Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

02.07.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Lafcadio Hearn
Μετάφραση
Μαρία Γιακανίκη, Κώστας Κώτσιας, Πέρη Κώτσια, Ειρήνη Μαντά, Ανδρέας Μιχαηλίδης
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-26-5
Σελίδες
218
                                             Η στοιχειωμένη Ιαπωνία του Λευκάδιου Χερν

Με ένα υπέροχο εξώφυλλο, η παρούσα συλλογή των εκδόσεων Ars Nocturna παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό μία πολύ αντιπροσωπευτική εικόνα από το έργο ενός ξεχωριστού συγγραφέα, ή πιο σωστά αφηγητή, με περιπετειώδη βίο και παράξενες τύχες (και μία ελληνική ρίζα από τη μητέρα του), που αγάπησε την Ιαπωνία, τις παραδόσεις της και τον λαϊκό πολιτισμό της.

Στις παράδοξες ιστορίες του ο Λευκάδιος Χερν, αποδίδει όπως άκουσε, αποτύπωσε, συνέλαβε (ή όπως του τις αφηγήθηκε η σύζυγός του Σέτσου στην πολύ ωραία εικόνα που η Τέτη Σώλου περιγράφει στο επίμετρο), μύθους και θρύλους της Άπω Ανατολής: όλα τα στοιχεία της φύσης είναι ζωντανά και κατοικούνται από στοιχειακά πνεύματα, δαίμονες, θεότητες και όντα παράξενα, ενώ οι νεκροί δεν ζουν σε έναν Άλλο Κόσμο, αλλά δίπλα στους ζωντανούς και τους «στοιχειώνουν» άλλοτε με κακόβουλες και άλλοτε με καλές προθέσεις. Όμως το καλό και το κακό δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα στον κόσμο των Σκιών, όπως στην υπέροχη αφήγηση «Το Κάρμα του Πάθους» (μετάφραση, Ανδρέας Μιχαηλίδης), βασισμένη σε μια πολύ δημοφιλή ιστορία «Το Φανάρι με τις Παιωνίες».

Ο λυρισμός, ο ποιητικός λόγος, οι αξίες και η αισθητική της ιαπωνικής κουλτούρας αποδίδονται ολοζώντανα στις αφηγήσεις του Χερν, χωρίς να λείπει ο τρόμος αλλά και το κωμικό στοιχείο, αλλά κυρίως αποδίδονται με αγάπη γι’ αυτόν τον πολιτισμό όπως τον βίωσε και τον αγάπησε εκείνος. Δεν ξέρω αν η Ιαπωνία υιοθέτησε τον Χερν ή ο Χερν την Ιαπωνία, το αποτέλεσμα όμως αυτής της μείξης των δύο κόσμων, του εσωτερικού του συγγραφέα και του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο έζησε και δημιούργησε, είναι ένα γοητευτικό σύμπαν από τα μάγια του οποίου ο αναγνώστης δεν θέλει να ξεφύγει.

Προσωπικά, διάβασα όλες τις ιστορίες περίπου σαν μια ενιαία αφήγηση, κλεισμένη για όσο κράτησε η ανάγνωση σε αυτό το σύμπαν όπου όλα έχουν ψυχή, φωνή και συναισθήματα, ενώ πέρα από την ομορφιά της ιδιαιτερότητας κάθε πολιτισμού, είναι όμορφο να διαπιστώνεις επίσης και τις κοινές ρίζες όλων των πολιτισμών. Υπάρχουν όμως και ιστορίες στη συλλογή που με συγκίνησαν ή μου εντυπώθηκαν πιο έντονα, όπως εκείνη του βάρδου Χόιτσι που τραγουδά για τους νεκρούς πολεμιστές, της Γυναίκας του Χιονιού, του μαγικού βασιλείου Χόραϊ όπου βρίσκονται τα παλάτια του Δρακοβασιλιά, της θεάς Μπέντεν που συντρέχει τους ερωτευμένους, του ζωγραφισμένου στο παραβάν κοριτσιού, και πιο πολύ από όλες εκείνη της Αογιάγκι, της Πράσινης Ιτιάς: ένα ερωτευμένο κορίτσι-δέντρο και η άτυχη αγάπη του…

Το γεγονός ότι οι μεταφραστές της συλλογής είναι αρκετοί προσθέτει νομίζω, με το διαφορετικό ύφος και τη γλωσσική ιδιόλεκτο του καθένα, ζωντάνια και ενδιαφέρον στα κείμενα ενώ στο σύνολό της η μετάφραση είναι καλοδουλεμένη, ρέουσα και πιστή στην ατμόσφαιρα και το σύμπαν των ιστοριών και, για όποιον θέλει να εμβαθύνει περισσότερο πέρα από την απόλαυση μια όμορφης αφήγησης, με άφθονο πληροφοριακό υλικό. Σε αυτό συμβάλλουν τα μέγιστα, η εισαγωγή της Αριστέας Λέκκα και το επίμετρο της Τέτης Σώλου.

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στους λυρικούς στίχους που μεταφέρονται σε αρκετές από τις ιστορίες, με τους οποίους επικοινωνούν οι εραστές, γι’ αυτό και θα κλείσω με ένα δίστιχο (τόσο χαρακτηριστικά ιαπωνικό) από την αγαπημένη μου αφήγηση, εκείνη της Πράσινης Ιτιάς: «Αν με το μανίκι μου κρύψω την αμυδρή λάμψη του ανατέλλοντος ηλίου, ίσως τότε το πρωί ο κύριός μου παραμείνει».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ