Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΚΙ ΑΝ ΕΓΩ ΧΑΘΩ

09.09.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΚΙ ΑΝ ΕΓΩ ΧΑΘΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Adam Haslett
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0881-5
Σελίδες
480
                                                            Οικογενειακή υπόθεση/Ανατομία ζωών

Η διαδρομή μιας οικογένειας στο πέρασμα του χρόνου. Οι δύο γονείς, τα τρία παιδιά τους. Μια οικογένεια που εν τη γενέσει της καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα-μαμούθ. Ο Τζον, ο πατέρας, είναι αναγκασμένος να «συμβιώνει» με το Τέρας, την κατάθλιψη, ο Μάικλ, ο πρωτότοκος γιος, πάσχει από αγχώδη διαταραχή, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά του και που όσο τα χρόνια περνούν η κατάσταση επιδεινώνεται, η Μάργκαρετ, η μητέρα, υπομένει τα πάντα, επωμίζεται τα βάρη και προσπαθεί, μάταια, να βοηθήσει, η Σίλια και ο Άλεκ, τα δύο μικρότερα αδέρφια, κάποια στιγμή παύουν να είναι μικροί και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Τα χρόνια περνούν, τα παιδιά μεγαλώνουν, οι μεγάλοι αλλάζουν, η ζωή συνεχίζεται μέσα από την αφήγηση και την εναλλαγή των αφηγητών. Πότε ο Τζον, πότε η Μάργκαρετ και πότε κάποιο από τα παιδιά τους αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή και μέσα από την προσωπική τους ματιά παρουσιάζουν τα γεγονότα, την πορεία της ζωής τους, το παρελθόν τους, τις σκέψεις και τους συλλογισμούς τους. Αποκαλύπτοντας τις διαφορετικές πτυχές των καταστάσεων που βιώνουν και εισχωρώντας στα άδυτα του εαυτού τους χάρη στην ευχέρεια που τους δίνει η πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Και μέσα από πληθώρα τεχνικών – γραμμική εξιστόρηση, flash back, επιστολές, συμπλήρωση ερωτηματολογίων.

Και όταν ο πατέρας αυτοκτονεί και τα παιδιά ενηλικιώνονται, η οικογένεια διασπάται στα ξεχωριστά άτομά της ως αυτόνομες οντότητες, που ζουν ανεξάρτητες πλέον ζωές. Τότε η έκταση των κεφαλαίων μεγαλώνει, οι εκ βαθέων εξομολογήσεις βγαίνουν στην επιφάνεια, οι χαρακτήρες φωτίζονται εξ’ ολοκλήρου και μέσα από μία επώδυνη ενηλικίωση βιώνουν την αυτογνωσία. Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι ο καθένας τους έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται. Ο Μάικλ κατακλύζεται από εμμονές και παρωδεί την καθημερινότητα για να μπορέσει να επιβιώσει. Ο Άλεκ προσπαθεί να βρει τον δρόμο του υπό τον φόβο ότι τελικά θα μείνει μόνος του, χωρίς σύντροφο. Μόνο η Σίλια μοιάζει να είναι «τακτοποιημένη», έχοντας καλή δουλειά και μόνιμη σχέση. Αυτά όμως αρκούν για να είναι ευτυχισμένη;

Ένα εξαιρετικό, πολυφωνικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται σημαντικά θέματα, όπως τη φιλία, την αγάπη και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, που ξεχειλίζει τρυφερότητα, συμπόνια, σαγήνη, ομορφιά, χωρίς ωστόσο να αφήνει ούτε στιγμή τους αναγνώστες να επαναπαυτούν. Οι σελίδες του κρύβουν εκπλήξεις, επώδυνες και σκοτεινές κάποιες φορές, αγωνία και θλίψη. Εντέλει όμως «κι αν εγώ χαθώ», η ζωή πάντα βρίσκει τον τρόπο και συνεχίζεται…

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ