Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Ο ΗΧΟΣ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ

14.04.2019
facebook email
Ο ΗΧΟΣ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπλάνας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-2172-8
Σελίδες
456
Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν έγινε γνωστός στη χώρα μας χάρη στο «Μονοπάτι για τα βάθη του βορρά» που έλαβε το βραβείο Booker το 2014. Είναι, όμως, ένας συγγραφέας με αρκετά μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, αρκετά από τα οποία είχαν γνωρίσει την επιτυχία και την αναγνώριση προτού ο Φλάναγκαν βρεθεί στο διεθνές προσκήνιο με το Booker. «Ο ήχος του ενός χεριού» γράφτηκε το 1997, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας μετέφερε το μυθιστόρημά του στον κινηματογράφο.

Η ιστορία στον «Ήχο του ενός χεριού» ξεκινά με τα αργά αλλά αποφασιστικά βήματα που κάνει η Μαρία Μπίλο, μια νεαρή μητέρα που εγκαταλείπει τον σύζυγο και τη μικρή κόρη της και εξαφανίζεται στο λευκό του χιονιού που καλύπτει την Τασμανία. Η χρονιά είναι το 1954 και ο σύζυγός της, ο Μπόγιαν, ένας νέος άντρας που πίστεψε ότι η απομάκρυνσή τους από την πατρίδα τους, τη Σλοβενία, θα φέρει γαλήνη και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, πρέπει τώρα να φροντίσει το τρίχρονο κοριτσάκι του, τη Σόνια. Σύντομα, όμως, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι εύκολο να μαλακώσει τον πόνο της απώλειας της Μαρίας και η Σόνια για αρκετό καιρό περιπλανιέται σε διάφορες οικογένειες που την αναλαμβάνουν επί πληρωμή. Η Σόνια λαχταρά τον πατέρα της, το σπίτι που θα είναι το σπιτικό τους. Όταν θα έρθει η ώρα να ζήσουν μαζί, η Σόνια θα συνειδητοποιήσει ότι ο πατέρας της δεν είναι αυτός που θυμόταν, η ανάγκη του να ξεχάσει τον σπρώχνει στο ποτό και πυροδοτεί τις βίαιες αντιδράσεις του. Με την πρώτη ευκαιρία που της δίνεται, η κοπέλα φεύγει, εγκαταλείπει τον πατέρα και τον τόπο της. Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή της ζωής της, η Σόνια επιστρέφει στην Τασμανία και αναζητά απαντήσεις στα γιατί που καθόρισαν τη ζωή της και την ακρωτηρίασαν ψυχικά. Η επιστροφή της ταράζει τη μεθυσμένη αποχαύνωση του πατέρα της, ξύνει παλιές πληγές, οδηγεί σε μονοπάτια που είχαν κρατηθεί κρυφά και σε συγκρούσεις που δεν μπορούν πια να αποφευχθούν.

Με συνεχόμενες εναλλαγές ανάμεσα στο μυθιστορηματικό παρελθόν (τα χρόνια μετά την εξαφάνιση της Μαρίας) και το 1989, τη χρονιά που η Σόνια επιστρέφει στην Τασμανία μετά αρκετά χρόνια απουσίας, ο Φλάναγκαν χτίζει μια ψυχική περιπέτεια, μια αγωνιώδη αναζήτηση όχι μόνο για την αλήθεια –δηλαδή, τι πραγματικά συνέβη στη Μαρία– αλλά και για τη συναισθηματική ισορροπία του Μπόγιαν και της Σόνια. Σε έναν κόσμο σκληρό, σε εποχές δύσκολες, η παιδική ηλικία της Σόνια στοιχειώθηκε από διπλή απουσία: στην κυριολεκτική απουσία της μητέρας προστέθηκε η συναισθηματική του πατέρα της. Αυτές οι απουσίες καθόρισαν την ενήλικη ζωή της, τις σχέσεις της με το περιβάλλον και τους έρωτές της. Η επιστροφή της στον τόπο που θέλησε να ξεχάσει, όσες δικαιολογίες κι αν η ίδια προβάλλει στον εαυτό της, είναι η ανάγκη της για την αλήθεια που θα της επιτρέψει να αποδεχτεί τις αλλαγές που της φέρνει η ζωή. Με την προσοχή οξυδερκούς παρατηρητή, ο Φλάναγκαν απλώνει τις φοβίες, τις λύπες και τις αγωνίες των δύο πρωταγωνιστών του, κατανοεί τον πόνο τους και μεταφέρει στον αναγνώστη την οδυνηρή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν για να βρεθούν ξανά στο φως.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ