Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΡΟΥΘ

11.11.2017
facebook email
ΡΟΥΘ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Marilynne Robinson
Μετάφραση
Κατερίνα Σχινά
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0834-1
Σελίδες
272
                                                    Η έλξη της φυγής και της περιπλάνησης

Η Marilynne Robinson είναι μια πολύ σημαντική φωνή των αμερικανικών γραμμάτων, πολυβραβευμένη και ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας. Πιθανόν για αυτό να ευθύνεται το γεγονός ότι ανάμεσα στο πρώτο της μυθιστόρημα, το «Ρουθ» που κυκλοφόρησε το 1980 (πρωτότυπος τίτλος “Housekeeping”), και το επόμενο, το «Γκίλιαντ», μεσολάβησαν σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια. Ωστόσο, μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουμε πια μια συνολική εικόνα του μυθιστορηματικού της έργου.

Στο πρώτο της λοιπόν μυθιστόρημα η συγγραφέας μας μεταφέρει στη μικρή (μυθιστορηματική) πόλη Φίνγκερμποουν. Σε αυτή την πόλη κατοικούν δυο κορίτσια, η Ρουθ και η λίγο μικρότερη αδερφή της Λουσίλ, μαζί με τη γιαγιά τους μετά την αυτοκτονία της μητέρας τους. Όταν όμως η γιαγιά πεθαίνει τα δυο κορίτσια περνούν αρχικά στη φροντίδα δυο ηλικιωμένων θείων, οι οποίες είναι πραγματικά ανήμπορες να αναλάβουν τη φροντίδα των κοριτσιών και καλούν, μέσω αγγελίας, τη μικρότερη αδερφή της μητέρας των κοριτσιών, τη Συλβί. Πράγματι, η Συλβί επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας στο πατρικό της και αναλαμβάνει τη φροντίδα των κοριτσιών. Αέρινη και αλαφροΐσκιωτη περιπλανιέται για ώρες, αδιαφορεί για τις σχολικές επιδόσεις των κοριτσιών, προτιμά το σκοτάδι και την ησυχία και δίνει την εικόνα ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να εξαφανιστεί. Καθώς περνά ο καιρός, η Λουσίλ αρχίζει να επαναστατεί και προσπαθεί να ενταχθεί στη μικρή κοινωνία τους, ενώ η Ρουθ φαίνεται να παραμένει προσκολλημένη στο σπίτι τους και στη Συλβί. Η απόφαση της Λουσίλ να φύγει από το σπίτι και να μείνει στο σπίτι μιας καθηγήτριάς της, πυροδοτεί εξελίξεις και ωθεί τη Συλβί και τη Ρουθ να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις.

Όλη η ιστορία είναι δοσμένη μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Ρουθ, μιας φωνής που εκφράζει ταυτόχρονα το κορίτσι που υπήρξε και τη γυναίκα που έγινε η Ρουθ. Ο λόγος της είναι σαν μια μελωδία και οι λέξεις που επιλέγει γίνονται νότες που αποτυπώνονται στο μυαλό, καθορίζουν τον ρυθμό της αφήγησης και ζωγραφίζουν τα άγρια τοπία που περιβάλλουν την πόλη. Αυτή την πόλη που έχει καθοριστεί από τη λίμνη δίπλα στην οποία είναι χτισμένη, στον βυθό της οποίας έχουν καταλήξει αρκετοί κάτοικοί της, είτε από ατύχημα, είτε από επιλογή. Εκεί βρίσκεται και η μητέρα των κοριτσιών, ο δεύτερος άνθρωπος που τα εγκαταλείπει (ο πρώτος είναι ο απών πατέρας) σε μια ατέλειωτη σειρά εγκατάλειψης. Μέχρι τη Συλβί. Που φαίνεται έτοιμη να φύγει, αλλά παραμένει. Που φέρνει μικρά περίεργα δωράκια στα κορίτσια σαν να τα αποχαιρετά και να τα καλωσορίζει. Που περιορίζει την ανάγκη της για περιπλάνηση, όσο μπορεί τουλάχιστον, για να μην μείνουν τα κορίτσια χωρίς κηδεμόνα. Μέχρι την επανάσταση της Λουσίλ, η ζωή τους είχε έναν ρυθμό, αντισυμβατικό μεν, αλλά ήταν μια προσπάθεια στην κανονικότητα. Αλλά η Λουσίλ θέλει να γίνει κανονική, να ανήκει στο σύνολο, να ακολουθήσει τη συμβατή ροή της πραγματικότητας. Και είναι αυτή που με τη φυγή της από το σπίτι θα οδηγήσει στην τακτοποίηση του νοικοκυριού (το housekeeping του αγγλικού τίτλου), όχι μόνο του ρεαλιστικού νοικοκυριού, αυτού του σπιτιού, αλλά κυρίως του ψυχικού, αυτού που ορίζει τους δεσμούς του σπιτιού, τα νήματα που ενώνουν τα μέλη οποιασδήποτε οικογένειας. Η φυγή, λοιπόν, της Λουσίλ οδηγεί στη δημιουργία της οικογένειας της Ρουθ και της Συλβί, μιας οικογένειας που έχει για συντροφιά τα τρένα που φεύγουν και για σπίτι μια οποιαδήποτε στέγη, σε μια οποιαδήποτε πόλη. Αυτό που τις έλκει είναι η φυγή από την κοινωνία, τους ανθρώπους, τις συμβάσεις. Και αυτό που τις δένει είναι η αγάπη, ο δεσμός κατανόησης και η οικογένεια, η δική τους μοναδική οικογένεια, που γνώρισε πολλές φορές την απώλεια και επιβίωσε.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να γραφτούν για αυτό το σπουδαίο, εσωτερικό και ποιητικό μυθιστόρημα, αλλά θα ήταν περιττά. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να το διαβάσετε και να απολαύσετε τη μουσική μαγεία των λέξεων που έχουν αποδοθεί εξαιρετικά από τη μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ