Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

14.10.2017
facebook email
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Αγγελίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-149-7
Σελίδες
468
                                                   Ταξίδι ενηλικίωσης στο σκοτεινό Κάτω Λονδίνο

Ένας μεγάλος παραμυθάς. Αυτός είναι ο πολύ σημαντικός συγγραφέας Neil Gaiman. Η περιπέτεια του “Neverwhere” (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του «Ποτέ και Πουθενά») ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν το BBC ζήτησε από τον Gaiman να γράψει το σενάριο για μια μίνι σειρά. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό ακριβώς που είχε ο συγγραφέας στο μυαλό του. Αποφάσισε λοιπόν να γράψει το μυθιστόρημα ακριβώς όπως το είχε φανταστεί. Το κείμενο των εκδόσεων Ίκαρος είναι η τελευταία εκδοχή του μυθιστορήματος έπειτα από διάφορες επεξεργασίες.

Ο νεαρός Ρίτσαρντ ζει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή στο Λονδίνο. Είναι σύμβουλος επενδύσεων και αρραβωνιασμένος με την Τζέσικα. Ώσπου ένα βράδυ πέφτει πάνω σε μια τραυματισμένη κοπέλα, την παίρνει σπίτι του, τη φροντίζει και όταν αυτή εξαφανίζεται όλα έχουν αλλάξει. Ο Ρίτσαρντ είναι σχεδόν αόρατος στους άλλους: τον αγνοούν όλοι, το διαμέρισμά του νοικιάζεται, κανένας δεν τον αναγνωρίζει. Καθώς περιπλανιέται στο Λονδίνο ψάχνοντας το μυστηριώδες κορίτσι με το όνομα Ντορ, βρίσκεται στο Κάτω Λονδίνο. Έναν κόσμο που υπάρχει κάτω από το Λονδίνο, στους υπονόμους και τους σταθμούς του μετρό. Αφού βρίσκει την Ντορ αρχίζει να την ακολουθεί και να τη βοηθάει στην προσπάθειά της να εντοπίσει τους δολοφόνους της οικογένειάς της, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει με ποιον τρόπο θα μπορέσει να πάρει την προηγούμενη ζωή του πίσω. Στη διαδρομή του θα γνωρίσει ανθρώπους που μιλάνε με τα ποντίκια, άστεγους, κλέφτες, πληρωμένους δολοφόνους, θηρία και αγγέλους και θα ζήσει περιπέτειες που δεν χωρά ο νους του.

Εάν ένας κρυφός κόσμος κρύβεται πίσω από μια ντουλάπα ή κάποιος μπορεί να μείνει για πάντα παιδί στη Χώρα του Ποτέ, γιατί να μην υπάρχει και κάποιος άλλος κόσμος στο υπόγειο Λονδίνο; Ένας κόσμος σκοτεινός, βρόμικος, επικίνδυνος, γεμάτος περιπέτειες και εξερευνήσεις. Σε αυτόν τον δαιδαλώδη κόσμο βρίσκεται ο Ρίτσαρντ σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει τα όσα έχασε απλά επειδή έκανε μια καλή πράξη, επειδή φρόντισε μια τραυματισμένη κοπέλα. Ο ήρεμος, τακτοποιημένος νεαρός, που δεν έπαιρνε ποτέ ρίσκα και συμβιβαζόταν με τα όσα είχε χάνεται σε κάποια από τις στοές αυτού του υπόγειου κόσμου και μέσα από δοκιμασίες και εμπειρίες ανακαλύπτει έναν άλλο Ρίτσαρντ, που διεκδικεί όσα του ανήκουν, που υπερασπίζεται αυτούς που θεωρεί φίλους του, που μάχεται για το καλό ακόμα και όταν η ζωή του κινδυνεύει και, κυρίως, μαθαίνει να εμπιστεύεται τον εαυτό του. Στο Κάτω Λονδίνο, λοιπόν, ο νεαρός Ρίτσαρντ μετατρέπεται σε έναν ενήλικα Ρίτσαρντ που ξέρει πού πηγαίνει και τι θέλει να κάνει.

Σε αυτό τον σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο, με τους δικούς του κώδικες και κανόνες ηθικής, ο αγώνας για την αλήθεια είναι μια τρομακτική διαδρομή. Ο Ρίτσαρντ και η Ντορ διαθέτουν συμμάχους αμφιβόλου ποιότητας, σωματοφύλακες με προσωπικούς στόχους και αντιμετωπίζουν δολοφόνους αδίστακτους και έναν άγγελο με ιδιαίτερα σχέδια. Ο κόσμος που δημιούργησε ο Gaiman μπορεί να δείχνει –και να είναι πραγματικά– σκληρός, αλλά δεν στερείται ηθικής, γενναιότητας και … χιούμορ. Είναι δηλαδή ένας ολοκληρωμένος κόσμος, Κάτω από το Λονδίνο, που αποδεικνύεται μάλλον πιο ενδιαφέρων από το Πάνω Λονδίνο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ