Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑΣ

09.12.2017
facebook email
ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας
Alfred Doblin
Μετάφραση
Γιώτα Λαγουδάκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-219-993-0
Σελίδες
160
                                                     Ένα έγκλημα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Πέντε χρόνια πριν από τη δημοσίευση του σημαντικότερου έργου του, «Βερολίνο Αλεξάντερπλατς», ο Άλφρεντ Ντέμπλιν δημοσιεύει μια νουβέλα βασισμένη σε ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει τη γερμανική κοινωνία των αρχών της δεκαετίας του 1920. Ουσιαστικά, ο Ντέμπλιν αλλάζει τα ονόματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας, αλλά διατηρεί όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

Η νεαρή και όμορφη Έλλη φτάνει από την επαρχία στο Βερολίνο το 1918 και εργάζεται ως κομμώτρια. Είναι κεφάτη και λίγο ελαφρόμυαλη, φλερτάρει και θέλει να περνάει καλά. Έναν χρόνο αργότερα γνωρίζει έναν νεαρό εργατικό ξυλουργό, τον Λινκ, και όταν αυτός της ζητάει να τον παντρευτεί, αυτή δέχεται. Ο Λινκ είναι πολύ ερωτευμένος και εξαρτημένος από τη γυναίκα του, η Έλλη όμως χάνει σταδιακά τον ενθουσιασμό της, αισθάνεται ότι έχει χάσει την ελευθερία της, ενώ νιώθει αποστροφή για τις ερωτικές τους συνευρέσεις. Η αλλαγή της κοπέλας δημιουργεί αισθήματα οργής και αυτολύπησης στον Λινκ, ο οποίος εκτονώνεται χτυπώντας την αλύπητα. Η κοπέλα προσπαθεί δύο φορές να τον εγκαταλείψει, αλλά και τις δύο φορές, χάρη στα παρακάλια του και στην παρέμβαση της οικογένειάς της, επιστρέφει σε αυτόν. Εν τω μεταξύ γνωρίζει τη Μαργκαρέτε και αρχικά μια φιλία αναπτύσσεται ανάμεσά τους. Η Μαργκαρέτε είναι κι αυτή απογοητευμένη από τον γάμο της και οι δύο γυναίκες μοιράζονται τον πόνο τους. Τα αισθήματά τους θα μετατραπούν σταδιακά από φιλικά σε ερωτικά και η Έλλη αποφασίζει να πάρει πίσω τη ζωή της, να ξεφορτωθεί τον άντρα της. Προμηθεύεται αρσενικό και δηλητηριάζει σιγά σιγά τον Λινκ, ο οποίος δεν θα αργήσει να πεθάνει. Η πεθερά της την υποψιάζεται και έτσι το έγκλημα και η σχέση των δύο γυναικών αποκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν και οι δύο σε δίκη.

Ο Ντέμπλιν παρουσιάζει γραμμικά ολόκληρη την εξέλιξη της ιστορίας, εστιάζοντας πότε στην Έλλη και πότε στον Λινκ και στη Μαργκαρέτε. Ωστόσο, φροντίζει να παρέχει μια ψυχρή, αποστασιοποιημένη αφήγηση, γίνεται ουδέτερος παρατηρητής. Παρατηρεί τις διακυμάνσεις στον ψυχισμό των πρωταγωνιστών και τις παραθέτει χωρίς να προσπαθεί να τις αναλύσει εις βάθος. Παρουσιάζει τη δίκη, τις σκέψεις των ειδικών, τη δυσκολία των ενόρκων να καταλήξουν σε απόφαση ακόμα και τη στάση του Τύπου. Για να φτάσει σε έναν επίλογο που καταδεικνύει ότι σε μια τέτοια υπόθεση –αλλά και στη ζωή γενικότερα– δεν υπάρχει μια μόνο εξήγηση, ένα μόνο επίπεδο πραγματικότητας. Αυτά που εμείς νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε στη ζωή «τα καταλαβαίνουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο» (σ. 152).

Μια ενδιαφέρουσα νουβέλα και μια ουσιαστική ερμηνεία της πολυπλοκότητας του ατόμου από έναν σημαντικό συγγραφέα. Ειδική μνεία στη μετάφραση της κυρίας Λαγουδάκου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ