Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΒΕΝΓΟΥΟΡΘ

30.09.2017
facebook email
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΒΕΝΓΟΥΟΡΘ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-1878-0
Σελίδες
542
                                                       Ποιος σκότωσε τον κ. Λέβενγουορθ;

Αρκετά χρόνια πριν η Agatha Christie γίνει η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Αγγλία –και όχι μόνο εκεί– μια άλλη γυναίκα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Anna Katharine Green, γνώριζε τεράστια επιτυχία και θεωρήθηκε η «μητέρα του αμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος». Το 1878 εξέδωσε την «Υπόθεση Λέβενγουορθ» και το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία πουλώντας 750.000 αντίτυπα σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων.

Το μυθιστόρημα ξεκινά στο γραφείο του νεαρού δικηγόρου Έβερετ Ρέιμοντ, όταν ένας αλαφιασμένος άντρας μπαίνει και του ανακοινώνει ότι ένας πελάτης του δικηγορικού γραφείου, ο κ. Λέβενγουορθ, δολοφονήθηκε. Ο νεαρός δικηγόρος σπεύδει αμέσως στην οικία Λέβενγουορθ για να βοηθήσει τις δύο ανιψιές του θύματος με την προανακριτική διαδικασία. Όταν οι υποψίες όλων στρέφονται στη μία από τις δύο κοπέλες, την Ελέανορ, ο κ. Ρέιμοντ μαζί με τον ντετέκτιβ Γκράις προσπαθούν να εντοπίσουν όχι μόνο ποιος είχε την ευκαιρία να διαπράξει τον φόνο, αλλά κυρίως ποιος είχε το κίνητρο να προβεί σε αυτή την πράξη, ώστε να μπορέσουν να αθωώσουν την Ελέανορ που αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μοιραστεί μαζί τους τα όσα γνωρίζει. Καθώς η κοινή γνώμη πιέζει για τη σύλληψη του δολοφόνου, οι δύο άντρες σκαλίζουν το παρελθόν των δύο κοριτσιών στην προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη μιας αθώας κοπέλας.

Ιδιαίτερα ικανή στο να στήνει ανατροπές η συγγραφέας ρίχνει συνεχώς τις υποψίες σε διαφορετικά πρόσωπα, παρουσιάζει στοιχεία που ενοχοποιούν διάφορα άτομα και προκαλεί τον πρωταγωνιστή της –και κατά συνέπεια τον αναγνώστη της– να χρησιμοποιήσει την κριτική του ικανότητα ώστε να καταλήξει ποια είναι τα περιστασιακά στοιχεία και ποιες είναι οι ζωτικής σημασίας αποδείξεις που πρέπει να λάβει υπόψη του. Παράλληλα δημιουργεί ξεχωριστούς χαρακτήρες, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, δίνοντας έτσι βάθος στην ιστορία που αφηγείται. Ακόμα και ο δολοφονημένος κ. Λέβενγουορθ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μέσα από τον παραστατικό τρόπο που περιγράφεται ο χαρακτήρας του.

Μια εξαιρετικά μπλεγμένη υπόθεση, με πολλούς υπόπτους, εξαφανίσεις, μυστική αλληλογραφία και ένα παρελθόν που διεκδικεί τη θέση του στο παρόν συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα γρίφο που απαιτεί από τον αναγνώστη την αμέριστη προσοχή του για να μπορέσει να οδηγηθεί στον πραγματικό ένοχο.

Πρέπει, τέλος, να αναφερθούμε στην πολύ καλή μετάφραση του κ. Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου που υπογράφει και την ιδιαίτερα κατατοπιστική εισαγωγή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ