Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΠΥΡΦΟΡΟΣ

17.06.2017
email
ΠΥΡΦΟΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Brandon Sanderson
Μετάφραση
Γιάννης Ιωαννίδης
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0562-3
Σελίδες
584
Μετά τον «Ατσαλόκαρδο» ακολουθεί ο «Πυρφόρος», το δεύτερο μέρος της επιτυχημένης τριλογίας του Brandon Sanderson, ενώ και το τρίτο μέρος («Όλεθρος») μόλις κυκλοφόρησε, έτσι ώστε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει πλέον στη διάθεσή του ολόκληρη αυτή τη σύγχρονη και ξεχωριστή σειρά νεανικής φαντασίας.

Όπως θυμόμαστε από το πρώτο βιβλίο, όλα άλλαξαν όταν εμφανίστηκε στον ουρανό ένα κοκκινωπό αστέρι, που οι άνθρωποι ονόμασαν Όλεθρο εξαιτίας των δραματικών αλλαγών που προκάλεσε στον πλανήτη. Κατά κύριο λόγο έδωσε σε ορισμένους ανθρώπους υπερ-δυνάμεις, τους λεγόμενους πλέον Επικούς. Όμως οι Επικοί όσο εξασκούσαν αυτές τις ξεχωριστές τους ικανότητες τόσο καταλαμβάνονταν από την αλαζονεία και την παράνοια της δύναμής τους. Τελικά έγιναν καταπιεστές, φρικτοί δολοφόνοι και δυνάστες της ανθρωπότητας. Απ' την άλλη, οι Τιμωροί είναι μικρές ομάδες ανθρώπων, οπλισμένες και εκπαιδευμένες, που βρίσκονται σε κάθε πόλη με σκοπό την αντίσταση απέναντι στους Επικούς, τους παγιδεύουν και τους εξολοθρεύουν εκμεταλλευόμενοι κάθε αδυναμία τους.

Στον «Πυρφόρο» τα γεγονότα εξελίσσονται λίγο μετά την εξολόθρευση του Ατσαλόκαρδου από την πόλη του Νιουκάγο (το παλιό Σικάγο). Η ζωή στην πόλη είναι πλέον ελεύθερη, ο Ντέιβιντ είναι τώρα ένας έμπειρος μαχητής εναντίον των Επικών, γνωστός ως ο Ατσαλοκτόνος, και οι Τιμωροί φροντίζουν ανοικτά για τη διατήρηση της ασφάλειας στην πόλη. Κατά περιόδους δέχονται τις επιθέσεις νέων Επικών, κάτι που φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο. Οι Επιθέσεις οργανώνονται από τη Ρεγκάλια, μια Επική που κυβερνά την Αποκατεστημένη Βαβυλώνα (πρώην Μανχάταν). Έτσι ο Προφ, ο ηγέτης των Τιμωρών στο Νιουκάγο –που γνωρίζουμε πλέον πως είναι ένας Επικός που αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του– η Τία και ο Ντέιβιντ αποφασίζουν να ταξιδέψουν στη Βαβυλώνα για να αντιμετωπίσουν το κακό στην πηγή του.

Θα γνωρίσουμε λοιπόν μια καινούρια πόλη, τη Βαβυλώνα, και τα μέλη της ομάδας των Τιμωρών που δρουν εκεί. Καθώς η Ρεγκάλια μπορεί και χειρίζεται το νερό, ελέγχει και παρακολουθεί ό,τι βρίσκεται στην επιφάνειά του, ολόκληρη η πόλη είναι εν μέρει βυθισμένη –κάτι σαν τη Βενετία– με τους ανθρώπους να ζουν σε σκηνές στις κορυφές των κτηρίων. Η Βαλ είναι η αρχηγός της ομάδας των Τιμωρών στη νέα πόλη και η Μίζι είναι μια νεαρή εκπαιδευόμενη, από τους πιο χαρακτηριστικούς και ενδιαφέροντες νέους χαρακτήρες που δένει γρήγορα με τον Ντέιβιντ, καθώς είναι και στην ίδια ηλικία. Ο Προφ φαίνεται πως έχει παλιούς λογαριασμούς με τη Ρεγκάλια, ενώ θα συναντήσουμε ξανά και τη Μέγκαν, την Πυρφόρο, με την οποία είναι ερωτευμένος ο Ντέιβιντ.

Ο «Πυρφόρος» δεν είναι απλώς μια καλή συνέχεια που θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες του πρώτου βιβλίου, αλλά διαθέτει στοιχεία εξέλιξης και ωρίμανσης που το καθιστούν ένα πολύ καλό δεύτερο βιβλίο μιας σειράς φαντασίας. Η δράση και η περιπέτεια υπάρχουν κι εδώ, σκηνές μάχης, αγωνία και κυνηγητά, νέοι Επικοί με ιδιαίτερες ικανότητες. Απ' την άλλη, παρακολουθούμε την εξέλιξη των χαρακτήρων –μαθαίνουμε καινούρια πράγματα για τον Προφ και τη Μέγκαν, και κάποια μυστήρια αποκαλύπτονται– κυρίως όμως βλέπουμε πώς ωριμάζει και σχετίζεται με όλα αυτά ο Ντέιβιντ. Πλέον μαθαίνουμε πως δεν είναι όλοι οι Επικοί κακοί, μερικοί κατορθώνουν να ελέγξουν την απληστία που απορρέει από τις δυνάμεις τους, έτσι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο πολύπλοκο και αμφίσημο όπου κανείς μπορεί να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα ηθικών επιλογών.

Τελικά, ο Brandon Sanderson γράφει μια διασκεδαστική, πρωτότυπη και γοητευτική σειρά φαντασίας, γεμάτη περιπέτεια, ανθρώπινες σχέσεις και δοκιμασίες, καταφέρνοντας να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ