Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Η ΝΕΚΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

08.06.2017
facebook email
Η ΝΕΚΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αγγέλα Γαβρίλη
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-25-8
Σελίδες
82
                                             Τρόμος και υπερφυσικό σε μικρές (αλλά ισχυρές) δόσεις

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων σε μια προσεγμένη έκδοση προσθέτει στο ενεργητικό του ο εκδοτικός οίκος Ars Nocturna. Αυτή τη φορά πρόκειται για διηγήματα του πολύ σημαντικού Γάλλου συγγραφέα Guy de Maupassant. Οι θεματικοί άξονες που συνδέουν και τα έξι διηγήματα της συλλογής είναι η γυναίκα και ο θάνατος. Με βάση αυτά τα δύο ο Maupassant εξερευνά το βασίλειο του ανθρώπινου φόβου και την αδυναμία του ατόμου να εξηγήσει το υπερφυσικό.

Το πρώτο διήγημα έχει τον τίτλο «Το Τικ» και λαμβάνει χώρα σε ένα ξενοδοχείο μιας λουτρόπολης όπου ο αφηγητής γνωρίζει έναν πατέρα, ο οποίος κάνει μια περίεργη σπασμωδική κίνηση με το χέρι του, και την ασθενική κόρη του. Μια τραγική και ταυτόχρονα τρομακτική ιστορία από το παρελθόν τους εξηγεί την τωρινή τους κατάσταση. Στην «Οπτασία» ένας ηλικιωμένος άντρας αφηγείται σε μια παρέα φίλων ένα περιστατικό από τη νεανική του ζωή, μια συνάντηση που εγκατέστησε τον φόβο στην καρδιά του. «Στο νερό» είναι ο τίτλος του τρίτου διηγήματος, στο οποίο ένας κωπηλάτης παρουσιάζει στον αφηγητή την πιο τρομακτική εμπειρία του στον Σηκουάνα, όταν ένα βράδυ βρέθηκε «όμηρος» του ποταμού, της νύχτας και μιας αλλόκοτης εμπειρίας. Το επόμενο διήγημα έχει τον τίτλο «Η κόμη» και είναι η καταγραφή του ασυγκράτητου ερωτικού πάθους ενός άντρα για τα μαλλιά μιας νεκρής γυναίκας. Στον «Διάβολο» ένας χωρικός και μια ηλικιωμένη σιδερώτρια παζαρεύουν την αμοιβή της δεύτερης για τη φροντίδα της ετοιμοθάνατης μητέρας του πρώτου. Ο διάβολος του τίτλου κάνει την «εμφάνισή» του με έναν απρόσμενο τρόπο. Το τελευταίο διήγημα, «Η νεκρή», είναι το πιο τρομαχτικό και παράλληλα κωμικό της συλλογής, καθώς ο αφηγητής, ανίκανος να ξεπεράσει τον θάνατο της αγαπημένης του, αποφασίζει να περάσει μια βραδιά κοντά της στο νεκροταφείο και γίνεται μάρτυρας ασυνήθιστων γεγονότων που οδηγούν στην αποκάλυψη του μυστικού της νεκρής του ερωμένης.

Ο θάνατος, η νύχτα και το σκοτάδι, η χωρίς όρια και όρους αγάπη και η γυναικεία φιγούρα, ζωντανή, ετοιμοθάνατη, νεκρή ή οπτασία εμφανίζονται μέσα από τις διηγήσεις στον αναγνώστη για να τον αναστατώσουν και να τον προβληματίσουν: μήπως υπάρχει και κάποια λογική εξήγηση για όλα όσα διαβάζει; Μάστορας της μικρής φόρμας, ο Maupassant ξέρει πώς να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να κλιμακώσει την αγωνία ακόμα και μέσα σε λίγες σελίδες. Μια πολύ καλή συλλογή για τους λάτρεις των διηγημάτων φαντασίας.

Ιδιαίτερη μνεία στην αξιόλογη μετάφραση της Αγγέλας Γαβρίλη, η οποία υπογράφει και το κατατοπιστικό και περιεκτικό εισαγωγικό σημείωμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ