Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ

07.10.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Juan-Jose Millas
Μετάφραση
Θεοδώρα Δαρβίρη
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1955-8
Σελίδες
232
                                               Μέσα από την κλειδαρότρυπα βρίσκω την αυτογνωσία

Ο Χουάν Χοσέ Μιγιάς γεννήθηκε το 1946 στη Βαλένθια. Αρθρογράφος και συγγραφέας, αρχικά αντιμετωπίστηκε από τους κριτικούς ως διανοούμενος μυθιστοριογράφος. Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80, που άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα «El País», έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό και το σύνολο του έργου του έτυχε σημαντικής αναγνώρισης. Μάλιστα, έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία Nadal και Primavera και με το δημοσιογραφικό βραβείο Mariano de Cavia.

Ο Δαμιάν, έχοντας χάσει ό,τι τον προσδιόριζε και αποτελούσε τη ρουτίνα του τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια αφού απολύθηκε από τη δουλειά του, νιώθει χαμένος. Κλεισμένος ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του, σαν σμέρνα κρυμμένη σε κοίλωμα του θαλάσσιου βυθού, έχει επινοήσει έναν φανταστικό συνομιλητή, ο οποίος του παίρνει συνέντευξη σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας διαρκές λάιβ σόου, και σε αυτόν μιλάει, αποκαλύπτει, εξιστορεί τη ζωή του, εξομολογείται.

Μια μέρα ο Δαμιάν διαπράττει μια μικροκλοπή σε ένα παζάρι και κρύβεται μέσα σε μια ντουλάπα. Προτού όμως προλάβει να βγει, η ντουλάπα πωλείται και μεταφέρεται στην κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού, της Λουθία και του Φέντε. Ο Δαμιάν παγιδεύεται και εγκαθίσταται στο έπιπλο. Έτσι, μέσα από τις σκιές, αρχίζει να παρατηρεί την οικογένεια. Σταδιακά θα προσεγγίσει την καρδιά της Λουθία, αφού είναι η μόνη που αντιλαμβάνεται, έστω και «μεταφυσικά», την παρουσία του, και θα μάθει τους φόβους και τα όνειρά της και παράλληλα θα αποκτήσει αυτοσεβασμό και αυτογνωσία, βάζοντας στην άκρη τον φανταστικό συνομιλητή του και ζώντας πλέον όλο και περισσότερο στον πραγματικό κόσμο.

Φανταστικό και πραγματικότητα αναμιγμένα με σουρεαλιστικά στοιχεία εναλλάσσονται αρμονικά σε μία απλή, εκ πρώτης όψεως, ιστορία. Η οποία ξετυλίγεται με ευρηματικό τρόπο χάρη στις εύστοχες ερωτήσεις του δημοσιογράφου και τις απαντήσεις του συνεντευξιαζόμενου Δαμιάν. Ο τελευταίος αφηγείται τη ζωή και την καθημερινότητά του σε ευθύ λόγο και πρώτο πρόσωπο κυρίως, με γαργαλιστικές πολλές φορές λεπτομέρειες προς χάριν της τηλεθέασης. Ωστόσο άμεσο λόγο έχουμε και όταν ο Δαμιάν, όντας ωτακουστής μέσα από την ντουλάπα, «υποκλέπτει» τις συζητήσεις του ζευγαριού. Εξάλλου ο μύθος προωθείται και με τριτοπρόσωπη αφήγηση, όταν ο συγγραφέας αποφασίζει να αποστασιοποιηθεί και να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις.

Παρά την ανάλαφρη γραφή του, το «Μέσα από τις σκιές» του Χουάν Χοσέ Μιγιάς είναι ένα βαθιά φιλοσοφημένο κείμενο, που περιέχει καθολικές αλήθειες και ωθεί τον αναγνώστη σε σκέψεις χωρίς να τον κουράζει και να του προκαλεί δυσφορία.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ