Έχουμε διαβάσει 2926 βιβλία

ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΕΤΟΝ

02.11.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΕΤΟΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΝΑΛΙΟΣ
Συγγραφέας
Lauren Groff
Μετάφραση
Άδωνις Σάμψων
Κατηγορία
ISBN
978-960-536-445-8
Σελίδες
508
                                                            «Το σκοτάδι σύντομα θα φωτίσει»

Σχεδόν μια δεκαετία από την κυκλοφορία του και έξι χρόνια από την έκδοσή του στα ελληνικά, έφτασε σε μένα περίπου τυχαία, αυτό το παράξενο και γοητευτικό μυθιστόρημα, το ντεμπούτο της Αμερικανίδας συγγραφέως που μεγάλωσε στο Κούπερσταουν της Νέας Υόρκης, την ιδιαίτερη πατρίδα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ – αν το όνομά του δεν θα σας θυμίζει κάτι, αποκλείεται να μην ξέρετε το διάσημο παγκοσμίως βιβλίο του, «Ο τελευταίος των Μοϊκανών». Και ο λόγος που αυτή η αναφορά είναι απαραίτητη, είναι γιατί η Λορήν Γκροφ στο δικό της μυθιστόρημα συνδέει στενά την πλοκή του με την πόλη αυτή, το ιστορικό παρελθόν της, τον ίδιο τον συγγραφέα αλλά και τους ήρωες των βιβλίων του – ναι, και ο Hawkeye επίσης έχει φωνή στην ιστορία.

Χτισμένο σε πολλά επίπεδα με διαφορετικές φωνές αφήγησης και σε διαφορετικούς χρόνους, παρόν (2002) και παρελθόν – το ιστορικό παρελθόν της πόλης από τη δημιουργία της το 1786 έως τον εικοστό αιώνα, το μυθιστόρημα ξεκινά με ένα θάνατο και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: το θρυλούμενο τέρας της λίμνης του Τέμπλετον ξεβράζεται νεκρό, αποδεικνύοντας με το θάνατό του την ύπαρξή του, την ίδια μέρα που η βασική ηρωίδα, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχαιολογίας, επιστρέφει σε κακή ψυχολογική κατάσταση στο πατρικό της, έγκυος από τον παντρεμένο καθηγητή της. Θα ζητήσει παρηγοριά και στήριξη στη μητέρα της, μία πρώην χίπισσα και νυν χριστιανή, η οποία τη μεγάλωσε μόνη της, αφού ο πατέρας ήταν κάποιος άγνωστος νεαρός σε ένα κοινόβιο όπου ζούσε στα νιάτα της. Ή τουλάχιστον αυτό ήξερε μέχρι τότε η ηρωίδα, ώσπου η μητέρα της θα της αποκαλύψει ότι αυτό ήταν ένα βολικό ψέμα: ο πραγματικός πατέρας της ζούσε και ζει ακόμα στο Τέμπλετον, αλλά το όνομά του το κρατά και σήμερα μυστικό.

Προσπαθώντας να ανακαλύψει την ταυτότητά του, η ηρωίδα θα βυθιστεί στην έρευνα της ιστορίας της οικογένειάς της –μία διέξοδο και από το δικό της άμεσο πρόβλημα αν θα πρέπει να κρατήσει το παιδί που μεγαλώνει μέσα της ή όχι–, διαβάζοντας ιστορικά βιβλία, χρονικά και μια ιδιαίτερα σκοτεινή αλληλογραφία ανάμεσα σε δύο άσπονδες φίλες, η μία εκ των δύο πρόγονός της, που αποκαλύπτει τα όσα κρύβονται πίσω από την «επίσημη ιστορία»: το Τέμπλετον, δεν είχε μόνο ένα τέρας, εκείνο στη λίμνη, αλλά αρκετά περισσότερα (εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου) και πολύ περισσότερο τέρατα…

Όπως είπα και στην αρχή αυτής της παρουσίασης, το μυθιστόρημα είναι παράξενο από τη φύση του και με γοήτευσε απολύτως, σε βαθμό που οι κάποιες ατέλειες (ορισμένα σημεία που δεν συνδέονται απολύτως σωστά στον κυρίως κορμό της αφήγησης), δεν με επηρέασαν καθόλου στην ανάγνωση και στην απόλαυση αυτής της εντυπωσιακής ιστορίας. Αν έπρεπε να τοποθετήσω το βιβλίο σε ένα είδος, θα έλεγα μαγικός ρεαλισμός, αφού η πραγματικότητα, τα ιστορικά γεγονότα, τα ψυχολογικά πορτρέτα όλων των προσώπων σε παρόν και παρελθόν (ακόμα και των μυθιστορηματικών ηρώων του Κούπερ), δένονται στην αφήγηση με τα ισχυρά μάγια της φαντασίας και του μύθου. Και βέβαια υπάρχει το τέρας, η ψυχή αυτής της πόλης δίπλα στη λίμνη, που ανοίγει και κλείνει το βιβλίο – σε έναν από τους πιο συγκινητικούς συναισθηματικά αλλά και εξαιρετικό ως γραφή, επιλόγους που έχω διαβάσει ποτέ. Γι’ αυτό τον επίλογο ειδικά, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στη συγγραφέα, και ναι κάποιες από εμάς (έχει ένα ιδιαίτερο μήνυμα για τις γυναίκες) καταλάβαμε απολύτως.

Κλείνοντας, θα σας πρότεινα να αναζητήσετε αυτό το μυθιστόρημα και να το διαβάσετε. Έχει μια δύσκολη ομορφιά, αιχμηρή, αλλά αυτή η ομορφιά είναι πάντα εκείνη που αξίζει τον κόπο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ