Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΛΑΓΙΑ

24.12.2017
facebook email
ΟΛΑΓΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Robert-Louis Stevenson
Μετάφραση
Μαρία Γιακανίκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-24-1
Σελίδες
88
                                                       Έρωτας και βαμπίρ σε ισπανικό τοπίο

Μια παραγνωρισμένη νουβέλα του Robert Luis Stevenson, που δημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 1885 με τον τίτλο «Ολάγια: μια βαμπιρική νουβέλα», μας προσφέρουν οι εκδόσεις Ars Nocturna. Ο συγγραφέας της «Παράξενης υπόθεσης του δρος Τζέκυλ και του κου κ. Χάιντ» με την «Ολάγια» βουτάει στα νερά του γοτθικού προτύπου και μπολιάζει την ιστορία του με την παρουσία βαμπίρ, σε ένα αφήγημα που είναι φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων/εφιαλτών.

Ένας νεαρός Βρετανός στρατιώτης, ανώνυμος καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας, βρίσκεται τραυματισμένος στην Ισπανία και κατόπιν συμβουλής γιατρού αποσύρεται στην ισπανική επαρχία για να συνέλθει. Βρίσκει κατάλυμα στο, σχεδόν ερειπωμένο πια, αρχοντικό μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας που έχει ανάγκη τα χρήματα του ενοικίου. Ο πρώτος που τον υποδέχεται είναι ο γιος, ο Φελίπε, ο οποίος, αν και καλοφτιαγμένο παλικάρι, φαίνεται να υστερεί νοητικά. Ο στρατιώτης τακτοποιείται στο νέο του δωμάτιο και εντυπωσιάζεται από έναν πίνακα που βρίσκεται εκεί και απεικονίζει μια πανέμορφη γυναίκα, προφανώς κάποια πρόγονο των οικοδεσποτών του. Κάθε μέρα, κάνει τις βόλτες του, μαγεύεται από τη φύση, παρατηρεί τη συμπεριφορά του Φελίπε και τη νωθρότητα της μητέρας του. Ώσπου γνωρίζει την κόρη της οικογένειας, τόσο όμοια με τη γυναίκα στον πίνακα, και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ο έρωτάς τους όμως είναι καταδικασμένος και ένα τυχαίο κόψιμο στο χέρι του θα του αποδείξει ότι η ζωή του κινδυνεύει, καθώς το αίμα του είναι πιο δελεαστικό από τα χρήματά του για τη Σενιόρα του σπιτιού.

Ο Stevenson δανείζεται διάφορα μοτίβα του γοτθικού μυθιστορήματος (το σπίτι που καταρρέει, οι μυστηριώδεις ένοικοί του, τα ολοζώντανα πορτρέτα των προγόνων τους, οι θύελλες που ταρακουνούν το οίκημα και την ψυχή του πρωταγωνιστή) και τα χρησιμοποιεί συνειδητά για να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να προετοιμάσει το έδαφος για τις αποκαλύψεις του. Και η αποκάλυψη του μυστηρίου έρχεται αφού έχει έρθει ο έρωτας, που δυστυχώς δεν μπορεί να νικήσει τα πάντα σε αυτή την περίπτωση. Ο έρωτας, που έχει ήδη ρίξει τον σπόρο του στον πρωταγωνιστή μέσα από το πορτρέτο στο δωμάτιό του, δοκιμάζεται αμέσως, στις πρώτες του κιόλας στιγμές. Η Ολάγια, βασανισμένη, φοβισμένη ότι θα καταλήξει σαν τη μητέρα της, έχει καταφύγει στη θρησκεία σε μια προσπάθεια να σωθεί. Και η πίστη της θα μείνει ο μόνος της σύντροφος, καθώς με αποφασιστικότητα στερεί από τον αγαπημένο της το δικαίωμα επιλογής στον έρωτά τους.

Μια πολύ όμορφη και δυναμική νουβέλα, μεταφρασμένη πολύ καλά από τη Μαρία Γιακανίκη, κατάλληλη για τους φίλους του γοτθικού τρόμου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ