Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ

18.06.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτρης Στεφανάκης
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-0579-4
Σελίδες
208
                                   Το στρίψιμο της βίδας ή η «λογική» του υπερφυσικού

Μια νεαρή γκουβερνάντα αναλαμβάνει την ανατροφή δύο παιδιών, του Μάιλς και της Φλώρα, μετά τον θάνατο των γονιών τους. Εγκαθίσταται σε έναν πύργο στην εξοχή όπου σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνη με τα παιδιά. Τα φαντάσματα της προηγούμενης γκουβερνάντας και του παιδαγωγού στοιχειώνουν με την παρουσία τους το παλιό αρχοντικό. Θα καταφέρει η νεαρή κοπέλα να προστατεύσει τα παιδιά και να κρατήσει μακριά τα ζοφερά όντα ενός άλλου κόσμου; Ή μήπως είναι μάταιη κάθε αντίσταση σε μια πραγματικότητα που δημιούργησε η πιο νοσηρή φαντασία;

Πραγματικότητα και φαντασία συνυπάρχουν, λογική και υπερφυσικό ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, ζωντανοί και πεθαμένοι κάνουν μεταξύ τους παρέα στο αριστούργημα του Χένρι Τζέιμς «Το στρίψιμο της βίδας». Μια νουβέλα που, παρ’ ότι κυκλοφόρησε το 1898, διαβάζεται ακόμα και σήμερα ως μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της φανταστικής λογοτεχνίας.

Επιλέγοντας τρία διαφορετικά –και ανεξάρτητα μεταξύ τους– επίπεδα αφήγησης –κάποιου άγνωστου αφηγητή που άκουσε την εν λόγω ιστορία διά στόματος του κυρίου Ντάγκλας, που και αυτός την ανάγνωσε από το χειρόγραφο της βασικής πρωταγωνίστριας, της γκουβερνάντας– ο συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας απλό, αλλά ουσιαστικό λόγο, και δημιουργεί γκόθικ, αλλόκοτη και σκοτεινή ατμόσφαιρα, ενώ το υπαινικτικό στοιχείο και η μυστικοπάθεια της πλοκής εντείνουν και κορυφώνουν το μυστήριο.

Όσο ο αναγνώστης διαβάζει, τόσο περισσότερο γοητεύεται και εισχωρεί στα άδυτα των όσων συμβαίνουν, που τελικά γίνονται κτήμα του. Σε αυτό άλλωστε συμβάλλουν και οι εκπληκτικά λεπτομερείς περιγραφές, καιρού, ατμόσφαιρας, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αντιδράσεων και κινήσεων των ηρώων, που αφυπνίζουν τις αισθήσεις και δημιουργούν απτές εικόνες. Ενώ ο Χένρι Τζέιμς δεν παραλείπει να παρουσιάσει τους ήρωές του ως ολοκληρωμένες οντότητες, εισχωρώντας στα βάθη του είναι τους και συχνά πυκνά αποκαλύπτοντας τις σκέψεις τους και τη λογική αλληλουχία που ακολούθησαν για τις πράξεις τους.

Αναφερόμενη σε μία από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του συγκεκριμένου έργου στα ελληνικά, αυτή του Μίνωα, θα ήταν άδικο να μη γίνει λόγος για την ξεχωριστή μετάφραση του Δημήτρη Στεφανάκη. Με την κατάλληλη επιλογή των λέξεων και με προσεκτική χρήση της ελληνικής γλώσσας δίνει ένα κείμενο που δεν υστερεί σε τίποτα από το πρωτότυπο και μεταφέρει επιτυχώς την ατμόσφαιρα μυστηρίου, όπως και ό,τι άλλο επιθυμούσε ο Χένρι Τζέιμς, γράφοντας τη νουβέλα αυτή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ