Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ORIGIN

14.01.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ORIGIN
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
618-01-2326-6
Σελίδες
672
                                                         Θρησκεία και επιστήμη

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Dan Brown που γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ και στην Ελλάδα, αφορά τη νέα περιπέτεια του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον, η οποία διαδραματίζεται αυτή τη φορά στην Ισπανία.

Ο Λάνγκτον προσκαλείται στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ από τον παλιό μαθητή του Έντμοντ Κιρς, διάσημο και πάμπλουτο μελλοντολόγο και ιδιοφυία στους υπολογιστές, για να παρακολουθήσει την ανακοίνωση του Κιρς σχετικά με μία πολύ σημαντική ανακάλυψη η οποία πρόκειται να αλλάξει όσα γνώριζαν οι άνθρωποι για τη δημιουργία του κόσμου. Οι προσκεκλημένοι παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον όσα ο Κιρς έχει ετοιμάσει προκαταρτικά. Η διευθύντρια του μουσείου Άμπρα Βιδάλ, μέλλουσα σύζυγος του πρίγκιπα της Ισπανίας, καλωσορίζει τους προσκεκλημένους και λίγο μετά ο Κιρς εμφανίζεται στη σκηνή. Ο Κιρς έχει μόλις ξεκινήσει να μιλάει, όταν ακούγεται ένας ήχος και μια σφαίρα τον βρίσκει στο κεφάλι. Το πλήθος κραυγάζει, προσπαθώντας να βρει οδούς διαφυγής και ο Λάνγκτον τρέχει κοντά στον πεθαμένο φίλο και μαθητή του. Εκεί βρίσκεται η Βιδάλ μη μπορώντας να πιστέψει όσα συνέβησαν. Κάποιες συνομιλίες των πρακτόρων της βασιλικής φρουράς θα ωθήσουν τη Βιδάλ και τον Λάνγκτον να το σκάσουν από το σκηνικό του φόνου. Και το κυνηγητό αρχίζει…

Με τη βοήθεια του Ουίνστον, ενός ταχύτατου υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, ο Λάνγκτον και η Βιδάλ θα ταξιδέψουν από το Μπιλμπάο στη Βαρκελώνη, αναζητώντας την τρομερή ανακάλυψη του Κιρς που επρόκειτο να αλλάξει τα δεδομένα. Στα ίχνη τους δεν βρίσκονται μόνο οι πράκτορες της βασιλικής φρουράς, αλλά και ο δολοφόνος, ο οποίος πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει να δημοσιευτεί η ανακάλυψη του Κιρς.

Και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο Dan Brown δεν αλλάζει την τεχνική αφήγησης και δομής. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια και η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Κι εδώ συναντούμε παρόμοια στοιχεία με τα προηγούμενα βιβλία του Dan Brown με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λάνγκτον: μια αποκάλυψη που θα αλλάξει τον κόσμο, ένα αδιάκοπο κυνηγητό, δίπλα στον βασικό ήρωα μια νεαρότερη γυναίκα. Επακόλουθα, η ειδοποιός διαφορά είναι ο θεματικός άξονας, η ουσία της πλοκής. Στο εν λόγω βιβλίο ο Dan Brown καταπιάνεται με δύο βασικά υπαρξιακά ερωτήματα: «από πού προερχόμαστε» και «πού πηγαίνουμε». Κι αυτό εκ προοιμίου είναι θελκτικό στοιχείο για την ανάγνωση του βιβλίου. Όμως, στη νέα περιπέτεια του Λάνγκτον τα συμβολικά στοιχεία και οι γρίφοι είναι σχεδόν μηδαμινοί, αφαιρώντας τρόπον τινά τη μαγεία του πρωταγωνιστή και την ουσία του ρόλου του.

Το βιβλίο διαβάζεται με γρήγορο ρυθμό, κυρίως από τη μέση και μετά, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη νέα υπόθεση του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον που, μολονότι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τον ίδιο, ωστόσο είναι ιδιαιτέρως αγαπητός και οικείος στο αναγνωστικό κοινό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ