Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

16.09.2017
facebook email
Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
ISBN
978-618-82645-6-4
Σελίδες
136
                                                                     Μια υπόθεση δικαστικής πλάνης

Μια νουβέλα του Wilkie Collins –γνωστού στη χώρα μας κυρίως για τη «Γυναίκα με τα άσπρα» και τη «Φεγγαρόπετρα»– με τον τίτλο «Ο ζωντανός νεκρός» μας έρχεται από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά. Η κεντρική ιδέα της νουβέλας βασίζεται σε μια αληθινή υπόθεση: την πρώτη αποδεδειγμένη δικαστική πλάνη στην ιστορία των ΗΠΑ , η οποία έλαβε χώρα στα 1819.

Αφηγητής της ιστορίας είναι ο Φίλιπ Λεφράνκ, ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος δικηγόρος, ο οποίος ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού του για ανάπαυση ταξιδεύει από το Λονδίνο σε συγγενείς του στην Αμερική. Στο απομονωμένο αγρόκτημα της οικογένειας Μήντοουκροφτ ο Λεφράνκ γίνεται μάρτυρας μιας δυσάρεστης κατάστασης. Ο ηλικιωμένος αρχηγός της οικογένειας έχει μεν αποσυρθεί από την εργασία, αλλά φαίνεται να εμπιστεύεται και να ευνοεί περισσότερο τον επιστάτη του από τους δύο γιους του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο νεαρά αφεντικά και τον επιστάτη τους. Όταν μάλιστα ο τελευταίος προσεγγίζει ερωτικά τη Ναόμι, την αρραβωνιαστικιά του ενός από τους δύο γιους, τότε η ένταση μετατρέπεται σε καβγάδες. Ώσπου ο επιστάτης εξαφανίζεται και ο κόσμος κατηγορεί τα δύο αδέρφια για τον φόνο του. Αν και δεν έχει βρεθεί το πτώμα, τα δύο αδέρφια συλλαμβάνονται και δικάζονται. Όμως ο Λεφράνκ δεν έχει πειστεί από τις μαρτυρίες και τα ελλιπή στοιχεία και μαζί με τη Ναόμι προσπαθούν να ανακαλύψουν τι έχει πραγματικά συμβεί.

Σε δύο διαφορετικά επίπεδα κινείται σε αυτή τη νουβέλα ο Wilkie Collins. Κατά κύριο λόγο εστιάζει στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα και στην ευκολία με την οποία μπορεί να παραπλανηθεί και να φτάσει σε λανθασμένα συμπεράσματα και αποφάσεις κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης. Ο συγγραφέας βέβαια δεν περιορίζεται στη δίκη-παρωδία που περιγράφει. Σε ένα δεύτερο επίπεδο εξετάζει τη δυναμική που αναπτύσσεται σε μια οικογένεια που έχει διαβρωθεί από τα αρνητικά αισθήματα. Αντιζηλίες, φθόνος, αδιαφορία φθείρουν τα οικογενειακά θεμέλια και στρέφουν τους γιους εναντίον του πατέρα, αλλά και τον ένα ενάντια στον άλλον όταν φτάνει η ώρα της κρίσης.

Μέσα σε μια νουβέλα λοιπόν ο Collins σχολιάζει επιτυχώς τις αδυναμίες του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, τα πάθη της οικογένειας Μήντοουκροφτ και ταυτόχρονα δεν αμελεί να καλλιεργήσει και το αστυνομικό στοιχείο της υπόθεσης: τι απέγινε τελικά ο επιστάτης;

Ένα κείμενο ενδιαφέρον και ιδανικό για τους λάτρεις της μικρής φόρμας σε πολύ καλή μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ