Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΝΟΥΡ, ΓΥΡΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

15.06.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΝΟΥΡ, ΓΥΡΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Rachid Benzine
Μετάφραση
Κλαιρ Νεβέ, Μανώλης Πιμπλής
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0824-2
Σελίδες
120
«το αντίθετο της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά οι βεβαιότητες. Αυτές οι βεβαιότητες που σας οδηγούν σήμερα κατευθείαν στην κόλαση» σελ. 43

Ο Rachid Benzine είναι Γαλλομαροκινός ισλαμολόγος, έχει συγγράψει πολλά βιβλία με θέμα το Ισλάμ και εστιάζει σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη ερμηνευτική του Κορανίου. Είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Aix-en-Provence στη Γαλλία και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain στο Βέλγιο. Επίσης είναι υπεύθυνος της σειράς Islam des Iumieres στις εκδόσεις Albin Michel.

Το επιστολικό μυθιστόρημά του «Νουρ, γύρνα στον κόσμο» έχει γραφτεί μετά την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών του ISIS στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στο κέντρο του Παρισιού –που έμεινε γνωστή ως η «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης»– και προσεγγίζει το θέμα του αντι-μουσουλμανισμού στην Ευρώπη, του περιεχομένου του Κορανίου και της δράσης του ISIS.

Ξεκινά με το ερώτημα: «Γιατί κάποιοι νέοι και νέες που έχουν γεννηθεί στη χώρα μου, που προέρχονται από την ίδια κουλτούρα με τη δική μου, που φαινομενικά ανήκουν σε έναν κόσμο που ταυτίζεται με τον δικό μου, αποφασίζουν να πάνε σε μια εμπόλεμη χώρα και, σε μερικές περιπτώσεις, να σκοτώσουν στο όνομα ενός θεού που είναι και δικός μου;» (σελ. 7).

Ένας διχασμός γεννιέται εντός του αφηγητή, ένα μέρος του εαυτού του βρίσκεται εναντίον ενός άλλου μέρους. Η πίστη του στρέφεται εναντίον του. Συνειδητοποιεί άκομψα τη σαθρότητα των βεβαιοτήτων του. Με αφορμή τη γέννηση και δράση του ISIS o αφηγητής βρίσκεται απέναντι σε μεγάλα ζητήματα. «Ποιος εκπροσωπεί τη νεωτερικότητα και ποιος την παράδοση; Ποιος εκπροσωπεί τη βαρβαρότητα και ποιος τον πολιτισμό; Σε αυτές τις έννοιες που κατηγοριοποιούν τον κόσμο μας θέλησα να δώσω σάρκα και οστά, θέλησα να τους δώσω ένα πρόσωπο, βάζοντάς τες να εκπροσωπηθούν από χαρακτήρες που συγκρούονται» (σελ. 9).

Έτσι προέκυψε ο έντονος διάλογος επιχειρημάτων σε μορφή επιστολών ανάμεσα σε έναν πατέρα και στην κόρη του των οποίων η σχέση διαταράσσεται. H κόρη γράφει από τη Φαλούτζα του Ιράκ. Έχει προσχωρήσει στον ISIS και μέσω των γραμμάτων που στέλνει στον πατέρα της υπερασπίζεται τις θέσεις της με πάθος και επιχειρήματα. «Θα διώξουμε όλους αυτούς που αμαυρώνουν τη θρησκεία μας• θα διώξουμε τους Σταυροφόρους» (σελ. 13).

Ο πατέρας ανταπαντά πως ποτέ δεν της έμαθε να μισεί τους άλλους, αλλά αντίθετα της έμαθε να αποφεύγει τους φανατικούς οι οποίοι παραποιούν τις ιδέες για τη θρησκεία. Της τονίζει: «Και μην ξεχνάς ποτέ ότι το μίσος και ο αποκλεισμός δεν είναι δρόμοι που οδηγούν στον Αλλάχ, αλλά σε φρικτά αδιέξοδα!» (σελ. 18). Εκείνη με τη σειρά της στηρίζει με εμφανές πάθος τις θέσεις και τη δράση του ISIS παρουσιάζοντάς τον ως σωτήρα του έθνους τους, ως ελπίδα ελευθερίας και αποτίναξης του ζυγού στην προσπάθεια να τον πείσει να ασπαστεί και ο ίδιος τις θέσεις του. «Εδώ είμαι στον Παράδεισο. Ό,τι μπορεί να ονειρευτεί ένας μουσουλμάνος στη ζωή υπάρχει στη Φαλούτζα. Κάθε μέρα φτάνουν σ’ εμάς καλά νέα απ’ όλα τα μέτωπα. Βαδίζουμε από νίκη σε νίκη». Παντού οι κάτοικοι μας υποδέχονται σαν απελευθερωτές» (σελ. 22). Παρουσιάζει τη δράση τους ως απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην υποδούλωση: «Μπαμπά, έλα! Εδώ θα βρεις τη Σωτηρία σου» (σελ. 38).

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του ο πατέρας: «Οι πιστοί φοβούνται την κόλαση, αλλά θα έπρεπε πρώτα να φοβούνται τις βεβαιότητές τους! Δεν είναι δυνατόν να αρκούμαστε στο να πιστεύουμε ό,τι μας λέει ο οποιοσδήποτε για το Ισλάμ ή ό,τι διαβάσαμε χωρίς να το έχουμε ψάξει βαθύτερα» (σελ. 42). «Το Κοράνι το διατυπώνει ξεκάθαρα όταν λέει ότι ο Αλλάχ θα στρώσει τον δρόμο προς τον Παράδεισο σε όσους αναζητούν. Η αποστολή μας ως άνθρωποι δεν είναι να βρίσκουμε απαντήσεις, αλλά να ερευνούμε» (σελ. 43).

Ο διάλογος μέσω επιστολών κορυφώνεται όταν ο πατέρας υφίσταται βιαιοπραγίες. Εκεί ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση του διαλόγου τους, καθώς τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα είναι πια οι κύριοι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής και οι θεωρίες και τα λόγια θα παραμεριστούν, θα πάρουν την αληθινή διάστασή τους. Η πραγματικότητα θα οδηγήσει τις υποθέσεις τους σε νέους δρόμους και θα δείξει στον αναγνώστη την ωμή ρεαλιστική ουσία των πραγμάτων που η Νουρ αρνούνταν να δει με αποτέλεσμα να τη βιώσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ένα επιστολικό μυθιστόρημα, ένας συγκλονιστικός διάλογος ανάμεσα σε έναν πατέρα, ισλαμολόγο με κριτικό πνεύμα και στην κόρη του που προσχωρώντας στον ISIS λειτούργησε με παρορμητισμό παρερμηνεύοντας όλα όσα είχε μάθει από τον πατέρα της. Μια κραυγή αγωνίας και έκκλησης του πατέρα να επιστρέψει η κόρη του σε αυτόν, να μπορέσει να αντιληφθεί την αληθινή διάσταση των γεγονότων και των καταστάσεων.

Το επιστολικό αυτό μυθιστόρημα, όπου η λογική και τα συναισθήματα εναλλάσσονται, η αγωνία εντείνεται και η κορύφωση γεγονότων και συναισθημάτων προκαλεί στον αναγνώστη ανάμεικτα συναισθήματα, διαβάζεται απνευστί. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αποδομεί το μίσος εναντίον των μουσουλμάνων και «βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

«Ο λαός και η εξουσία προτιμούν να επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια λάθη σε σχέση με το Ισλάμ παρά να αναρωτιούνται ποια είναι η αληθινή φύση του. […] Οι πιστοί φοβούνται την κόλαση, αλλά θα έπρεπε πρώτα να φοβούνται τις βεβαιότητές τους! Δεν είναι δυνατόν να αρκούμαστε στο να πιστεύουμε ό, τι μας λέει ο οποιοσδήποτε για το Ισλάμ ή ό,τι διαβάσαμε χωρίς να το έχουμε ψάξει βαθύτερα. Η έρευνα όμως θέτει πολύ περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που δίνει» (σελ. 45).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ