγχρονες νεαρές γυναίκες βρίσκουν ταίρι; Και αν τα παραπάνω θεωρούνται σχετικά εύκολα και βατά για τις γυναίκες της Δύσης, τι συμβαίνει με τις Ινδές και δη τις νεαρές Ινδές δεύτερης γενιάς μεταναστών;

Η Νίκι ανήκει στην παραπάνω κατηγορία και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από την παραδοσιακή κοινότητα των Σιχ, επιλέγοντας έναν πιο ανεξάρτητο τρόπο ζωής. Εγκαταλείπει τη Νομική και, ενώ δουλεύει σε μία παμπ, πιάνει δουλειά ως εισηγήτρια σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που διοργανώνει το πολιτιστικό κέντρο της ινδικής κοινότητας του Λονδίνου και που απευθύνεται σε χήρες από το Παντζάμπ της Ινδίας.

Με background τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Ινδίας και με τόπο δράσης το Σάουθχολ, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της κοινότητας των Ινδών μεταναστών, μια ομάδα από χήρες ξεκινάει τις συναντήσεις της για να μάθει να γράφει ιστορίες.

Μέσα από την αφήγηση του βιβλίου «Ερωτικές ιστορίες από χήρες Punjabi» της Μπάλι Κερ Τζάσουαλ αποκαλύπτεται η κουλτούρα των Παντζάμπι, τα ήθη και έθιμά τους, οι συνήθειές τους, η πίστη και η θρησκεία τους, η ταυτότητά τους, ο ασυνήθιστος, για τη Δύση, τρόπος ζωής τους. Η γλώσσα τους, οι ενδυματολογικές επιλογές τους. Και μέσα από τις ιστορίες που καλούνται να αφηγηθούν οι γυναίκες στο σεμινάριο αποκαλύπτεται ένας κρυφός, «απαγορευμένος» κόσμος, αυτός του πόθου, της απόλαυσης και των φαντασιώσεων – μέσα στο πλαίσιο του γάμου πάντα.

«Δεν μπορώ να διαβάσω τις λέξεις, αλλά μπορώ να τις δω. Θα είναι η μοναδική μου ευκαιρία να δω τις λέξεις μου γραμμένες, ακόμα κι αν δεν μπορώ να τις διαβάσω η ίδια.»

Αναλφαβητισμός, θέληση και πείσμα για να το αλλάξουν αυτό, αλληλεγγύη τόσο ανάμεσα στις γυναίκες όσο και μεταξύ όλων των μελών της κοινότητας, φεμινισμός, διεκδίκηση όσων τους ανήκουν. «Αυτές οι γυναίκες είναι πολύ πιο τολμηρές απ’ όσο νόμιζα.» Οι γυναίκες αυτές, οι χήρες Παντζάμπι, είναι πολύ πιο τολμηρές απ’ όσο νομίζει κάποιος.

Όσο τα μαθήματα κυλούν, οι γυναίκες ξεθαρρεύουν, οι ιστορίες τους γίνονται προσωπικές, πολύ προσωπικές, και μέσα από τις συζητήσεις εξομολογούνται και αποκαλύπτουν καλά κρυμμένες εκδοχές της ζωής τους. Και εντελώς απρόσμενα η ιστορία μετατρέπεται σε θρίλερ, καθώς μέσα από τις αφηγήσεις έρχονται στο φως λεπτομέρειες του θανάτου μιας νέας κοπέλας. Λεπτομέρειες που απειλούν να ξεσκεπάσουν ένα σκάνδαλο που κάποιοι επιθυμούν να παραμείνει θαμμένο.

Φρέσκο, άμεσο, διασκεδαστικό, χαρούμενο, με χιούμορ, ανάλαφρο, γοητευτικό, πικάντικο. Μια ιστορία δοσμένη με ανέμελο τρόπο, διανθισμένη με σκανδαλιστικές, γαργαλιστικές λεπτομέρειες, έτσι όπως τις αφηγούνται οι ηρωίδες του βιβλίου. Αλλά και μια ιστορία που εισχωρεί τόσο στα άδυτα της ινδικής κοινότητας, όσο και στα άδυτα της γυναικείας φύσης.

Κλείνοντας, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική μετάφραση της Λένας Ταχμαζίδου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ