Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ

03.09.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Arthur Conan Doyle
Μετάφραση
Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-1875-9
Σελίδες
457
                                                             Beyond Sherlock

Η νέα σειρά αστυνομικού μυστηρίου που εντάσσεται στη σειρά “Aldina” των εκδόσεων Gutenberg περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία που έλκουν παντοιοτρόπως –λόγω της καλαίσθητης έκδοσης, της εξαιρετικής μετάφρασης, των ίδιων των κειμένων και των συγγραφέων τους– κάθε φανατικό και μη αναγνώστη. Ο Arthur Conan Doyle («Ο βραζιλιάνικος αγριόγατος», «Ο ασημένιος καθρέφτης»), ο Wilkie Collins («Το θαμμένο μυστικό»), η Anna Katharine Green («Υπόθεση Λέβενγουορθ») αποτελούν εκ προοιμίου εγγύηση για την αναγνωστική απόλαυση, ενώ οι άρτια επιμελημένες εκδόσεις απογειώνουν περισσότερο τα κείμενα.

Για τη συλλογή ιστοριών μυστηρίου του Arthur Conan Doyle, κάθε εισαγωγή μοιάζει περιττή. Ο δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, ξεφεύγει από τη σκέπη και τη φήμη του λογοτεχνικού του ήρωα και δημιουργεί μικρές ιστορίες μυστηρίου όπου αφηγείται τα γεγονότα έχοντας άμεση ή έμμεση γνώση της κάθε υπόθεσης. Για όσους έχουν διαβάσει ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς η αφηγηματική τεχνική δεν διαφέρει και πολύ στις συγκεκριμένες ιστορίες. Ο αφηγητής αφήνει τους χαρακτήρες να ξεδιπλωθούν, τους δράστες να αποκαλυφθούν, τα γεγονότα να ρίξουν φως στην κάθε υπόθεση.

«Ο βραζιλιάνικος αγριόγατος» είναι μια συλλογή διηγημάτων «κλασικού» μυστηρίου: το ύφος του συγγραφέα, η εποχή που διαδραματίζονται, η γοτθική ατμόσφαιρα, το μυστήριο που αποδίδεται μ’ έναν απλό αλλά ευφάνταστο τρόπο, ακόμα κι αν η λύση του είναι προφανής στον αναγνώστη. Στα διηγήματα θα συναντήσουμε χαμένα αντικείμενα αξίας, επικίνδυνες σχέσεις, εξαφανίσεις, οικονομικά εγκλήματα, δολοφονίες.

Μα περισσότερο είναι η διείσδυση του συγγραφέα στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, διαφωτίζοντας τις αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στο παράνομο στοιχείο, που οδηγούνται ορισμένες φορές στην παρανομία εξ ανάγκης ή για να κρύψουν καλύτερα κάποιο μυστικό. Ο Doyle με τη μαεστρική πένα ξεδιπλώνει απαράμιλλα τον κόσμο που κινείται πίσω από τα φώτα, από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη, οποιοδήποτε φύλο ή εθνικότητα.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο συγγραφέας εκμεταλλεύεται τις εμπειρίες από τα ταξίδια του, τους πολέμους των Μπόερς, τις μεταφυσικές ανησυχίες του, την πολιτική ενασχόλησή του. Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί διανθίζουν ακόμα περισσότερο τις ευφάνταστες και με δεμένη πλοκή ιστορίες του.

Αν σε όλα τούτα προσθέσετε και την εξαιρετική μετάφραση του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου, αλλά και την πολύ προσεγμένη έκδοση των εκδόσεων Gutenberg, τότε εύκολα αντιλαμβάνεστε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και γενικότερα η σειρά “Aldina” είναι ένα κόσμημα εκδοτικής παραγωγής και αναγνωστικής ψυχαγωγίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ