Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ

25.11.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Ζερβού
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7345-5
Σελίδες
307
                                               Ο Μονταλμπάνο σ’ ένα γαϊτανάκι προσώπων και καταστάσεων

O Αντρέα Καμιλλέρι (γεν. Porto Empedocle, Σικελία, 1925) είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας. Άργησε ν' αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν), έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Ολόκληρη η Ιταλία, κι όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, ερωτεύτηκε αυτόν τον μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος.

Τρεις γυναίκες πέφτουν θύματα απαγωγής. Κοινό τους σημείο ότι και οι τρεις εργάζονται σε υποκαταστήματα τραπεζών. Ένα μαγαζί πιάνει φωτιά, ενώ ο ιδιοκτήτης είναι εξαφανισμένος και κανένας δεν τον έχει δει για ημέρες. Ένας άντρας ψάχνει τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο για μια υπόθεση. Τρεις διαφορετικές καταστάσεις που εν πρώτοις δεν μοιάζουν να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ο Μονταλμπάνο ερευνά τις τρεις υποθέσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τη διαδικασία που σιχαίνεται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο: να υπογράφει έγγραφα και αναφορές.

Ο Μονταλμπάνο ακολουθεί το καθημερινό του πρόγραμμα, μεσημεριανό στην αγαπημένη του ταβέρνα και μετά βόλτα στην προκυμαία, για να καθαρίσει το μυαλό, όμως καμία λύση δεν φαίνεται ορατή. Ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, παρερμηνειών και δυσμενών καταστάσεων θα οδηγήσουν τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Όπως σε όλες τις ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Μονταλμπάνο, έτσι κι εδώ η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Διατηρώντας το σκωπτικό ύφος του πρωταγωνιστή του, αλλά και τις ιδιότυπες φυσιογνωμίες των συνεργατών του επιθεωρητή, ο Καμιλλέρι μάς παραδίδει ακόμα μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία. Μολονότι δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη υπόθεση η γυναικεία μορφή που δίνει μια ξεχωριστή νότα στη συμπεριφορά και τη διάθεση του επιθεωρητή, ωστόσο τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητας του Μονταλμπάνο παραμένουν ενεργά και απολαυστικά. Καυστικός, σκωπτικός, ανυπόμονος, οξυδερκής, είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν τον Μονταλμπάνο τόσο αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό.

Οι μικροσκελείς προτάσεις του Καμιλλέρι δίνουν έντονο ρυθμό στην αφήγηση, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο συγγραφέας δεν κάνει σχεδόν καθόλου εκτενείς περιγραφές χώρων, τοπίων και γενικότερα σκηνικών, αφήνοντας τα γεγονότα και τα πρόσωπα να οδηγήσουν την πλοκή. Η δομή του βιβλίου αποτελείται από μικρά κεφάλαια, ενώ οι διάλογοι αποτυπώνουν εξαιρετικά τα στοιχεία των χαρακτήρων της υπόθεσης.

Για ακόμα μια φορά εξαιρετική η μετάφραση της Φωτεινής Ζερβού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ