Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΜΑΜΗ ΤΟΥ ΧΑΡΕΜΙΟΥ

29.06.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Η ΜΑΜΗ ΤΟΥ ΧΑΡΕΜΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Roberta Rich
Μετάφραση
Έφη Καλλιφατίδη
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-731-5
Σελίδες
384
                                                            Η μαμή του χαρεμιού

Κωνσταντινούπολη, 1578. Η Χάνα και ο Ισαάκ Λεβί, Εβραίοι εξόριστοι από τη Βενετία, έχουν αρχίσει πλέον μια νέα ζωή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκείνος ασχολείται με το εμπόριο μεταξιού και εκείνη, η καλύτερη μαμή της Πόλης, φροντίζει τις εκατοντάδες γυναίκες στο περίφημο χαρέμι του Σουλτάνου Μουράτ του Γ’. Όταν ένα βράδυ την καλούν ξαφνικά στο παλάτι και της αναθέτουν να διαπιστώσει αν η άρτι αφιχθείσα Εβραία χωριατοπούλα Λεία είναι παρθένα, διότι έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του Σουλτάνου, πυροδοτείται μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα που μόνο ευχάριστα και ευοίωνα δεν είναι. Όλοι έχουν κάτι να κρύψουν, τίποτα δεν είναι όπως παρουσιάζεται, τίποτα, καθώς φαίνεται, δε θα έχει αίσιο τέλος. Μέχρι την τελευταία στιγμή όλα δείχνουν ότι οδεύουν προς τον γκρεμό. Ή μήπως όχι;

Από τη μία η πλούσια, αλλά ανιαρή ζωή του χαρεμιού και από την άλλη η φτώχεια, οι κακουχίες και ο αγώνας για επιβίωση του απλού λαού. Ένας ολόκληρος κόσμος, αυτός της Πόλης, ξεδιπλώνεται μπροστά στα –έκπληκτα– μάτια του αναγνώστη χάρη στις γλαφυρές περιγραφές της Ρομπέρτα Ριτς που ζωντανεύουν ένα μαγευτικό, αλλά απολύτως αληθινό σκηνικό. Μυρωδιές, ήχοι, εικόνες μιας άλλης εποχής ξεχύνονται μέσα από την αφήγηση. Ενώ δεν απουσιάζουν οι πλούσιες λεπτομέρειες που αφορούν την ιεροτελεστία των διαφόρων τελετών, την καθημερινότητα του χαρεμιού, τη ζωή στο παλάτι. Κάτι που συμπληρώνει τη μαγική ατμόσφαιρα.

Εν μέσω της αφήγησης του παρόντος, εν έτει 1578, δίνονται πληροφορίες κοινωνικού, πολιτικού, θρησκευτικού, ηθικοπλαστικού χαρακτήρα, ενώ με διαρκή flash back φωτίζεται το παρελθόν των ηρώων, το θρήσκευμά τους, οι συνήθειές τους, η πρότερη ζωή τους.

Οι μυθιστορηματικοί ήρωες της «Mαμής του χαρεμιού» συνυπάρχουν με ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Σουλτάνος Μουράτ ο Γ’ και η Βαλιντέ Νουρμπανού, ενώ στο βιβλίο αναφέρονται αξιοσημείωτα γεγονότα της Οθωμανικής Ιστορίας που καθόρισαν το ιστορικό πλαίσιο της Κωνσταντινούπολης, έστω κι αν αυτά παρουσιάζονται με κάποιους αναχρονισμούς προς χάριν της ομαλής εξέλιξης του μύθου.

Εντέλει «H μαμή του χαρεμιού» αποτελεί ένα βιβλίο-αποτύπωση της ζωής κατά τον 16ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πολυτέλεια, χλιδή, καλοπέραση, ίντριγκες, συνωμοσίες, καλά κρυμμένα μυστικά για τους «εκλεκτούς», αλλά και φτώχεια και αγώνας για επιβίωση για τους πολλούς.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ