Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

08.10.2017
email
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μαραγκός
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4780-4
Σελίδες
368
                                                                 Ο Μπέρνι επιστρέφει...

Για τους φίλους των βιβλίων του Φίλιπ Κερ η είδηση της έκδοσης ενός καινούριου μυθιστορήματος με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ είναι ένα σημαντικό γεγονός. «Η Τριλογία του Βερολίνου» καθιέρωσε έναν καινούριο χαρακτήρα στο πάνθεον της αστυνομικής λογοτεχνίας –διότι είναι κυρίως οι χαρακτήρες που μένουν αξιομνημόνευτοι, ένας Σέρλοκ Χόλμς, ένας Ηρακλής Πουαρό, ένας Φίλιπ Μάρλοου– αλλά κι ένα νέο ατμοσφαιρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτός τοποθετείται. Στην περίπτωση του Γκούντερ αυτό το περιβάλλον, στην περίφημη τριλογία, είναι η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η Γερμανία του Χίτλερ. Αλλά στην «Άλλη πλευρά της σιωπής» τον συναντάμε περίπου μια δεκαετία αργότερα στη γαλλική Ριβιέρα.

Στο λαμπερό τουριστικό θέρετρο με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και την υψηλή πελατεία πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν. Ανάμεσά τους και ο κονσιέρζ του Γκραντ Οτέλ, ο Μπέρνι Γκούντερ, που τώρα λέγεται Βάλτερ Βολφ. Απογοητευμένος από την τωρινή του κατάσταση –η σύζυγός του τον εγκατέλειψε για να επιστρέψει στη Γερμανία, τα επαγγελματικά του καθήκοντα, μακριά από την αστυνομική δράση, είναι βαρετά και ανούσια–, βρίσκει μόνη παρηγοριά στις βραδιές μπριτζ που διοργανώνονται δύο φορές την εβδομάδα. Ώσπου μια μέρα βλέπει στο λόμπι του ξενοδοχείου έναν γνωστό από παλιά: έναν πανούργο και αδίστακτο Γερμανό αξιωματικό, που κυκλοφορεί επίσης με ψευδώνυμο, με ακριβά κουστούμια, ένα πάκο χαρτονομίσματα στο χέρι και γεμάτες βαλίτσες.

Στη συνέχεια δεν θα αργήσει να έρθει μια απρόσμενη πρόσκληση. Σε μια βραδιά μπριτζ στο σπίτι του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Σόμερσετ Μομ –ο Μομ διατηρούσε τη βίλα του στην Κυανή Ακτή, όπου δεχόταν αρκετές διασημότητες της εποχής–, ο Γκούντερ θα ενημερωθεί εμπιστευτικά για την περίπτωση ενός εκβιασμού. Ο Γερμανός Χάρολντ Χένιχ ζητά χρήματα για να μην δημοσιεύσει μια φωτογραφία που εκθέτει την ομοφυλοφιλία του Μομ αλλά και τις σχέσεις του με τον κόσμο της κατασκοπίας. Έχοντας αναγνωρίσει και ο ίδιος τον κονσιέρζ του ξενοδοχείου, προτείνει στον Μομ να τον χρησιμοποιήσει διαμεσολαβητικά ώστε όλα να λήξουν με τον σωστό τρόπο και για τις δύο πλευρές. Ο Μπέρνι ωστόσο θα δεχθεί να βοηθήσει τον ηλικιωμένο συγγραφέα, όχι μόνο για λόγους συμπάθειας αλλά κι επειδή έχει προηγούμενα με τον συγκεκριμένο εκβιαστή από δύο υποθέσεις του παρελθόντος...

Στην «Άλλη πλευρά της σιωπής» ο Μεγάλος Πόλεμος έχει τελειώσει αλλά ένας καινούριος, Ψυχρός Πόλεμος έχει πάρει τη θέση του. Είναι ένας πόλεμος με δαιδαλώδεις διαδρομές, πολλαπλές ταυτότητες, και πολλά ακρωνύμια μυστικών υπηρεσιών. Οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες, άλλοι υπαρκτοί και άλλοι επινοημένοι, όπως μας έχει συνηθίσει ο Φίλιπ Κερ, δίνουν και εδώ το παρόν – ο Σόμερσετ Μομ είναι σίγουρα ένας που προσφέρεται για μυθιστορηματική εκμετάλλευση, ενώ ξαναβρίσκουμε τον παλιό, καλό Μπέρνι Γκούντερ. Οι δύο εμβόλιμες ιστορίες από το παρελθόν του, από τις δεκαετίες του '30 και του '40, όπως τις διηγείται ο ίδιος, μας δίνουν την ευκαιρία να βυθιστούμε ξανά στην ατμόσφαιρα των πρώτων βιβλίων της σειράς. Στον παρόντα αφηγηματικό χρόνο, η δολοφονία ενός Ιταλού συμπαίχτη στο μπριτζ και μία νεαρή βιογράφος που θέλει να γνωρίσει τον Μομ εμπλουτίζουν την ιστορία με επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία.

Είναι γνωστό ότι ο Φίλιπ Κερ χρησιμοποιεί επιτυχημένα την αστυνομική φόρμα σχολιάζοντας την Ιστορία, λάτρης της έρευνας και των λεπτομερειών καθώς είναι, και η «Άλλη πλευρά της σιωπής» είναι ένα από τα καλά βιβλία της σειράς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ